20 Mart Ulusal Bildiri ve Assitej Etkinlikleri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Bilindiği üzere 20 Mart Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu günü tüm dünyada kutlanmaktadır. Kutlamalar 82 farklı ülkede ASSITEJ (Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatro Birliği) merkezleri tarafından organize edilmekte, yerel ve uluslararası çapta etkinlikler düzenlenmektedir. Bu yılki ulusal bildiri Türkiye’den Dr. Tekin Özertem tarafından yazıldı. Ayrıca Ankara’da Assitej Türkiye merkezi tarafından organize edilen etkinlikleri aşağıda okuyabilirsiniz.

20 Mart 2012

Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Günü

Ulusal Bildiri

Oyun, yaşamın çocukluk evresinden başlayarak insanı bütünleyen, yaşamı daha anlamlı, daha üretken, daha paylaşılır, daha coşkulu kılan, vazgeçilemeyen ve vazgeçilemez olandır. Tiyatro da yazarı, yönetmeni, oyuncusu, teknik ekibi ve seyircileriyle birlikte oynanan, oyun içinde bir oyun… Öyle bir oyun ki bu oyunun katılımcıları yaşamı bir kez daha, daha, anlamlı; bir kez daha, daha üretken; bir kez daha, daha paylaşılır; bir kez daha, daha coşkulu ve sürdürülebilir kılarlar.

İnsanın var oluşundan bu yana oyun oynamanın, özellikle çocuk ve gençlerin yaşamlarının ayrılmaz bir parçası; oynanan oyunların geleceği oluşturacak yapı taşları;oyun oynamanın vazgeçilmez bir hak olduğunu bugün bir kez daha hatırlamamızda yarar var. Çünkü; bugün, Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Günü. Hatırlamamız ve kavramamız gereken bir başka şey de bu haktan, oyun oynama hakkından, çocuk ve gençlerin en iyi şekilde yararlanabilmeleri yolunun çocuk ve gençlik tiyatrolarından geçtiği.

İlk çocuk tiyatrosunun perdelerini 1935 yılında açtığı ülkemizde o günden bugüne 76 yıl, altı aya yakın bir zaman geçti. Bu geçen zaman içinde kendisine çok şey borçlu olduğumuz Muhsin Ertuğrul başta olmak üzere bir avuç sanatçı ve düşünür, çocuk ve gençlik tiyatrosunun, çocuk ve gençlerin yaşamındaki yerini, önemini ve gereğini var güçleriyle anlatmaya; çocuk ve gençlik tiyatrosuna gönül vermiş sanatçılar da gerçekleştirdikleri olağanüstü çabalarla çocuk ve gençleri tiyatro ile buluşturmaya gayret ettiler.

Geriye dönüp baktığımızda dünden bugüne çocuk tiyatrosu alanında nicelik olarak epeyce, nitelik olarak da az biraz yol aldığımızı görmek gerekir. Devlet Tiyatroları ve İstanbul Şehir Tiyatroları başta olmak üzere birçok kentimizde giderek yaygınlaşan belediye tiyatroları, sivil toplum kuruluşları ve tüm zorluklara rağmen özel tiyatroların bu güne gelmemizde önemli katkıları var. Fakat gençlik tiyatrosu konusunda aynı şeyleri söylemek ne yazık ki pek mümkün değil.

Ülkemizde çocuk ve gençlik tiyatrosu konusunda yakın geçmişte gerçekleştirilen en önemli atılım, 1989 yılında ASSITEJ Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği Türkiye Milli Merkezi’nin kurulmuş olmasıdır. Kuruluşundan başlayarak ülkemizde çocuk ve gençlik tiyatrosu olgusunun gereğince anlaşılması, kavranması; bu alanda yapılan çalışmaların yaygınlaşması ve gelişmesi için son derece önemli etkinlikler gerçekleştirmiş olan ASSITEJ aynı zamanda ülkemizdeki çocuk ve gençlik tiyatrosu çalışmaları ile diğer ülkelerdeki  çalışmalar arasında Uluslar arası bir köprü oluşturmuştur. Son derece sınırlı olanaklarla gerçekleştirilen bu çalışmaların, çocuk ve gençlik tiyatrosu konusunda atılmış son derece önemli adımlar olarak desteklenmesi gerekmektedir.

Geçmişte, çocuk tiyatrosu çalışmalarının bu kadar yaygınlaşacağını, bunca ulusal ve uluslararası çocuk ve gençlik tiyatrosu festivalinin düzenleneceğini hayal etmenin dahi zor olduğu ülkemizde bütün bu gelişmelere karşın çocuk ve gençlik tiyatrosu konusunda istenen düzeye ulaştığımızı söylemek ne yazık ki çok zor. Hala eski anlayış ve alışkanlıkların inatla sürdürüldüğünü görmezlikten gelmek mümkün değil. Ama gelecek için geçmişte olduğumuzdan daha umutlu olmalıyız. Çünkü bugünlere ulaşmayı başaran ülkemiz çocuk ve gençlik tiyatrosu gönüllüleri, gelecek için çok daha güzel şeyler vaat ediyorlar. Bizi  geleceğin daha çağdaş, daha yaratıcı, daha yaşanabilir, daha paylaşımcı, daha sevecen ve daha barışçı günlerine taşıyacak olan çocuk ve gençlik tiyatrosuna gönül vermiş olan sanatçı, aydınlarımızı yürekten selamlıyorum.

Çocuğu, genci ve yaşlısıyla yaşasın tiyatro!

Dr. Tekin Özertem

Dr.Tekin Özertem, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Kürsüsü’nden mezun oldu. Klasik Edebiyat Tarihi ve Psikoloji eğitimi aldı. TRT Ankara Televizyonu’nda Çocuk ve Gençlik Programları Müdürlüğü, Ankara Televizyonu Müdürlüğü, Televizyon Daire Başkan Yardımcılığı yaptı. Kanal D Çocuk Kulübü’nü kurdu. Yapımcı, yönetmen ve yazar olarak çok sayıda televizyon çocuk programı ile gençlere ve yetişkinlere yönelik yapımlar gerçekleştirdi.

Avrupa Yayın Birliği (EBU/UER) Çocuk ve Gençlik Programları Çalışma Grubu’nda Türkiye’yi temsil etti. ASSITEJ Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği ile  UNIMA Uluslararası Kukla ve Gölge  Oyunu Sanatları Birliği milli merkezlerinin, Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfı, Uluslararası İlişkiler Vakfı; Deloitte Eğitim Vakfı başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşunda  kurucu üye ve yönetici olarak görev aldı. Çocuk tiyatrosu dalında doktora yaptı. TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği ile çocuklar için gerçekleştirdiği çalışmalar Unicef Türkiye Milli Komitesi tarafından iki kez ödüle layık görüldü.

ASSITEJ TÜRKİYE MERKEZİ 20 MART PROGRAMI

20 Mart Salı

17.30 – 19.00: Atölye çalışması: Pantomim ve Kukla İlişkisi

Yürütücü: Haluk Yüce

(Atölye çalışması, 15 kişi ile sınırlıdır, katılmak isteyenlerin 18 Mart Pazar gününe kadar Tiyatro Tempo’dan Savaş Bayram’a isimlerini bildirmeleri gerekmektedir. İletişim için tel: 2323292 – 0533 2099441)

19.00 – 20 Mart Ulusal ve Uluslararası Bildirilerinin okunması

19.30 – 20:00: ASSITEJ Türkiye Başkanı Doç. Dr. Tülin Sağlam’ın Konuşması: Türkiye’de Çocuk Tiyatrosu ve İdeoloji.

20.00 – 20.15: Tiyatro 1112 Garaj-Canlar Tiyatrosu Ortak Yapımı “Kızgın, Hırçın, Umutsuz’un  Herhangi Bir Gününün Alışıldık Hikayesi”

20.15: Kokteyl ve video gösterimi.

Yer:

Tiyatro Tempo:

Gazi Mustafa Kemal Bulvarı 114/C Maltepe/ANKARA (Ankaray Maltepe Durağı Gülseren Sokak Çıkışı Karşısı)

Tel: 232 32 92

Gsm: 0 533 209 94 41

21 Mart Çarşamba

Çocuk ve Genç izleyici İçin Temsil:  Mutlu Kelebek Tiyatro Tempo

Yer: Ankara Onkoloji Hastanesi

Saat: 14.30

24 Mart Cumartesi

Çağdaş Drama Derneği Katılımcısı Çocuk ve Gençler İçin Temsil: Uçmak Özgürlüktür Tiyatro Tempo

Yer: Tiyatro Tempo

Saat: 13.00

Tiyatro Pembe Kurbağa tiyatrosunun genel sanat yönetmeni Ali Nihat Yavşan 20 Mart günü MaxFM (95.8) ‘de Özgür Aksuna’nın konuğu olacak, kendisiyle Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu üzerine söyleşi yapılacaktır. Ali Nihat, 2012 Bildirisini de sunacaktır. Ayrıca 20 Mart günü üç kez sergilenecek olan “Küçük Denizkızı” oyunu öncesinde de bildiriyi seyircileriyle paylaşacaktır.

Doç Dr. Ömer Adıgüzel, Pazartesi, salı ve çarşamba günkü derslere başlamadan önce 20 Mart bildirilerini tüm sınıflara okuyacaktır

İZMİR

Tarla Faresi Tiyatrosu,20 Mart Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatrosu Günü’nü “Davul, Gitar ve Bavul” adlı oyun ile kutlayacaktır.

Yer: Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi, Eşrefpaşa –İzmir

Saat: 10.45 ve 14.00

Tülin Sağlam21 Mart Çarşamba akşamı 23.15 ile 01.00 saatleri arasında TRT İzmir Radyosu’nda yayımlanan Gecenin İçinden programında, programın başlarında, Tülin Sağlam ile 20 Mart üzerine söyleşi yapılacaktır.

İSTANBUL

Tiyatro Tem, 18 Mart Salı günü saat 13.00’te Kumbaracı50’de oynanacak olan “Lahana Sarma” oyunundan önce 20 Mart bildirisini okuyacaktır

Mimesis Haber-Bülent Sezgin

Paylaş.

Yanıtla