“Rosenbergler Ölmemeli” Tartışmasında Söz Onk Ajans’ta

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[İBBŞT’nin Ocak 2012’den beri gösterimlerini sürdüren ve geçtiğimiz hafta cuma günü ani bir kararla gösterimden kaldırılan “Rosenbergler Ölmemeli” adlı oyunuyla ilgili tartışmalar sürüyor. İBBŞT, oyunun gösterimden kaldırılmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, Onk Ajans vasıtasıyla oyun yazarı Alain Decaux’un eserinin hiçbir yerde sahnelenmesine izin vermediğini öğrendiklerini ve bu nedenle oyunun gösterimlerini durdurmak durumunda kaldıklarını belirtiyordu. Bu açıklamanın üzerine İBBŞT gibi bir kurumun nasıl olup da eser sahibinin bilgisi olmaksızın oyun sahneleyebildiği tartışılırken, Onk Ajans da telif ajansı sıfatıyla tartışmaya dahil oldu. Onk Ajans’ın kurucusu Osman Necmi Karaca, İBBŞT’nin açıklamalarında ajansı suçlamasına itiraz ederek, kendilerinin oyunun telifiyle ilgili bir sözleşme yapmadıklarını bildirdi. Karaca’nın açıklaması, aşağıda Haber Türk’ten alıntılanmıştır.]

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda (İBBŞT) ocak ayından beri sahnelenmekte olan “Rosenbergler Ölmemeli” adlı oyunla ilgili tartışmalar sürüyor.

Basında yer alan haberlerde oyunun tarihi gerçeği çarpıttığı ve Fransa’da sahnelenmesinin yazarı tarafından yasaklandığı yolundaki tepkilerden sonra geçtiğimiz cumartesi son kez oynanan oyunun gösterimine İBBŞT yönetiminin kararıyla son verildi.

‘Sözleşmeyi göstersinler 53 yıllık ajansı kapatırız’

Milliyet’in haberine göre: İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Ayşenil Şamlıoğlu, “Ben bir oyuna karar veriyorum, ONK Ajans’a oyunun telifi sizde mi diye soruyorum. Evet telif hakları bizde deyip bizimle telif sözleşmesi yapıyor. Yıllardır çalıştığımız bir ajanstır. Böyle dramatik bir atlamayı nasıl yaptılar, doğrusu şaşırıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

‘Böyle bir sözleşme yapmadık’

Şamlıoğlu’nun sözlerine dün ONK Ajans’tan yanıt geldi. ONK Ajans’ın kurucusu Osman Necmi Karaca, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Talihsiz bir ifade kullanmış Ayşenil Şamlıoğlu. Bir oyunla ilgili başvuru olduğunda, oyun haklarını bizim temsil ettiğimiz bir oyunsa, bir form yolluyoruz. Formda, yönetmeni kimdir, kaç kişilik salonda oynananacak gibi sorular bulunuyor. Formu, yazarın yurtdışında temsil edildiği ajansa yolluyoruz. İnceliyorlar ve bununla sözleşme yap veya yapma diyorlar. Parasını tahsil edip gönderiyoruz.”

Karaca, “Rosebergler Ölmemeli”de sürecin benzer şekilde geliştiğini ancak oyunun yazarı Alain Decaux’nun Fransa’daki ajansı SACD’dan cevap gelmediğini belirtti: “Şehir Tiyatroları’nın başvurusunu Fransa’daki SACD Ajansı’na ilettik. Onlardan yanıt gelmedi. Birkaç defa tekrarladık, yine yanıt gelmedi. Şamlıoğlu’nun ifadesinde yanlış taraf şu: Telif hakkı sözleşmesi yaptık, diyor. Böyle bir sözleşme yapmadık. ‘Rosenbergler Ölmemeli’ adına sözleşme yaptığımı kanıtlarsa 53 senelik ajansını kaparım.”

Karaca açıklamasını “Suçlu Şehir Tiyatroları’dır. Sözleşme olmadan nasıl başlarlar? Telif hakları belli olmadan nasıl temsil etmeye başlarsın? 10 gün içinde yanıt vereceğim diye söz mü verdim?” cümleleriyle tamamladı.

Şehir Tiyatroları ise ONK Ajans’ın açıklamasına cevap vermeyeceğini söyledi.

Konuyla ilgili olarak konuşan Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi Başkanı Üstün Akmen de “İBBŞT, ONK Ajans ile sözleşme yaptıysa ve de Ajans oyunun yasaklı olduğunu bile bile mukavele imzalamışsa yapım giderlerini İBBŞT’ye kuruşu kuruşuna ve derhal ödemelidir. İBBŞT oyunun yaratıcı kadrosu ve oyuncuları için ayrıca tazminat talep etmelidir.”

HaberTürk

Paylaş.

Yanıtla