Tiyatro Oyuncularına Saldıran Ülkücülere Ne Oldu?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Antalya Bölge Tiyatrosu’nun, Nâzım Hikmet’in “Şeyh Bedreddin Destanı” oyunu sonrası Ankara’da ülkücüler tarafından saldırıya uğramasının ardından sorumlular hakkında hala işlem yapılmadı. Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin Türkiye Merkezi Başkanı Üstün Akmen, Bakan Günay’ı göreve çağırdı.

Geçtiğimiz ay Nazım Hikmet’in “Şeyh Bedreddin Destanı” adlı oyununu Ankara’da sahneledikten sonra ülkücü bir grubun saldırısına uğrayan tiyatro oyuncularıyla ilgili bir açıklama yapan Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (IATC)’nin Türkiye Merkezi (TEB) Başkanı Üstün Akmen, Kültür ve Turizm Bakanlığını ve İçişleri Bakanlığını acilen göreve çağırdı.

“Olay hasıraltı edilmek isteniyor”

Antalya Bölge Tiyatrosu’nun 12 Ocak günü Ankara’da saldırıya uğramasının hasıraltı edilmek istendiğini belirten Akmen, tiyatro topluluğundan bir ismin, sonradan ülkücü harekete dâhil oldukları saptanan beş kişinin satırlı saldırısına uğraması olayının üstüne gidilmesini istedi.

Tiyatro topluluğu Nazım’ın üç destanını sahneliyor

Antalya Bölge Tiyatrosu’nun on üç yıldır ayakta durmaya çalışan, politik ve deneysel tiyatro için uğraş veren bir topluluk olduğunu belirten Akmen: “Yaklaşık üç sezon önce ‘Nâzım Üçlemesi’ başlıklı bir projeye başladılar, amaçları Nâzım’ın üç destanını ardı ardına sahneye uyarlamaktı. Yaptılar. Yaptılar ve ilk olarak ‘Kuvay-ı Milliye Destanı’nı ‘Ateş ve İhanet’ adı altında sahneye koydular. Oyun, bu yıl dördüncü sezonuna girdi, bu güne kadar seksene yakın yurtiçi ve yurtdışı turne gerçekleştirdi. Bu sezon için, üçlemenin ikinci oyunu olarak “Şeyh Bedreddin Destanı”nı hazırladılar. Destanı ‘Deliorman’ adıyla sahneye taşıdılar. Meğer bu çalışmalarından ve başarılarından rahatsız olan kesimler varmış, nereden bilsinler ki! 12 Ocak günü Ankara turnesinde başlarına bu felaket geldi” dedi.

Satır ve kaldırım taşıyla saldırı

Tiyatro topluluğundan Cengiz Gültekin’e, daha sonra Emniyet Müdürlüğü’nde kimliklerini teşhis ettiği beş ülkücü tarafından satırla saldırıldığına dikkat çeken Akmen, aynı saldırıda Gültekin’in arkadaşı Leyla Can’a kaldırım taşlarıyla vurulduğunu söyledi.

“Bir ay geçti gözaltına alınan yok”

Grubun kurucularından Hakan Güneri’yi de Kızılay Metro girişinde sıkıştıran ülkücü grubun, “Bu gelişinizde sizi çok iyi ağırlayamadık, bir dahaki sefere daha iyi ağırlayacağız” diyerek tehdit ettiklerini belirten Akmen, olayın üzerinden bir ay geçmesine tek bir kişinin dahi gözaltına alınmadığını dile getirdi.

(soL – Haber Merkezi)

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.