‘İşyerindeki Tiyatro’nun Konusu Kadın-Erkek İlişkileri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Post-it’leriyle tanıdığımız 3M firmasının çalışanları, Türkiye’de ilk kez bir ‘işyeri tiyatrosu’ kurarak oyun sahneliyorlar. ‘Hayali İlişkiler’ bu akşam Gazanfer Özcan&Gönül Ülkü Sahnesi’nde…

M markası çoğumuzun aklına ‘bilgi notları’nı getirir. Önemli notları yazıp astığımız ‘post-it’lerin üstünde görürüz bu ismi. Amerika merkezli yüz yılı aşkın bir geçmişe sahip firma kırtasiyeden kişisel bakıma, ev gereçlerinden elektroniğe kadar farklı alanlarda ürünler çıkarıyor. 1992’den beridir üretim yaptıkları Türkiye’de 300’ü aşkın çalışanı var. Firma çalışanları açısından sadece bir işyeri değil. Aynı zamanda sosyal ilişiklerin kurulduğu ve sürdürüldüğü bir yer. Bunun için her çalışanın üye olduğu bir sosyal kulüp var; sinema kulübü, tiyatro kulübü, sosyal gönüllüler kulübü gibi… Türkiye açısından bir ilk sayılabilecek durum, 26 çalışanın bulunduğu tiyatro kulübünün işi bir adım ileriye götürerek oyunlarını halka açık biçimde sahnelemeye başlamaları.

Kulüp, geçen yılın yaz aylarında Şehir Tiyatroları’nın yönetmenlerinden Tolga Yeter’le bir araya gelmiş ve anlaşıp böyle bir proje için yola çıkmaya karar vermiş. Tekstler ortaya çıkarılmış, provalara başlanmış ve geçen ay ilk kez sahneye çıkılmış. Yeter, ‘Ekibimiz, oyunculuk yetenekleri ve oyun, genellikle beğenildi. Profesyonel oyuncuları aratmıyordu’ sözleriyle ilk temsillerini anlatıyor.

Oyunun biçimine ve konusuna gelince… Farklı isimlerin kaleme aldığı mizahi skeçlerden oluşan iki perdelik bir oyun. Eski ve yeni yazarlar arasında Anton Çehov da Yılmaz Erdoğan da bulunuyor. Metinler seçilirken konuların kadın-erkek ilişkisini ele almasına dikkat edilmiş. Yeter, bu konuyu oynamak istemelerinin nedenini, ‘Bu tür konular genellikle hem ilgi çekiyor hem de seyrederken insanlar mutlaka kendilerinden bir şeyler buluyor’ sözleriyle açıklıyor. Oyunun biletlerinden elde edilecek gelirin, aynı firmanın Sosyal Gönüllüler Kulübü aracılığıyla sosyal sorumluluk projelerinde kullanılacağını belirtelim.

Oyunu bu akşam, Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi’ndeki ‘Gazanfer Özcan&Gönül Ülkü Sahnesi’nde saat 19:00’da izleyebilirsiniz.

Akşam

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.