Koç Üniversitesi Konuk Sanatçı Çalıştayı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

‘Koç Üniversitesi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi, Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü, AB Kültür Programı işbirliği ile 24 – 25 Şubat 2012 tarihleri arasında Koç Üniversitesi Kurucular Salonu ve Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde gerçekleştireceği ‘Konuk Sanatçı Çalıştayı’ adlı etkinlikle bir ilke imza atacak. Konuk Sanatçı Çalıştayı kapsamında yurtiçi ve yurtdışından birçok uzman bir araya gelerek hem kendi ülkelerinde hem de Avrupa’da konuk sanatçı programları ve sanatçı hareketliliğini destekleyen programlar hakkında sanatçı, küratör ve sanatseverlere bilgi verecekler.

Avrupa Birliği Kültür Projesi olan ve AB Kültür Programı işbirliği ile yürütülen, “Konuk Sanatçı Çalıştayı” Türkiye’de ilk kez Koç Üniversitesi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü tarafından düzenleniyor.

24 – 25 Şubat 2012 tarihlerinde Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü ve Taksim’deki Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan çalıştayda, Avrupa’dan gelen birçok uzman, kendi ülkelerinde ve Avrupa’da düzenlenen konuk sanatçı programları ve sanatçı hareketliliğini destekleyen programlar hakkındaki bilgileri paylaşacak.

Konuk Sanatçı Çalıştayları’nın, alternatif “akademiler” olarak işlev gördüğünü belirten Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr Ilgım Veryeri Alaca, bu etkinliklerin yaratıcı zeka üzerine odaklanıp, kültürler arası diyaloğu desteklediğine dikkat çekti.

Konuklar ve sanatseverlerin bu programlar sayesinde yaratıcılığın farklı katmanlarını keşfettiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Alaca, çalıştay hakkında şu bilgileri aktardı; “Konuk sanatçı programlarında Doğu Avrupa-Batı Avrupa arasında dengesizlik gözleniyor. Sorunun giderilmesi, farklı Avrupa ülkelerindeki bölgesel sorunlara özel olarak ayak uydurabilen işbirlikçi bir yaklaşım gerektiriyor. Bu konu üzerinde 15 Avrupa üyesi ve aday ülkelerdeki 19 merkez ve bu merkezlere bağlı ortaklar bir arada çalışıyor. Konuk Sanatçı Çalıştayı ve Projesi bilgi aktarımı, kaynak paylaşımı, eşitlik ve sürdürülebilirlik sunmayı amaçlıyor” dedi.

AB Kültür Programı, proje kapsamında, Avrupa’dan sanat ve eğitim merkezleri, belediyeler, araştırma merkezleri, sanat insiyatifleri başta olmak üzere 19 farklı kurumun işbirliği yapmasını her ülkede gerçekleşen çalıştaylarla konuk sanatçı eğitimleri vererek gerçekleştiriyor. 

 

Programda Yer Alacak Konuşmacılardan Bazıları:

Vasıf Kortun (Açılış Konuşması), SALT

Konuk Sanatçı Nasıl Olunur? Yasemine Ostendorf, Trans Artists, Amsterdam, Hollanda

ArtEZ’de Sanatçı Hareketliliği Eğitimi ve Yeni Medya Sanatı Alanında Konuk Sanatçı Programları, Pieter Baan Müller, AKI / ArtEZ Sanat ve Tasarım Akademisi, Yeni Medya Bölümü, Hollanda

Konuk Sanatçı Programı Kurmak, Maria Tuerlings, Amsterdam, Hollanda

İstanbul Bursu,  Beral Madra

Yazarlar ve Şairler için Konuk Sanatçı Programları, Meliz Ergin, Koç Universitesi, İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü

Koç Üniversitesi’nde Konuk Yazar Olmak, Elif Batuman, Koç Universitesi, İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü

Türkiye’de Konuk Sanatçı Programlarının Geliştirilmesi, Ilgım Veryeri Alaca, Koç Universitesi, Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü

İsveç, Göteborg’dan Bir Konuk Sanatçı Programı, Cecilia Borgström-Fälth, Göteborg Konst ve Göteborg Kamusal Sanat Fonu, Isveç

Mono Baskıresim Çalıştayı ve Frans Masereel Konuk Sanatçı Programı, Wim Legrand, Frans Masereel Centre, Belçika

Tiyatro Sanatçıları için Konuk Sanatçı Programları, Aura Corbeanu,

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.