“Yollu” Yolunda Gerek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tecavüzün sadece bir cinsin diğer cinse değil, toprağa, bedene, düşünceye kadar hayatın her noktasında olabileceğine dair bir oyun “YOLLU”. Ancak tecavüzden de öte bunu yaratan koşulları, zihniyeti toplumu; kadını ve erkeği yaratan toplumsal bilinci; bu duruma bakışımızı, kayıtsızlığımızı, ikiyüzlülüğümüzü “Barış Gelini”ne tecavüz eden “Kamyoncu” üzerinden görünür kılmaya çalışıyor. El birliğiyle toplumsal cinsiyeti nasıl yarattığımızı gösteriyor.

Üstelik tecavüzü, mağdurun gözünden değil, doğrudan tecavüzcünün gözünden işliyor. Oyundaki karakterler ise bir vücudun organları gibi düşünülmüş. Kamyoncu ise bu vücudun cinsel organı, yani penisi oluyor. Tecavüz, Kamyoncu aracılığıyla işlenmiş toplumsal bir suç olarak çıkıyor karşımıza: Bizim penisimiz olarak!

Ali Ömür Ulusoy’un yazdığı “YOLLU”yu Bülent Çolak yönetiyor. Ali Savaşçı, Bülent Çolak, Serap Matyaş, Volkan Keleş ve Çiçek Acar’ın rol aldığı oyuna Fırat Tanış, Ahmet Kaynak ve Ömer Uğur da sesleriyle eşlik ediyor. “Alayına tiyatro!” mottosuyla yola çıkan JANTİ tarafından sahnelenen oyun, 22 Şubat’tan itibaren Sahne HAL’de izlenebilir.

Paylaş.

Yanıtla