14. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali Başlıyor!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbulu adeta bir kukla şölenine çeviren 14. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, bu sene 4-14 Mayıs tarihleri arasında izleyici ile bulaşacak. Cengiz Özekin sanat yönetmenliğinde gerçekleşecek olan festivalin açılışı 4 Mayısta Kenter Tiyatrosunda Yunanistanlı tiyatro grubu Antamapantahoyun Müziğin İpleri adlı gösterisiyle yapılacak. Festivale sergi ve film gösterileri de ayrı bir renk katacak. Festivalde Almanya, ABD, Fransa, Endonezya, Hollanda, Norveç, İsveç, İtalya, İspanya, Avusturya, Slovenya ve Türkiyeden önemli kukla tiyatroları sahne alacak.

Festival Onur Ödülü Derviş Zaim’e

Son filmi Gölgeler ve Suretlerde gölge oyunu metaforu üzerinden 1974 Kıbrıs harektına giden süreci işleyen ünlü yönetmen Derviş Zaim, geleneksel gölge tiyatrosunun özünü evrensel ve çağdaş bir bakışla yorumladığı için, Uluslararası İstanbul Kukla Festivali Onur Ödülü’ne layık görüldü. Film ayrıca, festival kapsamında bir kez daha izleyici ile buluşacak.

Değişik Kukla Teknikleri, Kukla Severleri Coşturacak!

Müziğin İpleri adlı gösterisiyle festivalin açılışını yapacak olan Yunan topluluk Antamapantahoy, kukla ve mim tekniklerini kullanarak izleyicilere keyifli bir gösteri sunacak.

Festivale Almanya’dan katılan Kabare Pupala ipli kukla tiyatrosunun en güzel örneklerini sunacak. Avusturya’dan Labluck değişik tiyatro disiplinlerinin bir araya getirildiği ‘Mutluluk Hangi Yönde’ adlı oyunu, Endonezyadan Behind the Actors geleneksel tiyatro formuyla günümüz tiyatrosunun güzel bir sentezi ile izleyicilerin karşısına çıkacak.

Fransadan La Salamandreden cam küre ile ipli kuklanın kontağını, Hollanda t Magisch Theatertje ve Ananda Puijk Company yoğun görselliğe sahip karışık kukla tekniklerini bir araya getirildiği Cantos Animata ve Momentum, İspanyadan Toni Rumbau La Fanfarranin gölge tiyatrosu ve el kuklası tekniklerinin bir arada kullanıldığı Full Hands adlı oyunu, İsveçden Staffan Bjorklunds Teaterdan özellikle 3 yaş üstü çocuklar için masa kuklası tekniğinde Two on Toeu’yu sunacak.

İtalyadan Gianluca Di Matteo Napolinin geleneksel el kuklası Pulcinella’yi, Norveçden canlı jazz müziği eşliğinde değişik tekniklerde yorumlanan kuklaları, Slovenyadan Puppet Theatre Nebo masa kuklası tekniğinde ilginç bir çalışma, festival seyircileriyle bir araya gelecek.

Türkiyeden Ahşap Çerçevenin son oyunu Hamlet, Bakırköy Belediye Tiyatrolarından Ali Yene’lin sahneye koyduğu Aklı Havada adlı oyun, Cengiz Özek Gölge Tiyatrosundan Karagözün modern bir şekilde yorumlandığı Çöp Canavarı ve Büyülü Ağaç, İBB Şehir Tiyatrolarından 2010/2011 tiyatro mevsimi oyunlarından Surname 2010, Karagöz Balıkçı ve Cambazhane adlı oyunları, Kent Oyuncuları’ndan çocuklar için hazırlanmış Rapunzel, Kurmalı Salyangoz’dan Dört Mevsim adlı oyun, Tiyatro BeReZeden ise obje tiyatrosu tekniğinde Kayıp Eşya Bürosu festivale renk katacak oyunlar.

Sergi, Film, Konferanslar da Festival Kapsamında

Festival kapsamında ayrıca kukla severler sergi, film ve konferanslarla zenginleştirilmiş bir festival deneyimi yaşayacaklar. Bu yıl festival kapsamında İpin Ucu, Gölgenin Doğuşu: Endonezya, Karagöz Figürleri sergilerini gezebilecekler. Anders Rønnow Klarlund’un 2004 yılında çektiği, kurgusu ve kukla kullanımı açısından sinemaseverlerden büyük ilgi gören ‘İpler’ filmi de sinemaseverlerle buluşacak.

Barcelonadan festivale katılan Toni Rumbau hazırladığı oyunun yanı sıra 13 Mayıs 14.00da Mimar Sinan Üniversitesi, Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümünde kukla meraklıları ile bir araya gelecek.

Festival Bütün İstanbul’a Yayılıyor

Fransız Kültür Merkezi, Cervantes Kültür Merkezi, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, İtalyan Kültür Merkezi, Avusturya Kültür Ofisi, Pera Müzesi, Ümraniye Meydan AVM ve Kukla İstanbul tarafından desteklenen festival, Fransız Kültür Merkezi, Kukla İstanbul, Kenter Tiyatrosu, Sefaköy ve Halkalı Kültür Merkezi, Kozyatağı Kültür Merkezi, Devlet Tiyatrolari Küçük Sahne, Pera Müzesi, Yunus Emre Kültür Merkezi ve Ümraniye Meydan AVM’de izlenebilecek.

Bilet Satış Noktaları

Oyun biletlerini ise, Biletix, Devlet tiyatroları, Cevahir sahnesi 0212-380 12 38 ve Küçük Sahne 0212-244 52 56 gişelerinden, İstanbul Metrosu Taksim girişi sergi salonundan ve oyun saatlerinden bir saat önce salon girişlerinden alınabilir. Bilet ücretleri ise tam 20 TL. İndirimli 15 TL.

Detaylı bilgi için

Kukla İstanbul 0212 243 16 02 – 0212 243 47 04 ve www.istanbulkuklafestivali.com  info@kuklaistanbul.com

Ekonomi Haber

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.