Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi Oyun Yazarlarına Büyük İmkânlar Tanıyor!

Proje kapsamında İstanbul’a gelecek olan ünlü Fransız yazar, yönetmen ve akademisyen Enzo Cormann, yazarlarla özel bir atölye çalışması yapacak.

Ve Diğer Şeyler Topluluğu ve GalataPerform tarafından 6 yıldır düzenlenen Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında, 20-26 Şubat tarihlerinde İstanbul’a gelen Enzo Cormann, Yeni Metin Yeni Tiyatro Oyun Yazarlığı Atölyeleri kapsamında oyun yazarlarıyla 7 günlük bir atölye çalışması gerçekleştirecektir.

“Credo”, “Sade, concert d’enfers”, “Diktat”, “Toujours l’orage” gibi oyunların yazarı olan Cormann’ın metinleri 10’dan fazla dile çevrilmiştir. Yazarlık, senaristlik, yönetmenlik ve oyunculuk yapan tiyatro sanatçısı, aynı zamanda saksafoncu Jean-Marc Padovani ile beraber çalışarak caz müzik albümleri de kaydetmiştir. 1995 ile 1998 yılları arasında Strasburg Devlet Tiyatrosu’nun ve 1998 ile 2000 yılları arasında Centre Dramatique de Valence’ın ortak yazarları arasında bulunan Cormann, 2000 yılından beri Lyon Célestins-Théâtre’da edebi danışmanlık yapmaktadır. Enzo Cormann ENSATT’da (Sahne Sanatları ve Teknikleri Devlet Yüksek Okulu) dramaturji dersi vermektedir

Proje kapsamında Yeni Metin Yeni Tiyatro ekibi tarafından seçilen oyunlar, 28-29 Nisan 2012 tarihlerinde oyun okumaları ve prodüksiyonlar olarak Kadir Has Üniversitesi’nin tiyatro sahnesinde gerçekleşecek festival kapsamında seyirciyle buluşacaktır.

Enzo Cormann 20-26 Şubat arasında vereceği atölye çalışmasının yanı sıra 24 Şubat Cuma günü saat 21:30’da Nuru Ziya Suites’de basına ve tiyatro profesyonellerine yönelik özel bir söyleşi ve tanışma kokteyline de katılacaktır.

2001 yılında, oyun yazarı, yönetmen ve oyuncu Yeşim Özsoy Gülan’ın kurduğu çağdaş tiyatro topluluğu Ve Diğer Şeyler Topluluğu tarafından yürütülen Yeni Metin Yeni Tiyatro adlı projeyle; Türk tiyatrosunun evrensel boyutta tanınması alanında şimdiye kadar hiçbir topluluğun veya kurumun bu derece önem göstermediği çağdaş oyun yazımı ve çağdaş oyun yazarlığı konusuna dikkat çekiliyor.

Bu yıl altıncı yılına giren Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında bugüne dek çağdaş tiyatronun farklı alanlarından isimlerle söyleşiler ve yeni yazarların oyun okumaları gibi çeşitli etkinlikler düzenlendi. Oyun yazarlarının okumalarının yanı sıra yazarlık ve çeviri atölyelerinin de yer aldığı proje dahilinde birçok ülkeden (Romanya, Yunanistan, İspanya, İran, Portekiz, Rusya) çağdaş yazarlar davet edildi ve tüm oyun yazarlarının oyunları kendi orijinal dillerinden Türkçeye çevrilerek seyirciye tanıtıldı. 2010 yılının haziran ayında beş yıllık süreç “Yeni Metin Yeni Tiyatro 09” adlı bir kitapta toplandı. Özellikle 2010-2011 tiyatro sezonu Yeni Metin Yeni Tiyatro projesinin beş yıl önce oluşturduğu birikiminin sonuçlarının alınmaya başladığı bir sezonu oldu. Gianina Carbunariu’nun oyunu “Kebap” Carles Battle’nin yazdığı “Baştan Çıkarma” ve Mikhael Dumenkov’un “Leş” isimli oyunu İstanbul sahnelerindeki yerlerini aldılar. Bunun yanı sıra üniversite toplulukları ve amatör gruplar da proje bünyesinde çevrilen oyunları sahneledi.

Etkinlik Bilgileri

Enzo Cormann’la Söyleşi ve Tanışma Kokteyli

Tarih: 24 Şubat Cuma 

Saat: 21:30 

Yer: Nuru Ziya Suites (http://nuruziya.com/tr/)

Yeni Çarşı Cad. Nur-u Ziya Sok. No:33 Istanbul.

Detaylı Bilgi için:

Tel: (0 212) 243 99 91

http://www.cormann.net/
www.vedigerseyler.com
www.yenimetinyenitiyatro.blogspot.com

Paylaş.

Yanıtla