KCK Tutuklusu Tiyatrocudan Vicdani Red Açıklaması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Pınar Öğünç’ün 28.02.2012 tarihli Radikal’de yayınlanan KCK tutuklusu sanatçı, gazeteci İsmail Yıldız’ın hapishaneden vicdani reddini açıklaması üzerine yazdığı yazıyı paylaşıyoruz.]

Yasal düzenleme için kampanya başlarken 151. vicdani retçi, KCK operasyonunda tutuklanan gazeteci, tiyatrocu İsmail Yıldız oldu.

Vicdani retçiler ve anti-militarist hareket, yeni bir kampanyaya başlarken vicdani retçi listesine yeni bir isim eklendi. Üstelik bu vicdani ret beyanı cezaevinden geliyordu.

151. vicdani retçi İsmail Yıldız, KCK operasyonu kapsamında tutuklanan Kürt bir gazeteci ve sanatçı. Kürtçe çeviriler yapan, şiir yazan, kısa film çeken, tiyatro oyunları yazan ve oyunculuk yapan Yıldız, beşinci sayısı çıkan bağımsız, anti-otoriter dergi ‘Qijika Reş’in (Kara Karga) ekibinden aynı zamanda.

Kendisi tiyatro eğitimi almış; ironiktir en son ‘90’larda Güneydoğu’da çocuk olmayı’ anlatan bir oyunda oynuyordu. Rojin Canan Akın ve Funda Danışman’ın yazdığı ‘Bildiğin Gibi Değil’ (Metis Yayınları) adlı o vurucu kitaptan, Nü Kolektif tarafından uyarlanan oyunda Gever’in hikâyesini canlandırıyordu. Oyun şu anda onsuz sahneleniyor. Ekip, özellikle yerini başka bir oyuncunun doldurmasını istememiş.

Kürtçe ismi Rawin ve soyadının Kürtçesi olan Sterk’i resmi kayıtlara geçirebilmek için zamanında hukuki mücadele de veren Yıldız’ın, DıHA, Fırat Haber Ajansı, Birgün, Cumhuriyet, Radikal gibi mecralarda haber ve söyleşileri ve film-tiyatro eleştirileri yayımlanmıştı. 20 Aralık 2011’de gözaltına alınıp üç gün sonra da tutuklandığında yaptığı kimi haberlerleri de delil olarak kullanıldı.

‘PKK/KCK terör örgütü üyeliğiyle’ suçlanan Yıldız, tutuklanmasaydı daha önce yapmayı planladığı vicdani ret beyanını ‘içeriden’ yapmak zorunda kaldı. Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nden yolladığı vicdani ret deklarasyonunda savaşmayı ve militarizmi reddedişini şöyle dile getiriyor: “Evrene, insana ve barışa olan inancım ve saygımdan, özgürlük tahayyülüm kapsamında asla yeri olmayan savaş ve öldürmeyi reddediyorum. Hiçbir devletin askeri olmadan, hiçbir tetiğin parmağı olmadan, hiçbir liderin, başkanın, kralın, komutanın ve otoritenin emir kulu olmadan yaşamaktaki ısrarım zindanda da, dışarıda da devam edecektir.”

Yasa için kampanya

Yurtdışından BM Quaker Ofisi’nin İnsan Hakları ve Mülteciler sorumlusu Rachel Brett, vicdani retçiler ve asker firarileriyle dayanışan Alman Connection e.V. adlı örgütte çalışan sosyolog Rudi Friedrich, Uluslararası Savaş Karşıtları’ndan (WRI) total retçi Andreas Speck ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanya Sorumlusu Milena Buyum’un katıldığı, anti-militarist hareketi buluşturan iki günlük toplantı sonunda, vicdani reddin yasalaşması için başlayacak yeni bir kampanyanın da çerçevesi çizildi. Siyasetçilerle görüşmek ve toplu AİHM başvurusu yapmanın yanı sıra ‘postallı basın’ ödülü de yolda…

Pınar Öğünç

Radikal

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.