Barış İçin Ölüme Yürümek

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yaşam Kaya

Talimhane Tiyatrosu, İtalyan sanatçı Pippa Bacca’nın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde başlattığı “Gelin Yolculuğu” öyküsünü ve öykünün hazin sonunu tiyatro sahnelerine aktarıyor.

Deniz Altun’un beş Avrupa ülkesi arasında ortaklaşa gerçekleştirilen “Europe Now” projesi için kaleme aldığı ‘Pippa’, bir kadının dünya barışı için neleri göze aldığını cesurca göstermiş.

Grubun Avrupa bazında yaptığı çalışmaları Mehmet Ergen’in İngiltere’de yakaladığı başarıyla anlayabiliriz. Geçtiğimiz ay Charles Dickens’ın anmasına İngiliz Kraliçesi’nin davetlisi olarak katılan Ergen, Avrupa ile Türkiye arasında bir köprü olmayı sürdürüyor. Türkiye’de iki binli yıllarda bir yenilik anlayışını sahnelere yerleştiren genel sanat yönetmeni için hangi övgüyü buraya yazsam az kalır. Ki Talimhane Tiyatrosu’nun ekipçe yaptığı işler yönetmenin ne derece doğru isimlerle çalıştığını bizlere kanıtlıyor.

Konuda İtalyan performans sanatçısı Pippa Bacca, arkadaşı Silvia Moro ile beraber Milano’dan Kudüs’e otostopla gitmeyi ve bu şekilde bir “barış ağı” kurmayı tasarlar. Slovenya, Hırvatistan, Bosna, Bulgaristan, Türkiye, Suriye, Lübnan, İsrail ve Filistin güzergahından Tel-Aviv’de bitmesi hedeflenen yolculuk, Pippa’nın Kocaeli’nin Gebze ilçesinde tecavüze uğraması ve boğularak öldürülmesiyle son bulur.

Lerzan Pamir’in yönettiği gösteride İpek Türktan Kaynak, Bekir Çiçekdemir, Burcu Seçmeer, Kubilay Çamlıdağ sahnede görev alan oyuncular. Milano’da başlayan, çeşitli Avrupa ülkelerinde devam eden öykü, Pippa ve Silvia’nın İstanbul’da ayrılmalarıyla boyut değiştirir. Doğudaki açlık ve yoksulluktan kaçan Kürt Ali Rıza ile Pippa’yı birleştiren oyun, şaşırtıcı finaliyle izleyenleri derin düşüncelerin içerisine sokuyor. Dünya barışı için yürümek isteyen bir kadın ve kendi ülkesinde ölümle yaşam arasında kavga veren bir adam…

Pippa’yı canlandıran İpek Türktan Kaynak’ın doğal oyunculuğu, Pippa’yı ifade eden keskin çıkışları sahnede parlıyor. Burcu Seçmeer ile çok güzel ikili oluşturmuşlar. Bekir Çiçekdemir, Kürt Ali Rıza’nın çaresiz hayatını Türkiye’de yaşanılan çarpık ekonomik yapıyla beraber sunuyor. Kubilay Çalıdağ, duygusal ilerleyen öyküye komedi öğeleri yüklemiş.

31 Mart 2008 günü Pippa Bacca dünya barışı adına yürürken Türkiye’de tecavüze uğrayarak acımasızca öldürülmüş, bu olay Türkiye’deki ve dünyadaki insanları yasa boğmuştu. Deniz Altun’un başarılı oyunu dünya kadın haklarının daima hatırlanması için bir milat. Özellikle tiyatro sahnelerinde kadınların hor görüldüğü, aşağılandığı bir dönemden geçerken Pippa’nın barış yürüyüşü mutlaka izlenmeli.

..

Oyun 17-31 Mart 18-00’da AkBank Sanat’ ta… 15, 22, 29 Mart 20:30 Sahne Hal’de

Tiyatronline

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Yaşam Kaya

Yanıtla