Pınar Öğün, Londra’da Sahneye Çıkıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

David Edgar’ın yazdığı Gavin McAlinden’ın sahneye koyacağı “Pentecost” isimli oyun 7 Mart- 9 Nisan tarihleri arasında Londra’da sahnelenecek ve Pınar Öğün oyunun başrolü olan Gabriella karakterini canlandıracak. Balkanlarda bir kilisede geçen oyunda Avrupa tarihi politik bir bakış açısıyla sorgulanıyor.

Oyunun provaları 13 Şubat’ta Londra’da başlıyor. Oyun; 7 Mart- 9 Nisan 2012 tarihleri arasında her gün sahnelenecek. Yönetmen; Charm Offensive Tiyatro Grubu’nun kurucusu ve neredeyse her oyunuyla The Guardian , Independent gibi önde gelen gazetelerin ve Time Out, The Stage gibi dergilerin tiyatro eleştirmenlerinden tam not alan Gavin McAlinden. Provalar yazar David Edgar’ın katılımıyla gerçekleştirilecek.

Pınar Öğün, oyunda Devlet Müzesi Müdürü Gabriella Pecs karakterini oynayacak. Gabriella Pecs, kilise duvarlarının en alt katmanındaki bir freski, tarihi belgelerden de faydalanarak tek başına keşfediyor. Gabriella’nın bulduğu freskin tarihi değiştirerek aslında Rönesans sürecinin Avrupa’da değil Balkanlarda gerçekleştiğini ispatlama çabası oyunun en belirgin noktası. Son derece hırslı bir kadın olan Gabriella, tarihin sözde bilir kişiler tarafından ülke politikalarına göre ustaca, istenilen şekilde yazıldığını ve her şeyin bir kurmaca olduğunu anlatıyor. “Pentecost” oyununda, sahnede farklı ülkelerden pek çok karakter olması sebebiyle bir çok lisan aynı anda konuşuluyor.

“Pentecost” David Edgar tarafından 19 yıl önce yazılmış ve ilk kez National Theatre’da oynandığında pek çok ödül almış. Bütün oyun kilisede geçtiği için bu kez yönetmenin isteğiyle Shoreditch Kilisesi’nde sahnelenecek. Bu kiliseye aynı zamanda Shakespeare Kilisesi de deniliyor. Çünkü Londra’daki ilk tiyatro olan “The Theatre”ın 1576’da burada kurulmuş ve Shakespeare, oyunlarını kendi tiyatrosu olan “Globe”u kurmadan önce burada sahnelemiş. Bu kilisede günümüzde pek çok oyun sergileniyor.

Oyunun Konusu:
Balkanlarda ismi belirtilmeyen bir ülkedeki bir kilisede, Rönesans’ın başlamasına neden olan İtalyan ressam Giotto de Bondone’nin Padua Kilisesi’ndeki freskine benzeyen bir fresk, Devlet Müzesi Müdürü Gabriella Pecs tarafından keşfedilir. Gabriella oyun boyunca din adamları, devlet yetkilileri ve batılı entelektüeller gibi çeşitli otoriteleri bu freskin Giotto’dan önce yapıldığına ikna etmeye çalışır. Aslında oyunda, Gabriella’nın çoğu gerçeğin gizli saklı kaldığı ve bütün dönüm noktalarının tekrar sorgulanması gerektiğini ispatlama mücadelesi anlatılıyor. Gabriella bu mücadelesini kuvvetli tarih bilgisiyle bütün otoritelere karşı sürdürürken, dünyanın çeşitli ülkelerinden mültecilerin (Arap, Türk, Kürt, Polonyalı, Rus, Azeri)  kiliseye girip Gabriella dahil olmak üzere biri İngiliz diğeri Amerikalı bir olan entelektüelleri rehin almasıyla oyun renklenir.

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.