Belçika’da Sahnede Çeşitlilik Festivali

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/Belçika’da çalışmalarını sürdüren Binfikir Tiyatro grubunun düzenlediği etkinlik 11 Mart 2012 tarihinde gerçekleşti.

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nü 11 Mart tarihinde Brüksel’de “Sahnede Çeşitlilik Festivali” olarak kutlayan Binfikir Tiyatro Topluluğu, Belçika’nın farklı kültürlerini hem sahnede hem de tiyatro salonunda buluşturdu.

Belçika çapında 1000 amatör tiyatro grubunun üye olduğu Flaman Amatör Tiyatrolar Birliği (Opendoek) Başkanı Bernard Soenens yaptığı konuşmada “Binfikir bizim yıllardır Brüksel’de hayal ettiğimizi bugün burada gerçekleştiriyor” diyerek “Binfikir’in yerli Belçikalı ve farklı kökenden tiyatro gruplarını sahnede buluşturmasından” övgüyle bahsetti.  Festival’de Binfikir Tiyatro Topluluğu, BorRris (Flaman), Jua (Afrikalı), Fouchtra(Fransız), Gaucheret (Fas, Türk ve Afrika kökenli Frankofon tiyatro grubu), Bab la (Alman kökenli), MQ Platon (Fas kökenli) ve Life System (Türk kökenli kekeme grubu) olmak üzere toplam 8 farklı grup 10-15 dakikalık gösteriler sundular. Flamanca, Fransızca, Almanca ve Türkçe sunulan gösterilerde Flamanca ve Fransızca üstyazı kullanıldı. Gösteriler sonrası gruplar ünlü Jaune Toujours (busking) konseri ile kutlamaya devam ettiler. Sahnenin ve salonun renklendiği festivalde Brüksel Flaman Topluluğu Komisyonu (VGC) Kültür Bakanı Bruno De Lille ve Brüksel Frankofon Topluluğu Komisyonu (COCOF) Kültür Bakanı Emir Kır da sahnede buluşarak birlikte konuştular. “Brükselli olmanın Brüksel’de doğmak anlamına gelmediğini” belirten De Lille “Binfikir’i çeşitliliğe verdiği önem ve aldığı inisiyatifden dolayı” kutladı.

Binfikir’in kültür sanat alanındaki çabalarından çok etkilendiğini ifade eden Kır ise “Binfikir bu etkinliklerle farklı kökenden insanları da tiyatroya çekiyor ve sahneyi renklendiriyor”şeklinde konuştu. Binfikir Koordinatörü Serpil Aygün ise Nisan ayında başlayacakları “Flaman gençleri ile Binfikir Tiyatro Topluluğu’nun, karşılıklı önyargılar ile Belçikalı ve Türklerin yaşamlarındaki komik halleri birlikte kaleme alıp birlikte sahneleyecekleri” yeni projenin de duyurusunu yaptı. Festivale başta T.C. Brüksel Başkonsolosu Mehmet Poroy olmak üzere siyasiler ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanında çok farklı kökenlerden tiyatroseverler katıldı.

Dünya Tiyatrolar Günü Bildirgesi okudular

Festival’in sunumlarını Binfikir Tiyatro Topluluğu oyuncularından Oya Akdoğan ve Selin Aladağ Flamanca ve Fransızca olarak gerçekleştirirken, oyuncu, yönetmen ve yapımcı John Malkovich tarafından kaleme alınan 2012 Dünya Tiyatrolar Günü Bildirgesini de okudular.

Festival’de 8 farklı grup birbirinden güzel gösteriler sundu

Festival’de Binfikir Tiyatro Topluluğu, BorRris (Flaman), Jua (Afrikalı), Fouchtra(Fransız), Gaucheret (Fas, Türk ve Afrika kökenli Frankofon tiyatro grubu), Bab la (Alman kökenli), MQ Platon (Fas kökenli) ve Life System (Türk kökenli kekeme grubu) olmak üzere toplam 8 farklı grup 10-15 dakikalık gösteriler sundular. Flamanca, Fransızca, Almanca ve Türkçe sunulan gösterilerde Flamanca ve Fransızca üstyazı kullanıldı. Gösteriler sonrası gruplar ünlü Jaune Toujours (busking) konseri ile eğlendiler.

Binfikir Koordinatörü Aygün , “Belçika’da toplumsal çeşitliliği sahneye ve tiyatro salonlarına taşıyoruz”

Binfikir’i ve Festivali tanıtan bir konuşma yapan Binfikir Koordinatörü Serpil Aygün, Binfikir Tiyatro Topluluğu’nun çalışmalarıyla giderek tanındığını ve artık 7 yıldır kesintisiz her ay çıkarılan Binfikir Gazetesi’nden sonra Belçika’da önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi. “ Daha dün Binfikir Tiyatro Topluluğu Charleroi’da bir tiyatro Festivalinde gösteriye çıktı. ATV Avrupa’da yaptıkları sekeçler de bu alanda atılmış önemli adımlar” dedi.

Aygün festivalin amacını açıklarken de şunları kaydetti: “Toplumsal yaşamımız gün geçtikçe renkleniyor, çeşitleniyor. Çok farklı etnik kökenlerden insanlar birlikte yaşıyoruz bu ülkede ancak bu çeşitliliğin tiyatro sahnelerine yansımadığını görüyoruz. Aynı şekilde tiyatro izleyicisi de büyük oranda yerli Belçikalılardan oluşuyor. Belçika’daki Türk toplumunun Belçika yaşamının her alanına katılımını sağlamak ve desteklemek üzere çalışmalar yapan ve “Sanatı sokağa, sokağı sanata taşıma” felsefesi ile yola çıkan bir dernek olarak bu alanda da kendi üzerimize düşeni yapmak istedik. Geçtiğimiz yıl Flaman ve Türk Amatör Tiyatro gruplarının sunduğu gösterilerle Dünya Tiyatrolar Günü’nde sahneyi renklendiren Binfikir Tiyatro Topluluğu , bu yıl bir adım daha ileri giderek Belçika’nın 3 resmi dilinde (Flamanca, Fransızca ve Almanca) ve Faslı, Afrikalı, Alman, Fransız, Flaman, Frankofon, Türk vs. Belçika’nın çok farklı toplumsal kökenlere sahip 8 amatör tiyatro grubunu sahneye çıkarıyor. “
Birlikte yazıp birlikte oynacaklar

Binfikir Koordinatörü Serpil Aygün Nisan ayından itibaren başlayacakları ve Flaman gençleri ile Binfikir Tiyatro Topluluğu’nun, karşılıklı önyargılar ile Belçikalı ve Türklerin yaşamlarındaki komik halleri birlikte kaleme alıp birlikte sahneleyecekleri yeni projelerinin de duyurusunu yaptı.

Opendoek Başkanı Bernard Soenens “ Binfikir bizim yıllardır yapmak istediğimizi bugün burda başardı”

Flaman Amatör Tiyatrolar Birliği Başkanı Bernard Soenens Festivalin ilk konuşmacısı olurken, Opendoek hakkında bilgiler verdi ve Binfikir’in gerçekleştirmiş olduğu çeşitlilik festivalinden övgüyle sözetti. Soenens “ Opendoek Flaman Bölgesi ve Brüksel’de amatör tiyatro gruplarına destek veren bir kurum. Yaklaşık 1000 tane bize bağlı amatör tiyatro grubu var. Biz yıllardır Brüksel’de benzeri bir çalışmanın hayalini kuruyoruz. Binfikir’in çeşitlilik festivali bize sunulmuş bir hediye paketi gibiydi. Tabii ki böylesi bir festivale destek vermekten çok mutluyuz. Bugün burada çok farklı gruplardan insanları görmekten de ayrıca çok mutlu oldum. Çocuk, genç, yaşlı pek çok kişi bu güzel havada burada. Ben de bugün denize gitmektense buraya gelmeyi tercih ettim ve burda olduğum için de son derece memnunum” dedi.

Brüksel Flaman Topluluğu Kültürden Sorumlu Bakan Bruno De Lille, “Binfikir’i bu inisiyatiften dolayı kutluyorum”

Brüksel Bölgesi’nde Flaman ve Frankofon topluluklarında sorumlu iki Bakan olarak Brüksel’deki kültür politikalarında işbirliği yaptıkları vurgulanan iki Bakan Bruno De Lille ve Emir Kır sahneye birlikte davet edilirken, iki Bakan da Brüksel’de yaptıkları işbirliğinin bu ülkeye ait iki toplumunun birlikte iş yapabildiğinin bir göstergesi olduğunun altını çizdiler.

Brüksel Flaman Topluluğu Kültürden Sorumlu Bakan Bruno De Lille, “Tuhaf olan şey şu biz hepimiz Brükselliyiz ama nedir Brükselli olmak denilen şey? Burada doğmuş olmak mı, anne babalarımızın burda doğması mı, yoksa büyükanne büyük babalarımızın buralı olması mı? Böyle bakarsak Brükselli bulamayız. Ben Batı Flaman Bölgesi’nden geliyorum. Oğlum Kongo’dan, Türk kökenli, Faslı ya da dünyanın başka bir bölgesinden pek çok insanla iş yapıyorum burada ve Brükselli olmak işte tam da bu. Bu anlamda Brüksel’de Flamanların kendi köşesinde Frankofonların kendi köşesinde çalışmasında biz birlikte iş yapılabildiğini gösterdik ve Emir Kır ile birlikte hem ortak projelere destek veriyoruz hem de birlikte bu projelere katılmaya çalışıyoruz. Bu anlamda Binfikir’i çeşitliliğe verdiği önem ve aldığı inisiyatiften dolayı kutluyorum” dedi. De Lille ayrıca krize rağmen kültür bütçesini arttırdığının altını çizdi.

Brüksel Frankofon Topluluğu Kültürden Sorumlu Bakanı Emir Kır: “Binfikir sahneyi renklendirmeyi başarıyor”

Brüksel Frankofon Topluluğu Kültürden Sorumlu Bakan Emir Kır ise kültür ve sanatın ekmek ve su ile eşdeğer kavramlar olduğunu ve bu anlamda ekonomik krizde dahi kültür ödeneklerini korumaya çalışacağını kaydetti. Bakan Kır “ Binfikir 3 yıldır gerçekleştirdiği Dünya Tiyatrolar Günü etkinlikleri ile farklı kimliklerdeki, farklı topluluklara ait kişileri sahnede ve bu salonlarda buluşturuyor. Bu çabadan çok etkilendiğimi söylemek isterim. Belçika’da gerçekten de yerli Belçikalılar tiyatroya gidiyor ve Binfikir bu etkinliklerle farklı kökenden insanları da tiyatroya çekiyor ve sahneyi renklendiriyor. Kendilerini bu başarılı etkinlikten dolayı kutluyorum “ dedi.

Mimesis Haber/Bülent Sezgin

Paylaş.

Yanıtla