Breivik’in Manifestosu Tiyatro Oyunu Oluyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Danimarkalı tiyatrocular, geçtiğimiz yıl Norveç’te düzenlediği saldırılarda çoğu genç yaşta 77 kişiyi katleden İslam karşıtı Anders Behring Breivik’in sözde manifestosunu tiyatroya aktarmaya karar verdi.

Başta Breivik’in gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybedenlerin yakınları olmak üzere birçok kesim söz konusu projeye büyük tepki gösterdi. Aşırı sağcı Breivik’in, 22 Temmuz’da gerçekleştirdiği saldırıdan hemen önce internette yayınladığı 1.500 sayfalık, “2083: Bir Avrupa Bağımsızlık Beyannamesi” adlı manifestosu, Müslümanlara karşı nefret ifadeleriyle dolu. İslam düşmanlığının hakim olduğu metinde Breivik, Müslümanların Avrupa’yı hızla ele geçirdiğini ileri sürerek Avrupa’daki Müslümanların ve çok kültürlülüğü destekleyenlerin katledilmesini istiyor.

Nefreti körükleyen manifestoyu sahneleyecek Danimarkalı tiyatroculara ise Norveçli meslektaşlarından destek geldi. Oslo Drama Evi Tiyatro Yönetmeni Kai Johnsen, “Oyunu sahneye koyacak Kopenhag Cafe tiyatrosuna gerekli her türlü yardımı yapmaya hazırız.” dedi. Oyunun 11 Ekim 2012 tarihinde ilk olarak Kopenhag’da gösterime girmesi bekleniyor. Danimarkalı yönetmen Christian Lollike de söz konusu oyunun ifade özgürlüğü açısından son derece önemli olduğunu savundu. Danimarka’nın telif hakları konusunda tanınmış isimlerinden biri olan Avukat Kare Wanscher, sözde manifestosunun tiyatro oyununa çevrilmesi halinde Breivik’in de oyundan para kazanabileceğini iddia etti.

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.