TEB: “İBBŞT, Rosenbergler İle İlgili Tazminat İstemeli”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis / Haber – İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBŞT)’nda ocak ayından beri sahnelenmekte olan “Rosenbergler Ölmemeli” başlıklı oyunla ilgili olarak kopan fırtına bir türlü dinmiyor.

Bilindiği gibi, Zaman gazetesinden Fikret Ertan, Sabah gazetesinden Engin Ardıç ve Hürriyet gazetesinden Hadi Uluengin köşe yazılarında oyunun tarihi gerçeği çarpıttığını ve oyunun Fransa’da sahnelenmesinin yazarı tarafından yasakladığını yazmışlardı. Hadi Uluengin’in: “Yurttaş vergileriyle finanse edilen bir belediye kurumu, ipliği çoktan pazara çıkmış bir dezenformasyon abidesini hâlâ ‘gerçek’ diye yutturmaya çalışıyor” cümlesi hayli tepki almış, bu arada Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (IATC) Türkiye Merkezi (TEB) Başkanı Üstün Akmen bu yazıları İBŞT’na bilinçli bir provokasyon girişimi olarak yorumlarken, İBŞT sanatçılarıysa oyunlarının ve yönetmenlerinin üzerinde baskı kurulduğu gerekçesiyle Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi önünde toplanarak geçen hafta yazarları protesto etmişlerdi. Hal böyleyken, protesto olayının hemen akabinde İBŞT yönetimi, oyunun Türkiye’deki telif haklarını elinde tutan ONK Ajans’a başvurularak bilgi istendiğini ve ajanstan gelen oyunun yazarı tarafından yasaklandığı bilgisiyle oyunu sahneden kaldırdıklarını hafta sonunda açıklamışlardı.

Konuyla ilgili olarak yeniden konuşan Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi Başkanı Üstün Akmen, durumu “vahim bir skandal“ olarak nitelendirdi ve olayın asla küçümsenmemesi gerektiğini savundu. “Ortada bir emek sebilliği var. Aylarca çalışılmış, emek harcanmış. İBŞT, ONK Ajans ile sözleşme yaptıysa ve de Ajans oyunun yasaklı olduğunu bile bile mukavele imzalamışsa yapım giderlerini İBŞT’ye kuruşu kuruşuna ve derhal ödemelidir. Ama o da yetmez! İBŞT oyunun yaratıcı kadrosu ve oyuncuları için ayrıca tazminat talep etmelidir. Sanatçıların emeği sanıldığı kadar ucuz değildir ve heder edilmemeli, ettirilmemelidir“ dedi.

Diğer taraftan, oyunun telif anlaşması yapılmaksızın sahnelendiği yolunda duyum aldıklarını da ifade eden Üstün Akmen: “O halde, oyunun izinsiz olarak çalışılmasında kimin suçu varsa ortaya çıkartılmalı, bu vurdumduymaz ve sorumsuz her kimse ya da kimlerse kamuoyunda teşhir olunmalıdır” dedikten sonra,  tiyatro eleştirmenleri olarak sonucu sabırla izlediklerini söyledi.

MİMESİS
Paylaş.

Yanıtla