İBBŞT, Oyununu Gösterimden Kaldırdı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[İBBŞT reperturında bulunan “Rosenbergler Ölmemeli” adlı oyun hakkında son dönemde bazı tartışmalar gündeme gelmişti. Oyunun yazarının, bu oyunun oynanmasını yasakladığı iddia ediliyordu. İBBŞT bu durumu araştırıp oyunu gösterimden kaldırdı. Konu ile ilgili İBBŞT’nin ilettiği basın metnini aynen yayınlıyoruz.]

Mimesis Haber / İBBŞT Mart 2012 Oyun Programından “Rosenbergler Ölmemeli” Oyunun Kaldırılışı İle İlgili Açıklama

Telif gerektiren her oyunda olduğu gibi İBB Şehir Tiyatroları, Alain Decaux’nun  yazdığı “Rosenbergler Ölmemeli” adlı oyun için de ONK Ajans’a, eserin telif hakları ile ilgili 15 Haziran 2011 günü yazılı başvuruda bulunmuştur. ONK Ajans’ın Türkiye’deki telif haklarının kendilerinde olduğunu belirtmesi üzerine, Kasım 2011’de usulüne uygun olarak sözleşme süreci başlatılmıştır.

Geçtiğimiz günlerde basında oyun hakkında çıkan iddialar üzerine İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği tarafından, Dramaturgi birimimiz aracılığıyla, ONK Ajans’a başvurularak Alain Decaux’nun kendi oyunu hakkında böyle bir kararı olup olmadığı konusunda bilgi istenmiştir. ONK Ajans, Alain Decaux’nun temsilciliğini yapmakta olan Fransa’daki SACD Ajansı’ndan bilgi almış ve 23 Şubat 2012 tarihinde, bu oyunun eser sahibi tarafından hiçbir yerde sahnelenmesine izin verilmediği tarafımıza bildirilmiştir.

Bunun üzerine İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği, Mart 2012 programında yer alan “Rosenbergler Ölmemeli” adlı oyunu kaldırma kararını almıştır. Bu yönde başka hiçbir gerekçe ya da baskı olmadığını belirtir, bu zorunluluktan ötürü seyircilerimizden özür dileriz.

Paylaş.

Yanıtla