İntihal mi? İhmal mi?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Yurt içinde ve yurt dışında 50’nin üzerinde tiyatro oyunu yayınlanan ve 300’ün üzerinde TV dizisinin senaryo yazarı olan Haluk Işık’ın Kurşun Askerin Utancı adlı eserinin intihal edildiği hakkında haber merkezimize Haluk Işık tarafından eseri intihalen kullanan firmaya ve diğer ilgililere hitaben yazılmış uyarı metni geldi.

Uyarı metnine göre, 1996 Tobav-Çankaya Belediyesi Çocuk Oyunu Yazım Yarışmasında “Büyük Ödül” alan, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Repertuvarında olan, bugüne dek birçok topluluk tarafından oynanan ve halen Haluk Işık’ın Genel Sanat Yönetmeni olduğu “YERYÜZÜ Sahnesi, İzmir” tarafından sahnelenen Kurşun Askerin Utancı adlı oyun çalınmıştı ve sahnelenmekteydi.

Haluk Işık’a göre konusu, kurgusu, oyun kişileri, iletisi, kısaca estetik ve düşünsel açıdan eksiksiz biçimde KURŞUN ASKERİN UTANCI adlı oyununu intihal ettiği belirli olan Kervan Organizasyon yetkilileri, oyunu bir başka ad altında ve bir başka yazar yazmış gibi sahnelemekteydiler.  İntihal ithamı yöneltilen Pata’nın Düşleri oyunu ile intihal edenler arasında isimleri sayılan Gökhan Erarslan (Yazar), Mehmet Aydemir’e (Yönetmen) Haluk Işık tarafından yazılan yazıda ilgililer kınanmakta ve yasal yollara başvurmadan önce son bir uyarı yapılmaktaydı.

Haluk Işık’ın yasal yollara başvurmadan önce son uyarısının elimize geçmesi sonrası, intihal itham edilen firma olan Kervan Organizasyon yetkilisi ile görüştük. Sonuçta intihal ithamı bir tiyatro oyunu ile ilgliydi ve suçlama ciddiydi. Kervan Organizasyon yetkilisi ve oyun yönetmeni Mehmet Aydemir ile görüştük ve bu ithamlara yanıtlarını sorduk.

Firma yetkilisi Mehmet Aydemir’in kısaca açıklamaları şöyle:

“Oyunun gerçek adı ve yazarının kim olduğunu oyun yazarı sayın Haluk IŞIK’ın tarafımıza göndermiş olduğu e-posta vasıtası ile öğrendik.”

“Bu tarihe kadar bu oyunun birçok ekip tarafından kurgusu bilinen ve oynanan anonim bir oyun olduğunu sanıyorduk.”

“2004 – 2006 tarihleri arasında ben Mehmet Aydemir olarak birçok tiyatro topluluğunda günlük yövmiye karşılığında oyunculuk yaparken ve birçok çocuk oyununda rol aldığım dönemde tanıdım bu oyunu.”

“Patanın Düşleri diye bildiğimiz gerçeği KURŞUN ASKERİN UTANCI adlı oyun için 2006-2007 döneminde yazar ve yönetmen bölümünde kendi adımızı kullanarak İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünden izin aldık fakat bu oyunu okullarda sergileyecek zamanımız ve imkanımız olmadı. O tarihten bu yana diğer organizasyon işlerimizin yoğunluğundan dolayı tiyatro çalışmalarından birhayli uzak olduğumuzu ve bu oyunu hiçbiryerde sergilemediğimizi bilmenizi isteriz.”

“Birçok tiyatro topluluğunun bu oyunu benzer veya daha farklı isimlerle oynamış olabileceğini belkide hala oynandığı ihtimalini göz önünde bulundurmanızı rica edeceğim.”

“Sitelerimizdeki oyununa ait bilgiler en kısa sürede oyunun gerçek yazarı sayın Haluk IŞIK ın istekleri doğrultusunda değiştirilecektir ya da tamamen kaldırılacaktır.”

Yazar Haluk Işık ile intihal itham edilen Mehmet Aydemir ile Kervan Organizasyon  arasındaki ihtilafın nasıl çözüleceğini ilerleyen günlerde göreceğiz; ancak belki de asıl mesele “birçok tiyatro topluluğunun bu oyunu benzer yahut farklı isimlerle” rahatlıkla sahneliyor olmasıdır.

Fırat Kuyurtar / MİMESİS
Paylaş.

Yanıtla