Tiyatro Kare’den “Onca Yoksulluk Varken” – Gala

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber

Tiyatro Kare’den “Onca Yoksulluk Varken”

Bir Arap çocuk ile bir Musevi kadının dostluğu üzerine kurulu olan oyun, Tiyatrokare’nin 20. Yılında, dünyaya çok önemli bir barış mesajı verecek. Evrensel temalar olan “barış”, “kardeşlik” dışında, “kimlik arama” üzerine kurulu olan “Onca Yoksulluk Varken”, Fransa’da en saygın edebiyat ödülü olan Goncourt ödülüne layık görülmüştü.

Bir yazara ömür boyunca sadece bir kez verilen ödülü ilk romanıyla alan Romain Gary , sözkonusu başyapıtını Emile Ajar adıyla sunarak, ikinci kez ödül almış ve sanat dünyasını çok şaşırtmıştı.

“Onca Yoksulluk Varken”, annelerinin fuhuş sektöründe çalışmaları nedeniyle sahiplenmedikleri çocuklara sahiplenen, yaşlı i bir fahişenin, sokağa atmaya kıyamadığı bir çocuk ile olan sımsıcak dostluğunu anlatıyor. Derin bir hayat felsefesine sahip olan oyunun “umut” ve “yaşama sevinci” aşılayan, ağlatırken yer yer güldüren bir tonu var.

Oyunda başrolü, “Türkan” filminde Türkan Saylan, “Zenne” filminde oynadığı acımasız anne rolüyle öne çıkan, Devlet Tiyatrosu’nun saygın sanatçısı Rüçhan Çalışkur oynuyor. Diğer rollerde son olarak Kenter Tiyatrosu ve “Leyla’nın Evi” nde oynayan Gökçer Genç, Rami Çakır, Halit Karaata, Soner Ansal var.

Tiyatrokare’nin “Leyla’nın Evi” romanı uyarlaması gibi güçlü bir uyarlamaya sahip olan “Onca Yoksulluk Varken”, beyazperdede Simone Signoret tarafından oynanarak, unutulmayan sinema klasikleri arasına da girmişti.

Yazan : Emile Ajar

Uyarlayan ve Yöneten : Nedim Saban

Dekor : Özhan Özdil

Işık Tasarımı : Kemal Yiğitcan

Kostüm Tasarımı : Tuğçe Çaldıran

Müzik : Semih Önyel

Yardımcı Yönetmen : Bilge Can Göker

Yönetmen Yardımcısı : Gökhan Karakaya

Oyuncular : Rüçhan Çalışkur, Gökçer Genç, Rami Çakır, Halit Karaata, Soner Ansal

Paylaş.

Yanıtla