Kadına Şiddet Tiyatro Sahnesinde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hürriyet Gazetesi’nin ‘Aile İçi Şiddete Son’ kampanyasının desteğiyle sahnelenen ‘Düğün’ adlı tiyatro oyununun özel gösterimi yapıldı. Yazar Ahmet Ümit: “Kadının baskı altında olduğu, özgür olmadığı bir toplumda erkeğin mutlu olması mümkün değil.”

Hürriyet Gazetesi’nin ’Aile İçi Şiddete Son’ kampanyasının desteğiyle sahnelenen ’Düğün’ adlı tiyatro oyununun özel gösterimi Nişantaşı’ndaki Işık Lisesi Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Geceye yazarlar Ahmet Ümit, Hakan Günday, Mario Levi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda tiyatrosever katıldı. Ümit, Günday ve Levi oyun öncesi aile içi şiddet hakkında kısa bir söyleşi yaptılar.

“İYİ ERKEK DEĞİL TÜMÜYLE NORMAL İNSAN”

Söyleşi sırasında Ahmet Ümit daha önce yine Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği kadına şiddete hayır konulu bir etkiliğe katıldığını belirtirerek şunları söyledi:

“Orada şöyle bir konu geçti. Kadına şiddete karşı çıkan ’İyi erkekler’… ’İyi’ sıfatını kullandılar bizim için. Ben tümüyle buna karşı çıktım. ’İyi erkek’ falan değil tümüyle normal insan. Çünkü kadının baskı altında olduğu, özgür olmadığı bir toplumda erkeğin mutlu olması mümkün değil.”

Yazar Hakan Günday ise kadına karşı şiddet hakkında, “Temel sorun bunun sıradanlaşmış olması. Çünkü şiddet o kadar istisnai bir iletişim biçimi ki, o kadar uç bir iletişim biçimi ki, bunu sıradanlaştırmak dünyayı düz algılamak gibi bir şey” şeklinde konuştu. Söyleşinin ardından Düğün isimli tiyatro oyunu özel gösterimi ile izleyiciler ile buluştu.

OYUN HAKKINDA

Ayşe Bayramoğlu’nun yazdığı oyununun yönetmenliğini Tilbe Saran oyunculuğunu ise Güler Ökten, Zerrin Sümer, Tilbe Saran, Şebnem Sönmez, Evren Ercan, Serpil Göral, Eda Çatalçam ve Maria Akgüllü üstleniyor.

“Düğün”; aile yadigârı bir köşkün mutfağında bir düğün hazırlığı ile açılıyor. Gelin, gelinin annesi, anneannesi, en yakın arkadaşı, damadın annesi, damadın ablası, evin emektar yardımcısı ve düğün için ayarlanmış bir yardımcı kızın bulunduğu mutfak, oyun ilerledikçe her iki ailenin de sırlarının duyulmaya başlandığı, yıllardır görülmemiş hesapların açıldığı bir mekâna dönüşüyor.

Gülseli ÖZDEMİR-Ozan URAL/İSTANBUL, (DHA)

Enerji Gündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.