İBB Şehir Tiyatroları’nın Yeni Oyunu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İBB Şehir Tiyatroları Arka Bahçe adlı yeni oyunuyla seyircilerle buluşuyor.

Bilgesu Erenus’un yazdığı Hüseyin Köroğlu’nun yönettiği oyun 16-26 Şubat 2012 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde sahnelenecek.

Çağdaş Türk Tiyatrosu’nun önemli yazarları arasında yer alan Bilgesu Erenus, Arka Bahçe adlı oyununda kapitalizmin tarihsel gelişimini, küreselleşmenin sonuçlarını eleştirel bir bakışla ele alıyor. Sömürenlere karşı yeni bir dünya kurmak isteyenlerin mücadelesi sürmektedir….

Dramaturgluğunu Dilek Tekintaş’ın, müziğini Selim Atakan’ın, sahne tasarımını Rıfkı Demirelli’nin, kostüm tasarımını Duygu Türkekul’un, ışık tasarımını Murat Selçuk’un, efekt tasarımını Kadir Arlı’nın, koreografisini Özge Midilli Aşar’ın yaptığı oyunda; Güzin Özyağcılar, Şenay Saçbüker, Zümrüt Erkin, Nur Saçbüker, Mevlüt Demiryay, Özge Midilli Aşar, Doğan Şirin, Berk Samur, Melisa Demirhan, Deniz Evrenol rol alıyor.

Oyunun Broşüründen…

Yazan: Bilgesu Erenus

Kırk yılı aşan sanatsal faaliyetlerinde yüzü tüm dünya çocuklarına, doğaya, emekçilere ve özellikle emekçilerin mücadelesine dönük bir şekilde yazdıklarını, düşünce ve söylemlerini onlara siper ederek üretmeyi sürdüren Bilgesu Erenus’un; çoğu sahnelenmiş yirmiden fazla oyununun yanı sıra, bir o kadar da sahneyi reddeden sokak oyunu, filme alınmış dört senaryosu, beş romanı ve iki biyografi denemesi, ayrıca şarkılarımızın kardeşliğini vurgulayan iki tane de müzik albümü bulunmaktadır.

Bir dönem sıkça yaşadığı gözaltılar, askeri ve devlet güvenlik mahkemeleri sanıklıkları, hatta hapislik, Erenus’un sanatsal çabalarıyla toplumsal etkinliklerinin iç içeliğini engelleyemedi. Yazıldığı yıllarda politik nedenlerle sahne bulamayan oyunlar yazmaktan hiç vazgeçmeyen Erenus bunu, insana ve halklara yönelik güvenine ve yazdıklarına kendi ömrüyle sınır biçmemesine borçlu olduğunu söyler. Sanatsal sezgisiyle yıllar önceden yazdıklarının bu günlerde yazılmışçasına sahnelerde yer alışına tanıklık ettiği için kendini bir anlamda şanslı sayarken, bu tekrarların aynı zamanda küreselleşen kapitalizmin insana ve halklara kasteden ısrarının bir göstergesi olduğu bilinciyle, sevincinin ister istemez buruklaştığını söylemekten de geri durmaz.

Arka Bahçe de yazarın bu tanımına uyan bir oyundur.

Son Dakika

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.