Bolşoy Tiyatrosu’nun Tadilatı

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Rusya’nın dünyaca ünlü Bolşoy (Büyük) Tiyatrosu’nun geçen yıl tamamlanan tadilatının 35,4 milyar rubleye (1,2 milyar dolar) mal olduğu bildirildi.

Rusya Ticaret Odası’nın yayınladığı bir raporda, başından 3 yangın geçen ve Birinci Dünya Savaşı sırasında bombalanan Bolşoy Tiyatrosu’nun 6 yıl süren tadilatının daha önce açıklandığı gibi 700 milyon dolar değil, 1,2 milyar dolar civarında olduğu kaydedildi.

Kültür Bakanlığı Sözcüsü Natalya Uvarova da konuyla ilgili Rus haber ajansı RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, söz konusu miktarın Bolşoy Tiyatrosu’nun yanı sıra, yine Bolşoy Tiyatrosu tarafından kullanılan hemen bitişikteki Homyakov Evi’nin tadilatını da kapsadığını belirtti.

Bolşoy Tiyatrosu’nun tadilatının daha önce açıklandığı gibi 21 milyar ruble (700 milyon dolar) civarında olduğunu kaydeden Uvarova, ”Hemen bitişikteki sanatçıların kostüm değiştirdikleri, müzisyenlere ve ressamlara ait odaların yer aldığı Hamyakov Evi’nin tadilat bedeli bu miktar içinde değil. 34,2 milyar ruble (1,2 milyar dolar) tüm bunların tamamının tadilat bedelini içeriyor” dedi.

Uvarova, Bolşoy Tiyatrosu’na yer altından bir tünelle bağlanan Hamyakov Evi’nin tadilatının da Bolşoy Tiyatrosu’yla eşzamanlı yapıldığını söyledi.

2005 yılında tadilat için kapatılan Bolşoy Tiyatrosu 6 yıl süren ve çeşitli yolsuzluk iddialarının ortaya atıldığı bir sürecin ardından perdelerini geçen yıl 28 Ekim’de Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin’in de hazır bulunduğu görkemli bir törenle yeniden açmıştı.

Çariçe Büyük Katerina tarafından 1776 yılında özel bir tiyatro olarak kurdurulan Bolşoy Tiyatrosu, çıkan büyük bir yangının ardından 1825 yılında yeniden inşa edilmişti.

Sovyetler Birliği döneminde yoğun şekilde kullanılan ve ciddi bir tadilattan geçmeyen Bolşoy Tiyatrosu 2005 yılında kapsamlı bir onarım için kapatılmıştı.

Tiyatrodaki tadilat sonucu aralarında geniş boşluk bulunan koltuklar sesi emme özelliğine sahip kırmızı İtalyan kumaşıyla kaplanırken, duvara seyrek şekilde yerleştirilen çamların da salondaki ses kalitesinin artmasına yardımcı olduğu kaydedilmişti.

Salonda ayrıca 20. yüzyılın başlarında yapılan ilave 300 koltuk da sökülerek tiyatrodaki koltuk sayısı 19. yüzyıldaki gibi 1740’a indirilirken, arka koltuklar da engelli vatandaşların özel araçlarıyla gelebileceği şekilde dizayn edilmişti.

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.