Batman Tiyatro Günleri ‘Dawet’ ile Sona Erdi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Batman Belediyesi’nin “İnsanı İnsana İnsanla Anlatıyoruz” şiarıyla bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdiği 3. Batman Tiyatro Günleri Kayapınar Belediyesi Cegerxwîn Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi tiyatro gurubunun “Dawet” oyunu ve yapılan kapanış konuşmasıyla sona erdi.

Batman Belediyesi tarafından 29 Şubat – 4 Mart tarihleri arasında düzenlenen 3. Batman Tiyatro Günleri Kayapınar Belediyesi Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi tiyatro gurubunun “Dawet” oyunu ve yapılan kapanış konuşmasıyla sona erdi. Tiyatro Günlerinin final gecesine aralarında Belediye Başkanvekili Serhat Temel, Belediye Başkan Yardımcıları Gülistan Akel, Hamza Ayiş ve Ahmet Bülent Tekik, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu çok sayıda sanatsever ilgi gösterdi. Salonun tamamen dolduğu kapanış gecesi için gelen birçok kişi ise salonda yer bulamadı. 5 gün süren tiyatro günlerinde Dilek Güven’in yönettiği “Bize Masal Anlatmayın”, Mehmet Karakış’ın yönettiği ve MED Sanat Tiyatro Kollektifi’nin “Ötekiler Yargılarsa”, Yönetmenliğini Roni ilten’in yaptığı ve Bahar Kültür Sanat Merkezi Arsen Poladov Tiyatrosu’nun “Biz ve Onlar”, Mitanni Kültür Merkezi Tiyatro’sunun “Yedi ve Sekiz”, Berfin Zenderlioğlu’nun yönettiği ve Destar Tiyatrosunun “Disko 5 No’lu”, Mehmet Erbay’ın yönettiği ve Kızıltepe Çirûsk Tiyatrosu’nun “Hayvanların Haykırışı”, Yönetmenliğini Ruknettin Gün’ün yaptığı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun “Kayıt”, yönetmenliğini M. Sait Alpaslan’ın yaptığı ve Sur Belediyesi Sanat Tiyatrosu’nun “Ölüm Uykudaydı” oyunları sahne aldı.

‘Festival Tadında Bir 5 Gün Geçirdik’

Kayapınar Belediyesi Cegerxwîn Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi Tiyatro Gurubu’nun sahnelediği “Dawet” oyunundan sonra Belediye Başkanvekili Serhat Temel ve Belediye Başkan Yardımcıları 5 gün boyunca Batmanlılara unutulmaz anlar yaşatan tüm tiyatro sanatçılarına karanfil hediye etti. Kapanış gecesinde ilk sözü alan Belediye Başkan Yardımcısı Gülistan Akel, Batmanlıların gösterdiği yoğun ilginin tiyatro günlerine olan inançlarını daha da büyüttüğünü belirterek,

“Gerçekten de festival tadında bir beş gün geçirdik. Dileriz bir dahaki tiyatro günlerini daha büyük coşkularla daha büyük etkinliklerle gerçekleştiririz. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza, tiyatro günlerine katılan bütün tiyatro guruplarına, bu oyunları sergileyen, emek veren, beş gün boyunca bize unutulmaz anlar yaşatan oyuncularımıza  teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

‘Dil Özgürlğün Anahtarıdır’

Kapanış konuşmasını Kürtçe yapan Belediye Başkan Yardımcısı Hamza Ayiş ise şunları söyledi; “Cigerxwin  sanat merkezi tiyatro gurubuna bu akşamki güzel ve değerli oyunları için Batman Belediyesi adına teşekkürlerimizi sunuyoruz. Madem son oyunumuz Cegerxwîn Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi’nindi, ben de Cigerxwin’in dizeleriyle başlamak istiyorum konuşmama. Cigerxwin Kürt öğrenci ve gençlerine şöyle sesleniyor; ‘Vejîne zimanê xwe ey xwendekar/ nebuye millet kes bê ziman/ Tu Kurmaniciya xwe ji bîr nekî/ eğer baş dizanî divê tu zêdeki/ zımanê bîyani dıxwiyni çira/zimanê xwe carêki naxwiyni bira?”. Gençlerimizin, sanatçılarımızın kendi dilini kültürünü yaşatacağına inanıyorum.  Bu tiyatro günlerinde bu salonu dolduran beş gün boyunca bizimle olan herkese teşekkürlerimi sunarken, bir kez daha şunu vurgulamak istiyorum; bizler ne zamanki kendi dilimizle sanatımızı icra etik ve ve ne zamanki kendi dilimizde sanat eserleri vermeye başladık bilin ki o zaman özgürlük yakındır. Özgürlüğün anahtarı dildir. Beş gün boyunca bizimle birlikte olan bütün arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Sahnede ve perde arkasında emeği geçen herkesi kutluyorum. 3. Batman Tiyatro Günleri kentimize ve Kürt halkına kutlu olsun diyorum.”

Batman Postası

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.