“Okşamalar” İçin Sahneye Çıkıyorlar!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oyunları birçok dile çevrilen İspanya’nın en önemli oyun yazarlarından ve Barselona’nın Devlet Tiyatrosu Direktörü SergiBelbel, Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında 30 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında İstanbul’a geliyor. Belbel’in“Okşamalar” adlı oyunu için özel bir kadro sahneye çıkıyor! 1 Nisan Pazar günü saat 18:00’da Pera Müzesi’nde gerçekleşecek olan okumada Erkan Kolçak Köstendil, Funda Eryiğit, Nihal G. Koldaş, Sema Çeyrekbaşı, Erdinç Olgaçlı, Münir Can Cindoruk, Teoman Kumbaracıbaşı, Gonca Vuslateri, Ünal Silver, Halil Babür, Funda Şirinkal ve Mark Levitas gibi sinema ve tiyatrodan tanınan oyuncular yer alacak.Okumanın ardından yazarla bir söyleşi gerçekleşecektir. Etkinlik ücretsizdir.

İstanbul Cervantes Enstitüsü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün desteğiyle gerçekleşen Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamındaSergi Belbel 30 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında İstanbul’a geliyor. Belbel’in ünlü yönetmen Ventura Pons tarafından filme çekilen, İspanya’da ve dünyada çeşitli tiyatrolarda sahnelenmiş olan Okşamalar adlı oyunu Mark Levitas tarafından Türkçe’ye çevrildi. 1 Nisan Pazar günü 18:00’da Pera Müzesi’nde Okan Urun’un yönetimiyle okuma tiyatrosu olarak seyirciyle buluşacak olan oyunda Erkan Kolçak Köstendil, Funda Eryiğit, Nihal G. Koldaş, Sema Çeyrekbaşı, Erdinç Olgaçlı, Münir Can Cindoruk, Teoman Kumbaracıbaşı, Gonca Vuslateri, Ünal Silver, Halil Babür, Funda Şirinkal ve Mark Levitas gibi sinema ve tiyatrodan tanınan oyuncular yer alacak. Okumanın ardından yazar Sergi Belbel ile bir söyleşi de gerçekleştirilecek.

Sergi Bebel Hakkında

1963’te Terrassa Katalonya’da doğan Sergi Belbel “La nit del cigne” ve “Carícies” (“Okşamalar”) oyunlarıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı ve yeni Katalan dramaturjisinin yetenekli temsilcileri arasına girdi. Daha sonra yazdığı “Después de la Lluvia” günümüzde en çok oynanan ve çevrilen Katalan oyunları arasında yer alıyor. Oyunun Fransızca sahnelemesi 1999’da ‘En İyi Komedi Oyunu’ dalında Molière ödülüne layık görüldü.  1994’te yazdığı “Morir”oyunu 2000 yılında Ventura Pontos tarafından “Morir (o no)” ismiyle sinemaya uyarlandı. Sergi Belbel 2005 yılından beri Katalan Devlet Tiyatrosu’nun direktörlüğünü yürütmektedir.

Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi Hakkında

2001 yılında, oyun yazarı, yönetmen ve oyuncu Yeşim Özsoy Gülan’ın kurduğu çağdaş tiyatro topluluğu Ve Diğer Şeyler Topluluğu tarafından yürütülenYeni Metin Yeni Tiyatro adlı proje çağdaş oyun yazımı ve çağdaş oyun yazarlığı konusuna dikkat çekiyor. Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında bugüne dek çağdaş tiyatronun farklı alanlarından isimlerle söyleşiler ve yeni yazarların oyun okumaları gibi çeşitli etkinlikler düzenlendi. Oyun yazarlarının okumalarının yanı sıra yazarlık ve çeviri atölyelerinin de yer aldığı proje dahilinde birçok ülkeden (Romanya, Yunanistan, İspanya, İran, Portekiz, Rusya) çağdaş yazarlar davet edildi ve tüm oyun yazarlarının oyunları kendi orijinal dillerinden Türkçe’ye çevrilerek seyirciye tanıtıldı.

Altıncı yılında Aralık 2011 ile Nisan 2012 arasında gerçekleşen Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi Aralık ayında ünlü Fransız oyun yazarı Rémi De Vos’u, Ocak ayında ödüllü İskoç oyun yazarı Linda McLean’i ve Şubat ayında Fransız oyun yazarı, yönetmen, oyuncu ve müzisyen Enzo Cormann’ı ağırladı. 30 ve 31 Mart’ta ise Katalonya Devlet Tiyatrosu Direktörü Sergi Belbel iki gün sürecek olan oyun yazarlığı atölyesi gerçekleştirecek.

Projenin Gelecek Etkinlikleri

Oyun Yazarlığı Atölyesi katılımcılarının ‘felaket’ teması etrafında geliştirecekleri oyunlar arasından seçilecek olan 5 kısa oyun 28 ve 29 Nisan’da gerçekleşecek olan Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali I kapsamında ünlü Fransız yönetmen Emmanuel Daumas ve Türk yönetmenler tarafından sahnelenecek. İki gün sürecek olan bu mini festivalde atölyelerde üretilen diğer oyunların oyun okumaları ve söyleşiler de gerçekleşecek. Bu festivale yurt dışından gözlemci olarak çağdaş tiyatro çevirisi ve sahnelenmesi alanında yoğunlaşan Maison Antoine Vitez (Fransa), Husetstheater (Danimarka), Troisième Bureau (Fransa), Atelier de Lyon (Fransa) temsilcileri katılacak.

Etkinlik Bilgileri:

Oyun Okuması ve Söyleşi

Okşamalar

Yazan: Sergi Belbel

Çeviren: Mark Levitas

Yöneten: Okan Urun

Oyuncular (sahneye çıkış sırasına göre): Erkan Kolçak Köstendil, Funda Eryiğit, Nihal G. Koldaş, Sema Çeyrekbaşı, Erdinç Olgaçlı, Münir Can Cindoruk, Teoman Kumbaracıbaşı, Gonca Vuslateri, Ünal Silver, Halil Babür, Funda Şirinkal, Mark Levitas

Tarih: 1 Nisan Pazar

Saat: 18:00

Yer: Pera Müzesi (Meşrutiyet Cad. No:65, Tepebaşı – Beyoğlu / İstanbul)

*Ücretsiz Etkinlik.

Detaylı Bilgi İçin:

www.vedigerseyler.com

yenimetinyenitiyatro.blogspot.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.