Ünlü Oyuncu Erland Josephson Öldü

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ünlü İsveçli oyuncu Erland Josephson, 88 yaşında hayata veda etti.

İsveç Kraliyet Drama Tiyatrosu sözcüsü Christina Bjerkander, efsanevi yönetmen Ingmar Bergman’ın 40’tan fazla filminde ve tiyatro oyununda rol olan ödüllü oyuncunun uzun süre Parkinson tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiğini açıkladı.

1923’te doğan Josephson, ilk kez 16 yaşında Bergman’ın yönettiği Shakespeare’in “Venedik Taciri” adlı oyunda sahneye çıktı.

Oyunculuk eğitimi almamasına karşın Bergman’ın sahnelediği oyunlarda sahneye çıkmaya devam eden Josephson, sinema kariyerine yine ünlü yönetmenin 1946’da çektiği “It Rains On Our Love” (Aşkımızın Üstüne Yağmur Yağıyordu) adlı filmle başladı.

1977 yılında İtalyan yönetmen Liliana Cavani’nin “Beyond Good and Evil” adlı filminde Alman filozof Friedrich Nietzsche’yi canlandıran Josephson, 1988’de Philip Kaufman’ın Milan Kundera’nın kitabından uyarladığı “Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği” adlı filminde rol aldı.

Sinema ve tiyatro oyunlarındaki performansıyla birçok ödüle layık görülen Josephson, aynı zamanda yazar olarak da ün kazandı. Josephson’ın romanları, otobiyografik eserleri, şiirleri ve yaklaşık 40 tiyatro oyunu birçok dile çevrildi.

1966-1975 yılları arasında İsveç Kraliyet Drama Tiyatrosu’nun müdürü olarak görev yapan Josephson, 1990’lı yıllarda ise İsveç Film Endüstrisi’nin başkanlığını yaptı.

Zaman Online

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.