“Aileler Sanatçı Yetiştirmeye Çekiniyor”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uçan Türk olarak tanınan altın madalyalı balet Serhat Güdül, başarılı sanat kurslarından Hayal Sahne’nin geçtiğimiz haftalarda açılan Kavaklıdere şubesinde yeni yetenekleri yetiştiriyor. Türkiye’yi yurtdışında birçok kez temsil edip, büyük ödüllerle geri dönen Güdül, Devlet Opera ve Balesi’nde Baş Dansçılığının yanı sıra öğretmenlik de yapıyor. Güdül, üstün başarılarıyla tanınan genç balet Kadir Okurer’in de öğretmeni. Hayal Sahnesi’nin yeni şubesinde genç yetenekleri ortaya çıkararak, konservatuara hazırlayacağını belirten Güdül, “Yeni ‘Uçan Türkler’ yetiştirmeyi hedefliyorum” dedi.

Hayal Sahnesi’nde sanatı ve sanatın zenginliklerini başkentlilere tanıtmayı amaçladıklarını dile getiren Güdül, “Hayal Sahnesi 7 senedir zaten aktif halde, üçüncü şubeyi de Kavaklıdere’de benim katılımımla açtık. Buradaki tüm sanatsal sorumluluklar benim üzerimden devam edecek. Artık Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde eğitmenlik yapmaya başladım. Bu hocalığa geçişimden itibaren, Kadir Okurer’le aldığımız başarılar var. Bu gibi kursların konservatuarlar ve operalar denetimi dışında da biraz daha disiplinli olması gerektiğini düşünüyorum. Burada da başkentlilere ciddi ve kaliteli bir eğitim vererek, birçok ‘Uçan Türkler’ yetiştireceğiz ve onları konservatuarlara hazırlamaya çalışacağız” dedi.

“Aileler sanatçı yetiştirmeye çekiniyor”

Sanatın artık yaygınlığını yitirmeye başladığını ifade eden Güdül, ailelerin sanatçı yetiştirmeye çekindiklerini söyledi. Amacının bu düşünceleri kırmak olduğunu belirten Güdül, “İnsanları doğru yönlendirip konservatuara sanatçılar yetiştirmeyi istiyorum” dedi. Sanatı yaygınlaştırmayı amaçladığını olduğunu söyleyen Güdül, “Günümüzde maalesef ekonomik kriz var ve insanların kafası o kadar dolu ki sanata vakit ayıramıyor. İnsanlar sanata vakit ayırmalılar ve sanatı doğru tanımalılar. İşte bizim de bütün amacımız düzgün bir eğitimle sanat ile çocukları, aileleri tanıştırmak” şeklinde konuştu.

“Vücut tarama testi yapıyoruz”

Sanatta yeteneğin önemini belirten Güdül, Hayal Sahnesi’nde vücut tarama testi yaptıktan sonra çocukları yetenekleri olduğu alanlara yönlendirdiklerini söyledi. Yeteneğin sonradan kazanılamayacağını ifade eden Güdül şunları kaydetti: “Hayatta hiç kimse tam yeteneksiz değildir. Kiminin piyanoya yeteneği olmaz, baleye olur. Biz burada yetenekleri ortaya çıkarıyoruz. Veli bize ‘çocuğum keman çalmak istiyor’ diyor. Biz de veliye ‘Bunu sizin isteğinize bırakamayız. Bunun için yetenek testleri var. Kulak testinden geçireceğiz, diş yapısı nedir, vücut yapısı nedir bunları bilmemiz gerekiyor’ diyoruz. Biz önce fiziki şartlara bakıyoruz. Bunlara göre çocuğun hangi alanda yeteneğe sahip olduğunu test edip, onları yeteneği olduğu alana yönlendiriyoruz. Biz yönlendirdiğimiz zaman da başarılı olmaması için hiçbir sebep yok.” Hayal Sahnesi’nde platesten yogaya, baleden müziğe bir çok alan olduğunu belirten Güdül, “Bizim 3 yaşında da 60 yaşında da öğrencimiz var” dedi.

Ankaralife

Paylaş.

Yanıtla