‘Kayıp Mezar’ı Önce Savcı Gördü

Pinterest LinkedIn Tumblr +

KCK’ya yönelik operasyonda gözaltına alınan yönetmen Mizgin Müjde Arslan’ın çektiği ‘Kayıp Mezar’ filmini ilk izleyen soruşturma savcısı oldu.

Pazartesi günü KCK’nın ‘kadın kollarına’ yönelik olduğu iddia edilen operasyonda gözaltına alınan Mizgin Müjde Aslan ve görüntü yönetmeni Özay Şahin, emniyetteki sorgularının ardından tarafından serbest bırakıldı. Savcılığa sunulan deliller arasında Aslan ve Şahin’in çektikleri ‘Kayıp Mezar’ filmi de vardı. Aslan ve film ekibi, senaryo gereği Mahmur’a gitmişlerdi. Bu yolculuk nedeniyle gözaltına alınan Aslan’ın Mahmur’a ziyaretlerinin çekim amaçlı olduğunun ispatı için, önceki gün filmin ‘kaba kurgu’ hali soruşturmayı yürüten savcıya sunuldu.

Mizgin Müjde Aslan’ın kendi hayat hikâyesinden yola çıkarak çektiği ‘Kayıp Mezar’, 31 Mart’ta başlayacak İstanbul Film Festivali’ne yetiştirilmeye çalışılıyordu. Kurgu aşamasında olan ve Kültür Bakanlığı’ndan da ‘senaryo geliştirme’ desteği alan film, Aslan’ın hiç tanımadığı babasının izini sürme öyküsünü anlatıyor.

1981 doğumlu olan Mizgin Müjde Arslan’ın babası 1982 yılında PKK’ya katılmak üzere evden ayrılıyor. Bir süre sonra babasının ölüm haberi geliyor. Arslan, aradan yıllar geçtikten sonra babasının izini süren uzun metraj bir film yapma kararı alıyor. Bu projeyle bakanlığa başvuran Arslan’a 2010 yılında 10 bin lira ‘senaryo geliştirme’ desteği çıkıyor. Bu senaryoyu yazıp bakanlığa teslim eden Arslan, daha sonra projeyi belgesel olarak çekmeye karar veriyor.

Film ekibi çekim yapmak için Arslan’ın babasının mezarının bulunduğu Mahmur’a gidiyor. Savcının bu ziyaretin sebebinin çekim olduğuna ikna olmaması üzerine, filmin yapımcıları kaba kurgudaki filmin bir kopyasını önceki gün savcılığa teslim ettiler.

Bir dönem Dicle Haber Ajansı’nda sinema muhabirliği ve Gündem gazetesinden kültür sanat editörlüğü yapan Müjde Arslan, daha sonra Agora Yayınları’ndan çıkan ‘Rejisör: Atıf Yılmaz’, ‘Kürt Sineması: Yurtsuzluk, Sınır ve Ölüm’ ve ‘Yeşim Ustaoğlu: Su, Ölüm ve Yolculuk’ kitaplarının editörlüğünü üstlenmişti. ‘Son Oyun’ isimli kısa filmiyle ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazanan Arslan, ‘Nora’ ve ‘İkinci Adres’ filmlerinin ardından ‘Ölüm Elbisesi: Kumalık’ isimli bir belgesele imza atmıştı. Arslan, Bahçeşehir Üniversitesi’nde Sinema ve Medya Çalışmaları Bölümü’nde doktora eğitimini sürdürüyor.
Oyuncu, görüntü yönetmeni, kurgucu ve yönetmen olarak sinemayla uğraşan Özay Şahin ise ilk uzun metraj belgeseli ‘Can Baz’la pek çok uluslararası festivalde yer aldı. Şahin, Mizgin Müjde Arslan’ın son filmi ‘Kayıp Mezar’ın görüntü yönetmeniydi.

Şenay Aydemir-Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.