Rutin ile Normal / Akyay ile Marangoz

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mehmet K. Özel

“Rutin” ve “Normal” Zeynep Tanbay Dans Projesi’nden iki dansçının ilki kısa, ikincisi orta metrajlı koreografileri. İlki Evrim Akyay’ın, ikincisi Alper Marangoz’un. “Rutin” ile “Normal” Ocak’ın son iki Pazartesisi garajistanbul’da sahnelendiler.

Evrim Akyay’ın “Rutin”i, altına Philip Glass’ın müziğinin döşendiği koreografik bir kuartet.

Yapıt, strüktür olarak tıkır tıkır işliyor: ikili eşleşmeler, duolar (özellikle Alper Marangoz ile Bengi Sevim’in duosu çok iyiydi), unisonlar, ters eşleşmeler, kesintisiz bir akıcılıkla birbirine bağlanan hareketler.. Ancak; ne kadar iyi çözümlenmiş olsa da, çokça rastlanan, pek bir özelliği olmayan, gittikçe de biteviyeleşen bir iş “Rutin”. Taa ki!

Evet, taa ki!

“Rutin”in son 5 dakikasını ele vermek istemiyorum. Ancak şu kadarını söyleyebilirim: Basit bir fikir, belki “çılgınca” bir fikir, bir kıvılcım, bir “tık” her şeyi değiştirebiliyor. Bir anda sizi kendinize getiriyor, rutinden koparıyor, uyandırıyor, diriltiyor.

Alper Marangoz’un “Normal”i ise; kalabalık dansçı ekibi, 35 dakikaya varan süresi ve özel olarak hazırlanmış ses/müzik tasarımıyla (Burçin Vural), ışığıyla (Arek Nişanyan) iddialı bir iş. Zaten 2010 Avrupa Kültür Başkenti katkısıyla tasarlanmış, sahnelenmiş, 2011’de Ljubljana’daki 6. Balkan Dans Platformuna katılmış. Cemal Reşit Rey’deki ilk sahnelenişini seyretmişim meğer, izlenimlerimi buraya yazmışım hatta, ama bu sefer izlerken hiçbir sahneyi hatırlamadım; sanki ilk defa izliyormuş gibiydim.

“Normal”in bir hikayesi var gibi; bir ara gestuslar bile giriyor işin içine sanki.

Bir topluluk; uyanıyor… Keşfediyorlar; bedenlerini, kapasitelerini… Birbirlerine uymaya çalışıyorlar; aralarından ayrıksılar da çıkıyor… Müdahale edenler, kaçıp gidenler, başına buyruk takılanlar…

“Normal”in özellikle ilk 10 dakikasında ses tasarımı çok güçlü bir katkı sağlıyor atmosferin yaratılmasında. İkinci on dakikada bir dağınıklık var; yoğunluk kayboluyor.

Yapıtın en zayıf tarafıysa sonu; sanki nasıl bitirileceği bilinememiş; de, bir noktada “keselim artık” denmiş gibi. Çünkü tam “bu iş nereye evrilecek” diye merak etmeye başlamışken pat diye sonlanıyor.

“Rutin” ile “Normal”i garajistanbul’da kaçıranlar, 17 ve 24 Şubat’ta Aksanat’ta yakalayabilirler.

Danzon

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Mehmet K. Özel

Yanıtla