Çanakkale Uluslararası Çocuk Bienali 2012

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/Bu yıl ilkini düzenlediğimiz Arkadaşım Bienal/Çanakkale Uluslararası Çocuk Bienali 2012 süresince Mavitay Çocukların Kültür Evi ve Çanakkale Belediyesi öncülüğünde; yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok kurum ve kişiyle ortaklık kurularak gerçekleştirilecektir.

Çocuklar, gençler ve eğitmenlerin farklı sanat disiplinleriyle, farklı malzeme, teknik ve ifade biçimleriyle tanışması ve özgün işler çıkarmasına vesile olmayı hedefleyen Arkadaşım Bienal, çocuklarla sanat çalışmaları yürüten tüm kurum ve kişilerin katılımına açıktır.

5-15 yaş aralığındaki tüm çocuklarin ürünleriyle katılabiliceği Bienal sürecini kurumunuz yayın politikası çerçevesinde daha geniş kitlelere duyurabilmeyi arzu etmekteyiz.

Çanakkale’de bir çocuk bienali düzenleme fikri, 2010 yılında 2. Uluslararası Çanakkale Bienali’nde çocukların önerisiyle ilk defa gerçekleştirilen “Arkadaşım Bienal” projesi esnasında ortaya atıldı. Bu proje kapsamında Çanakkale’de, ilköğretim düzeyinde 200’e yakın çocuğun katıldığı atölyeler düzenlendi ve kentte çocuklar tarafından üretilen işlerin yer aldığı proje ile aynı ismi taşıyan “Arkadaşım Bienal” sergisi açıldı. Sergi aynı zamanda İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’ne taşındı.

2010 yılında gerçekleştirilen “Arkadaşım Bienal” projesine çocukların yoğun ilgisi bizlere bu çalışmayı genişleterek devam ettirme konusunda ilham verdi. Bu deneyimden yola çıkarak aynı isimle düzenleyeceğimiz Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali, 2012 yılı süresince Mavitay Çocukların Kültür Evi ve Çanakkale Belediyesi öncülüğünde; yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok kurum ve kişiyle ortaklık kurularak gerçekleştirilecek.

Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali, çocuklar, gençler ve eğitmenlerin farklı sanat disiplinleriyle, farklı malzeme, teknik ve ifade biçimleriyle tanışması ve özgün işler çıkarmasına vesile olmayı hedefliyor. 2012  yılı süresince Çanakkale’de atölye çalışmaları, seminer, söyleşi ve sanatçı buluşmaları gerçekleştirmeyi ve bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkacak işleri sergilemeyi amaçlıyor. Çanakkale dışında Türkiye ve yurtdışındaki farklı kentlerle de işbirliği geliştirmeyi planlayan Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali, çocuklarla sanat çalışmaları yürüten tüm kurum ve kişilerin katılımına da açık olacak.

Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali’ne 5-15 yaş aralığındaki tüm çocuklar işleriyle katılabilir. Çocuk bienali kapsamında ayrıca ilköğretim 5. Sınıf öğrencilerini (11-12 yaş) hedefleyen özel bir atölye programı da gerçekleştirilecek. Bienal süresince ilköğretim öğrencilerine yönelik hazırlanacak gezi programları ve atölyelere katılmak ya da yaptıkları işleri bienalde sergilemek isteyen tüm çocuklar Mavitay Çocukların Kültür Evi’ne de başvurabilir.

Bienal Yürütme Kurulu: Özlem Eryiğit, İsmail Erten, Mehmet Eşli, Erdinç Alnıak, Evren Aldoğan

Küratör: Mustafa Horasan

Sanat Yönetmeni: Seyhan Boztepe (CABININ)

Program Kurgu Ekibi: Mustafa Horasan, Barış Karayazgan (Pace Çocuk Sanat Merkezi), Kadriye Güner (Çanakkale Koleji), Mehmet Eşli (Çanakkale Belediyesi), Erdinç Alnıak (Mavitay Çocukların Kültür Evi)

Atölyeler: Ocak – Ekim 2012

Sergi: Kasım – Aralık 2012

Konsept

BENİMLE OYNAR MISIN?

Çocuğun doğasında çok önemli bir alandır oyun. Oyunla hayatı tanır ve dünyasını şekillendirir. Çocukken oynadığı oyunları hatırlamayan handiyse yok gibidir aramızda. Üretmenin ve yaratmanın temelinde oyun vardır. Oyunun içinde tanımlama, seçme başarma sonuca giden yolda çalışma, ortak ve tek başına kararlar verebilme ve bizi hayata hazırlayan birçok katman mevcuttur. Oyun içinde farklılığı ve farkındalığı yaşar ve keşfederiz.

Arkadaşım Bienal’in amacı; sanat yapma eylemini büyük bir oyun alanına çevirip özgürce eğlenmek ve çocuklarımızı biraz daha hayatın farklı alanlarına yönlendirmek, onların sanat yapıtlarına bakışlarındaki prototipleşmeyi kırarak farkındalık yaratıp içlerindeki yaratıcılığı, enerjiyi ortaya çıkartmaktır. Workshop’lar boyunca çalışmalarımızın temeli oyun oynar gibi olacak, bu oyunlar eğlenceli ve katılımı yüksek, yargılamadan doğal bir süreçte geçecek ve eşit bir oyun kurulacaktır. Burada oynarken ve çalışırken formüllerden ve sıradan fikirlerden kurtulup yeni, özgürce çocuğun düşünsel alanını genişleten ve ona birey olarak değer veren bir gerçeği vurgulayacağız. Farklı sanat disiplinlerinde birçok alana yayılan workshop’lar ve aktiviteler kuracağız. Bunların sonucunda hedefimiz soru soran, meraklı, şüpheci, yaratıcı ve katılımcı bireyleri görebilmektir.

Mustafa Horasan
Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali 2012 Küratörü

Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali’nde buluşmak dileğiyle;

Uluslararası Çanakkale Çocuk Bienali Yürütme Kurulu adına
Erdinç Alnıak (Tel: 0538 3892587)
e-mail: erdinc.alniak@gmail.com
Evren Aldoğan (Tel:0533 764 01 36)
e-mail: evrenaldogan@gmail.com
www.mavitay.net

Mavitay Çocukların Kültür Evi
Adres: İsmetpaşa Mahallesi Hasan Mevsuf Sokak No:43 17100 Çanakkale / TÜRKİYE
Telefon: +90 286 212 64 24
e-mail: arkadasimbienal@gmail.com
web sayfası: www.arkadasimbienal.com

Paylaş.

Yanıtla