Anaokulu Çocukları’nın Oyuncak Tabancalı-Tüfekli Gösterisi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber /MEB’in 19 Mayıs törenlerinin iptali ile tekrar gündeme gelen törenlerin nasıl yapılması gerektiği tartışmaları sanat eğitimcilerini düşündürürken drama gösterisi adı altında oyuncak da olsa silahın çocukların ellerine verildiği bir tören haberi Kırıkkale’den geldi. Çocuk hakları ihlali olarak tanımlanacak ve drama eğitmenlerince onaylanması mümkün olmayan bu durum törenlerin ve içeriklerinin çocuklar üzerinde ki etkisini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Yaşları 3 ile 6 arasında değişen çocuklar, özel bir anaokulunda yapılan Çanakkale Zaferi etkinliklerinde, savaşı canlandıran bir drama gösterisinde ellerinde oyuncak tabanca ve tüfeklerle rol aldılar. Haberde velilerin özellikle şehitlerin üzerine Türk bayrağı örtüldüğünde duygusal anlar yaşandığı belirtiliyor. (http://gundem.milliyet.com.tr/minikler-oyuncak-silahlarla-canakkale-savasi-ni-canlandirdi/gundem/gundemdetay/17.03.2012/1516674/default.htm)

Konuyla ilgili yaklaşımlar Prof. Dr. Serdar Değirmencioğlu’nun “Törene Güle Güne Dayatmaya Devam” (http://mimesis-dergi.org/2012/03/torene-gule-gule-dayatmaya-devam/) yazısında ki ayrıntılı tören görüşlerine ve Bülent Sezgin’in benzer yaklaşımlarını açıkladığı (http://mimesis-dergi.org/2011/04/bes-yasinda-bir-cocuk-istiklal-marsi-dramatizasyonu-yapmali-mi/) “Beş Yaşında Bir Çocuk İstiklal Marşı Dramatizasyonu Yapmalı Mı?” yazılarından okunabilir.

Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla