Belçika’da Sahnede Çeşitlilik Festivali

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Belçika’da çalışmalarını sürdüren Binfikir Tiyatro Topluluğu 27 Mart programında kültürel çeşitliliğe vurgu yapıyor. Sayın Erdinç Utku tarafından gönderilen bilgilendirme yazısını aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.

Binfikir’den Sahnede Çeşitlilik Festivali

Binfikir Tiyatro Topluluğu, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nü bu yıl 11 Mart tarihinde Brüksel’de  “Sahnede Çeşitlilik Festivali” olarak kutluyor. Festival’de gösteri yapacak olan 8 grup Brüksel’in farklı renklerini sahneye taşıyacak. Festival ünlü Jaune Toujours (busking) grubu konseri ile sona erecek. Festival aynı zamanda Brüksel Flaman Topluluğu Komisyonu (VGC) Kültür Bakanı Bruno De Lille ile Brüksel Frankofon Topluluğu Komisyonu (COCOF) Kültür Bakanı Emir Kır’ı da sahnede buluşturacak.

Geçtiğimiz yıl Flaman ve Türk Amatör Tiyatro gruplarının sunduğu gösterilerle Dünya Tiyatrolar Günü’nde sahneyi renklendiren Binfikir Tiyatro Topluluğu,  bu yıl bir adım daha ileri giderek Belçika’nın 3 resmi dilinde (Flamanca, Fransızca ve Almanca) ve Faslı, Afrikalı, Alman, Fransız, Flaman, Frankofon, Türk vs. Belçika’nın çok farklı toplumsal kökenlere sahip amatör tiyatro gruplarını sahneye çıkarıyor.  Her grubun 10 dakikalık bir gösteri sunacağı “Sahnede Çeşitlilik Festivali”,  festivalin ruhu ve Brüksel’in çokkültürlü karakteri ile özdeşleşen ve kendisi de grup üyeleri ile müzik türleri olarak (rock, chanson, ska, gypsy, latin, balkan ve brassband karışımı) bir kokteyl olan Jaune Toujours (busking) konseri ile son bulacak. Festival’de Bab-là, Binfikir, BorRris, Fouchtra, Gaucheret, JUA, Lifesystem ve Platon grupları sahneye Brüksel’in farklı renklerini taşıyacak. Gösteriler Flamanca ve Fransızca üstyazılı olarak gerçekleşecek.

De Kriekelaar Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek olan festivalle ilgili olarak açıklama yapan Binfikir Koordinatörü Serpil Aygün, “Binfikir Belçika toplumsal yaşamının ortak bir sorununa el atıyor. Belçika’da çok çeşitli etnik ve kültürel toplumsal grupların yaşamasına rağmen bu çeşitliliği ne tiyatro sahnesinde ne de salonlarında görebiliyoruz.  Ne farklı kökenlerden toplumlar yerli tiyatroları izlemeye gidiyor ne de yerli toplumlar Belçika toplumsal yaşamının bir parçası olan farklı kökenlerden toplumların kültürel etkinliklerine katılıyor. Aynı şekilde tiyatrolarda sahne alan oyuncular da maalesef  hala büyük oranda yerli Belçikalılardan oluşuyor.

Binfikir olarak bu sorunun çözümüne kendi katkımızı yapmak üzere geçtiğimiz yıl Dünya Tiyatrolar Günü’nü Flaman ve Türk Amatör Tiyatro gruplarını “Binfikir Dünya Tiyatrolar Günü” etkinliğimizde biraraya getirdik. Bu yıl ise bir adım daha ileri giderek Belçika’nın içinde bulunan farklı kökenlerden amatör tiyatro gruplarını sahneye çıkarıyoruz. Faslı, Afrikalı, Alman, Fransız, Flaman, Frankofon, Türk vs. Belçika’nın farklı toplumlarına ait amatör tiyatro gruplarının 10 dakikalık gösteriler sunacağı Festival kendisi de çeşitli kültürlerden oluşan ve çeşitliliğe önem veren bir müzik grubu olan “Jaune Toujours(Busking) konseri ile son bulacak. Brüksel’in kültür politikaları konusunda işbirliği yapan Brüksel Flaman Topluluğu Komisyonu (VGC) Kültür Bakanı Bruno De Lille ile Brüksel Frankofon Topluluğu Komisyonu (COCOF) Kültür Bakanı Emir Kır’ın da festivalimizde sahnede buluşacak olması etkinliğe ayrı bir renk katacak. Sanatseverlerin de Festivale katılarak tiyatro salonunu renklendireceğini düşünüyoruz” dedi.

Tarih: 11 Mart 2012 Saat: 12.30

Adres : De Kriekelaar Kültür Merkezi

Rue Gallait/straat 86

1030 Schaarbeek

Ayrıntılı bilgi:

e-mail: serpilaygun@binfikir.be

GSM : 0484 528 902

Mimesis Haber/Bülent Sezgin

Paylaş.

Yanıtla