18 Mart Çanakkale Günü Kutlamaları

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Törenlerin çocuklar ve gençler üzerindeki olumsuz etkilerini Mimesis sayfalarında haber ve yorum yazılarıyla bugüne kadar gündeme getirmeye özen gösteriyoruz. Bu yıl da Türkiye’de 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü bu yıl da birçok ilde tiyatro oyunlarıyla kutlandı. Bu kutlamalarda Çanakkale Geçilmez, Çanakkale Oratoryosu, Gidenlerin Ardından, Çanakkale Şehitlerine, Kalbin Düştüğü Toprak, Şüheda ve Geçit Vermez Çanakkale rağbet gören oyunlardandı. Kutlamalar genel olarak İstiklal Marşının okunması ile başladıktan sonra, mütaakiben yapılan kutlamaya ev sahipliği yapan belediye başkanı/vali/kaymakam ya da okul müdürünün konuşmasının ardından öğrencilerin sunduğu tiyatro gösterileri şeklinde yapılandırıldı. Sunulan gösteriler çocuklardan daha çok devlet erkânını duygulandırıp gözyaşlarını tutamamalarına sebep oldu.

18 Mart Etkinlikleri

Eskişehir Süleyman Çakır Lisesi’nde öğrencilerinin oynadığı “Bize Gitmek Yakışır” adlı tiyatro oyunu sergilenirken, Afşin Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte Dolunayda Akşam Tiyatro Ekibi tarafından oynanan “Şehitler Toprağı Çanakkale” isimli tiyatro oyunu izleyicileri duygulandırdı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinlikler, sahnelenen tiyatro ve ilahi konseri ile devam etti. Siirt’te sergilenen “Çanakkale Geçilmez” adlı tiyatro oyunu da yoğun ilgi gördü. Duygulu anların yaşandığı tiyatro oyunu, katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı. Canik’te Belediye Başkanının yaptığı konuşmanın ardından Yavuz Selim YİBO öğrencileri tarafından “Çanakkale Oratoryosu” sergilendi. Çankırı’da 100. Yıl Yetiştirme Yurdu ve Korgun Sevgi Evleri’nde kalan öğrenciler tarafından hazırlanan “Çanakkale Oratoryosu” ve “Gidenlerin Ardından” adlı tiyatro oyunları sahnelendi. Yozgat’ta Özel Ergin Koleji öğrencileri tarafından sahnelenen ‘Kalbin Düştüğü Toprak’ adlı tiyatro izleyenleri duygulandırdı. Manisa’nın Salihli ilçesi’ndeki Özel Zuhal İlköğretim Okulu öğrencileri, “Geçit Vermez Çanakkale” adlı tiyatro oyununu sahneledi. Sergilenen oyundan önce saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu. Tokat’ın Niksar ilçesinde “Şüheda” adlı tiyatro oyunu ile Çanakkale şehitleri anıldı. Balıkesir’in Manyas ilçesinde 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi sebebiyle düzenlenen tiyatro gösterisi, davetlileri duygulandırdı. Çocukların gösterisi, davetlileri göz yaşlarına boğdu. Melikgazi Belediyesi Çocuk Meclisi üyelerince hazırlanan “Çanakkale Şehitleri” tiyatro gösterisi katılımcılar tarafından ayakta alkışlandı. Büyükşehir Belediyesi Mehteran takımı program başlamadan “Çanakkale Savaşı” ile ilgili şarkılar seslendirdi. Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi’nde saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan programda Talas Belediyesi Gençlik Meclisi üyeleri “Gelibolu” adlı tiyatro oyununu sahneledi.

18 Mart anmaları üniversitelerde de yapıldı. Sinop Üniversitesi’nde Tiyatro Öğrenci Kulübü ile TelvinSanat Tiyatrosu’nun iş birliğinde sahnelenen “Kadınlarımız, Üstelik Çanakkale’de” adlı tiyatro oyunu büyük ilgi gördü. Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz de oyun sonunda sahneye çıkarak duygularını anlattı. Vali Cengiz, “Siz sahnede ağladınız, biz ise aşağıda ağladık. Sinop’ta bir Çanakkale rüzgarı estirdiniz. İzlemeye gelen seyircilere milli duygularla dolu bir gösteri sundunuz. Gözyaşları alkışlarla karıştı. Profesyonellere taş çıkardınız. Bu muhteşem oyun için yönetmenimiz Gülbahar Karaduman ve ekibini kutlarım” dedi.

Düzce’de ise 18 Mart anması adeta bir yarış halinde geçti. Düzce Gençlik Hizmetleri ve Spor Merkezi’nin düzenlediği etkinlikte  “Çanakkale Harman Yeri 1945” isimli tiyatro oyunu sergilenirken, Düzce Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Onlar Üşümediler” isimli programda Düzce Belediyesi Şehir Tiyatroları oyuncuları tiyatro gösterileri sundular. Düzce Belediyesi Türkiye’de bir ilke imza atarak Çanakkale ruhunu yansıtmak için Türkiye’de ilk kez katılımcılara şekersiz üzüm suyu ile mayasız bayat ekmek dağıttı. Daha sonra Düzce İl Müftüsü Selami Emen, dua okudu. 18 Mart Düzce Üniversitesinde de sunumlar, şiirler ve türkülerle anıldı.

18 Mart Adana Huzurevi sakinleri tarafından da tiyatro ile anılıyor. Her yıl 18-24 Mart tarihlerinde kutlanan yaşlılar haftasında bir tiyatro oyunu sahneleyen Adana Huzurevi tiyatro topluluğu, 12’inci oyunun da Şehitler Haftası’na uygun olarak “Çanakkale Geçilmez” oyununda karar kıldı. Yaşları 65 ila 90 arasında değişen Adana Huzurevi sakinleri “Çanakkale Geçilmez” destanını tiyatro oyunu olarak sahneliyor. Çukurova Halk Eğitim Merkezi’nde görevli tiyatro öğretmeni Aysel Candan’ın yönetiminde çalışmalarını sürdüren topluluk üyeleri, bu oyunla şehitlere vefa borcunu ödemeye çalışacaklarını söyledi.

http://www.haberyurdum.com/suleyman-cakir-lisesi-ogrencilerinin-oynadigi-tiyatro-begeni-ile-izlendi-54364n/

http://www.haberler.com/sehitler-topragi-canakkale-isimli-tiyatro-oyunu-3460578-haberi/

http://www.haber50.com/siirtte-canakkale-gecilmez-tiyatro-oyunu-yogun-ilgi-gordu-709306h.htm

http://www.haberler.com/18-mart-tiyatro-ile-anildi-3460902-haberi/

http://www.haber50.com/canakkale-savasi-konulu-tiyatro-duygulandirdi-708499h.htm

http://www.haberfx.net/ogrencilerden-gecit-vermez-canakkale-tiyatrosu-haberi-447529/

http://www.haber50.com/niksarda-canakkale-sehitleri-tiyatro-ile-anildi-708524h.htm

http://www.haberyurdum.com/ogrencilerin-canakkale-tiyatrosu-duygulandirdi-54446n/

http://www.haberfx.net/canakkale-destanini-sahnelediler-haberi-447948/

http://www.haberfx.net/cocuklardan-duygulandiran-gosteri-haberi-447680/

http://www.haberciniz.biz/talas-genclik-meclisi-uyelerinden-gelibolu-tiyatrosu-1357765h.htm

http://www.haberler.com/ilkogretim-ogrencileri-sehitleri-tiyatro-oyunuyla-3460302-haberi/

http://www.haber50.com/kimsesiz-cocuklar-sehitleri-tiyatro-ile-andi-710515h.htm

Piri Kaymakçıoğlu / MİMESİS

Paylaş.

Yanıtla