Kadına Şiddeti Tiyatroyla Anlattılar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kadın mahkumlar, Türkiye’nin ve dünyanın pek çok ülkesinin başlıca sorunlarından olan kadına şiddeti tiyatro oyunuyla sahneye getirdi.

Ankara Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki kadın mahkumlar, kadın infaz koruma memurunun yönetmenliğini üstlendiği ”Anam Bacım Avradım” adlı oyunu 3 aylık hazırlık döneminden sonra cezaevinde sahneledi.

İnanç Yılan’ın kaleme aldığı ve Devlet Tiyatroları sahnesinde de seyirci karşısına çıkan ”Anam Bacım Avradım” isimli oyun, bu kez çok farklı bir yorumla izleyiciyle buluştu. Kadın hükümlü ve tutuklular, kurum yöneticileri ve kadın infaz koruma memurlarının sıralarını doldurduğu Ankara Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Salonu’nda sahne alan mahkumlar, sahne performansları ve seyirci karşısındaki rahatlıklarıyla yılların tiyatro sanatçılarını aratmadı.

Eserde kadına şiddet uygulayan erkekleri de yine kadın mahkumlar erkek kılığına girerek üstlenirken, kaba, kendini düşünen ve yalanlarla kadınları kandıran bu rollerin de altından başarıyla kalktılar. Oyunda kadına şiddet ve töre cinayetlerini eleştiren replikler de kadın hükümlü ve tutuklulardan büyük alkış aldı.

Yapıtın kostüm ve dekorları için Devlet Tiyatrolarından destek alınırken, birlikte ceza gördükleri arkadaşlarının kulisten ilk sahneye çıkış anları ve yapıttaki espriler kadın mahkumları güldürdü.

”Anam Bacım Avradım” oyunu, kadına şiddeti ele alırken, oyun kahramanının genç kızlık hayallerinin bir bir yıkılmasını işliyor ve kadına eziyet eden zihniyeti de ciddi biçimde eleştiriyor.

“FIRSAT VERİLDİĞİNDE BİRÇOK İŞLER BAŞARABİLİRLER”

Ankara Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Kadir Avara, mahkumların oyunu sahneye getirme sürecine ilişkin bilgi verirken, hükümlü ve tutukluların sosyal faaliyetlere katılımına büyük önem verdiklerini söyledi.

Hükümlü ve tutukluların, sosyal ve kültürel faaliyetler aracılığıyla kendilerini ifade etmeleri, topluluk önünde rahat olmaları için çaba sarf ettiklerini dile getiren Avara, spor faaliyetleri, gelir getirecek el sanatları, çeşitli konulardaki kurslarla hükümlü ve tutukluların zamanlarını verimli şekilde doldurmalarının sağlandığını belirtti.

Hükümlü ve tutukluların kültür seviyelerinin artırılması için kütüphane çalışmalarının da devam ettiğini dile getiren Kadir Avara, ”Kurumlarda yapılan eğitim, meslek, sosyal ve kültürel faaliyetlerden anlaşılmaktadır ki, her hükümlü ve tutukluya fırsat verildiği, yeterli çaba sarf edilip zaman ve emek harcandığında özverili, yaratıcı, üretken ve başarılı oldukları görülmektedir” dedi.

Hükümlü ve tutukluların cezaevi yaşantısının sosyal hayata yaklaştırılması hedefini güttüklerini, tiyatro faaliyetinin de bu amaçla gerçekleştirildiğini anlatan Avara, 3 ay boyunca koruma infaz memuru Dudu Alkan tarafından çalıştırılan 11 mahkumun bu faaliyeti başarıyla tamamladığını ifade etti. Avara, ”Böyle bir projeye başlarken birçok hedefimiz vardı. Bunlardan biri de burada bulunan insanların fırsat verildiğinde birçok işler başarabileceklerini göstermekti” sözleriyle tiyatro eğitimiyle varmayı istedikleri hedefe nasıl ulaştıklarını özetledi.

“KORUMA İNFAZ MEMURUMUZ TİYATRO EĞİTİMLİ”

Avara, yapıtı sahneye koyan koruma infaz memuru Dudu Alkan’ın daha önceden tiyatro eğitimi aldığını, bu amaçla proje için seçildiğini belirtti.

Bu oyunun bundan sonra yürütecekleri tiyatro faaliyetleri için bir başlangıç olduğunu vurgulayanKadir Avara, oyunu sergileyen mahkumlar için ”Kısa sürede adapte oldular ve 3 aylık bir zamanda da oyunu başarıyla sahneye getirdiler. Bundan sonraki amacımız, kadın mahkumlarımızın yazıp oynadığı bir yapıtı sahneye koymak. Bunu da başarabileceklerini biliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Eserde sahne alan mahkumların yaşlarının 20-30 arasında değiştiğini ifade eden Avara, ”Bu eserde görev alanların 1-3 yıl arasında mahkumiyetleri var. Mahkumiyetleri sona erdiğinde de bu deneyimlerinin dışarıdaki yaşamlarına olumlu katkılar sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Haberturk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.