Sabancı Tiyatro Festivali Nehrin Üstünde Başlayacak

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Adana’da Sabancı Vakfı ve Devlet Tiyatroları işbirliği ile düzenlenen Devlet Tiyatroları – Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali bu yıl 14’üncü kez tiyatroseverlerle buluşacak. Merhum işadamı Sakıp Sabancı’nın emaneti olarak gelenekselleşen festival, 29 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde Seyhan Nehri üzerinde İtalyan Studio Festi Grubu’nun, ‘Büyülü Düşlerin Dünyası’ adlı gösterisiyle başlayacak. Bir ay boyunca, 5’i yabancı toplam 17 tiyatro topluluğunun 22 ayrı oyun sahneleyeceği festival kapsamında, atölye çalışmaları ve seminerler de gerçekleştirilecek.

Festival öncesinde, Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Fırat Demirağ, Müdür Yardımcısı ve Festival Komitesi Başkanı Hakan Elmasoğlu ile Devlet Tiyatroları Dış İlişkiler ve Festivaller Birimi Sorumlusu Sükun Işıtan, Adana Devlet Tiyatrosu Fuaye Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. Festival nedeniyle oldukça heyecanlı olduklarını belirten Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü Fırat Demirağ, yerli ve yabancı çok sayıda oyunu seyirciyle buluşturacaklarını belirtip, “Bu festivalin bu noktalara taşınmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Her yıl festival başlamadan tükenen festival biletlerinin 15 Mart 2012’de saat 10.00’da satışa sunulacağını duyuran Demirağ, bilet fiyatlarına zam yapılmadığını, normal biletlerin 10 lira, indirimli biletlerin 7.5 liradan satılacağını aktardı.

“FESTİVAL İZLEYİCİSİ SEZONDAKİLERİ GEÇTİ”

Devlet Tiyatroları Dış İlişkiler ve Festivaller Birimi Sorumlusu Sükun Işıtan ise 14 yıl önce başlayan festivalin ilkinde toplam 14 bin seyirciye ulaştıklarını, geçen yıl 13’üncüsü düzenlenen festivali ise 58 bin 404 seyircinin izlediğini kaydetti. Bugüne kadar 250 bin tiyatroseverin festival heyecanı yaşadığını vurgulayan Işıtan, “Geçen yıl Adana Devlet Tiyatrosu’nda sezon boyunca 52 bin seyirci oyun izledi. Yüzde 87’lik bir doluluk oranına ulaşıldı. Bir aylık festivalde ise 58 bin seyirci vardı. Bu çok sevindirici bir durum” diye konuştu.

NEHİRDEN KENTE YAYILACAK

14’üncü Devlet Tiyatroları – Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, Seyhan Nehri üzerinde İtalyanStudio Festi Grubu’nun, ‘Büyülü Düşlerin Dünyası’ adlı ışıklı dans gösterisiyle başlayacak. Festivalde ayrıca, İtalya’dan ‘Büyülü Düşlerin Dünyası’, Belçika’dan ‘Josephina’, İspanya’dan ‘Andre ve Dorine’, ÇinHalk Cumhuriyeti’nden ‘Küçük Kırmızı Çiçekler’ ve Hollanda’dan ‘Pi-Leau’ adlı oyunlar sahnelenecek.

Merhum işadamı Sakıp Sabancı’nın girişimiyle önce yerel, sonra ulusal ölçekte başlayan ve sonrasında uluslararası kimlik kazanan festivale yerli tiyatro toplulukları da katılacak. Ankara Devlet Tiyatrosu ‘Elma Hırsızları’, ‘Soğuk Bir Berlin Gecesi’, ‘Sırça Kümes’, ‘Kontrabas’, ‘Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun’, İstanbul Devlet Tiyatrosu ‘Sidikli Kasabası’, ‘Kırmızı’, Bursa Devlet Tiyatrosu ‘Tek Kişilik Yaşam’, Sadri Alışık Tiyatrosu ‘Keşanlı Ali Destanı’, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ‘Şark Dişcisi’, Şaman Dans Tiyatrosu ‘İstanbul’, Dostlar Tiyatrosu ‘Ben Bertold Brecht’, Duru Tiyatro ‘Sondan Sonra’, Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu ‘Düğün’, Altıdan Sonra Tiyatro Topluluğu ‘444’, ve Diğer Şeyler Tiyatro Topluluğu ‘Yüzyılın Aşkı’ ve 0,2 Tiyatro Topluluğu da ‘Limonata’ adlı oyunları sahneleyecek.

YENİLİKLER DE VAR

Festival kapsamında gelenekselleşen tarihi ‘Taşköprü Etkinlikleri’nde de kukla ve Hacivat-Karagöz gösterileri, konserler, sergiler ve dans gösterileri 7-15 Nisan arasında gerçekleştirilecek. Bu yıl festivalde ilk kez oluşturulan ‘Fuaye Genç Sahne’de, genç ve yeni tiyatro topluluklarına oyun sahneleme fırsatı verilecek. Ayrıca festivalde ilk kez atölye çalışmaları yapılacak. Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri ve tiyatro meraklıları bu çalışmalara katılabilecek.

İSTANBULLULAR DA İZLEYECEK

2005’ten bu yana Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’ndeki temsiller sayesinde İstanbul’da da yaşanan festival heyecanı, bu yıl da sürecek. Festivalin İstanbul ayağında, Duru Tiyatro ‘Sondan Sonra’, İstanbulDevlet Tiyatrosu ‘Sidikli Kasabası’, Ankara Devlet Tiyatrosu ‘Sırça Kümes’, İspanya Kulunka Tiyatrosu ‘Andre ve Dorine’, Dostlar Tiyatrosu ‘Ben Bertold Brecht’ ve Ankara Devlet Tiyatrosu da ‘Soğuk Bir Berlin Gecesi’ adlı oyunları sahneleyecek.

FESTİVALE 250 BİN İZLEYİCİ KATILDI

Her yıl 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde başlayan festivalde bugüne kadar, İspanya, Slovakya, İrlanda, Fransa, Bulgaristan, Yunanistan, İngiltere, Tataristan, KKTC, Japonya, Almanya, Sırbistan-Karadağ, Rusya, Avustralya, İtalya, ABD, Romanya, Mısır, İsviçre, Danimarka, Kırgızistan, İsrail, Slovenya, Polonya, Gürcistan, Moldova, Kore, Küba, Tuva, Litvanya, Şili, Kazakistan, Hollanda, Belçika, Çin Halk Cumhuriyeti gibi ülkelerden gelen yabancı topluluklar ile yerli tiyatro ekipleri 221 farklı oyun sahneledi. Bu oyunları 250 bini aşkın tiyatrosever izledi. Festival kapsamında, her yıl, tiyatro dünyasının önemli isimlerinden birine ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ de veriliyor.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.