Sanatçılar Girişimi’nden Hükümete: Bize Engel Olamazsınız

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Bir grup sanatçının “Sanatçılar Girişimi” adı altında bir araya gelmesiyle ve “ülkenin geleceği için kaygılıyız” vurgusuyla yapılan çağrı sonucunda bugün 12.00’de Ses Tiyatrosu’nda düzenlenen basın toplantısına, basın mensuplarının yanı sıra 200 kadar sanatçı katıldı. Toplantı, bildirinin okunmasının ardından söz alan sanatçıların konuşmalarıyla devam etti.

Dünyadaki Tüm Sanatçı Arkadaşlarımıza Sesleniyoruz: Türkiye’ye Kulak Verin

Sanatçılar Girişimi’nin amacını tanımlayan Ataol Behramoğlu şunları söyledi:

“Sanatçılar birliği adeta kendiliğinden oluştu. Sanki birçok yazarın, ressamın, heykeltıraşın, tiyatro sanatçısının aynı konuyu farklı yerlerde hissetmesi gibi hepimiz bu gereksinimi duymuşuz. Sanatçılar Girişimi bir dernek, bir örgüt değil. Kendiliğinden bir araya gelen sanatçıların, sanatçı vicdanlarının yönlendirmesiyle bir araya gelişleri ve bu duyarlılığı göstermesi, toplumla paylaşmasıdır. Girişimimiz devam edecektir; bu salonun dışında Türkiye’nin her yerinden sayısız sanatçı arkadaşımızın desteği var. Sanatçılar girişimi tüm katılımlara açıktır; özgür bir yapıdır. Birçok eylemde yer alacağız; nerede bir haksızlık, bir adaletsizlik varsa biz orada olacağız. Buradan siyasi iktidara sesleniyoruz: Sanatçı duyarlılığına engel olamazsınız. Biz toplumun gözüyüz, kulağıyız; bize engel olamazsınız. Bize engel olmaya çalışmanız ülkenin geleceğine engel olmak demektir. Buna izin vermeyeceğiz. Sanatçılar Girişimi’nin en önemli işlevlerinden biri de Türkiye’deki adaletsizlikleri başka ülkelerdeki sanatçı dostlarımızla paylaşmaktır; onlara bu demokrasi yalanının, kandırmacasının iç yüzünü anlatmaktır. Dünyadaki tüm sanatçı arkadaşlarımıza sesleniyoruz, Türkiye’ye kulak verin; Türkiye’deki sanatçılara destek olun. Barışçıl bir dünya için de bu kaçınılmazdır. ”

Söz alan isimlerden Osman Şahin, düşünceleri yüzünden tutuklu gazetecilerin ve sanatçıların kafes içinde resimlerinin sergilendiği bir sergi yapmaya çağırdı. Bilgesu Erenus ise otosansüre vurgu yaparak son 10 yılda otosansürün nasıl yerleştiğini, sanatçıların birbirinin yüzüne bakamaz olduğunu ve bu bölünmüşlüğün sistemin işine geldiğini ifade etti. Erenus, sanatçı birlikteliğinin ortak paydasının emek olması gerektiğini belirterek işçi haklarına dikkat çekti.

“Para Peşinde Koşmayı Bırakıp Ülkenin Peşinde Koşun”

Yılmaz Onay konuşmasında son yıllarda Türkiye’de yaşanan süreç ile Nazi iktidarı ve dönemin faşizmi arasında benzerlik kurdu; Eşber Yağmudereli ise düşünce suçuyla hapishanelerde yatanların ölümlerine dikkat çekti. Yoğun ısrar üzerine söz alan Rutkay Aziz ise “su 100 derecede kaynar, peki ya sonra” diyerek bundan sonra yapılacakların önemli olduğunu, bu girişimin icraate geçmesinin önemini vurguladı.

“Ben de buradayım” diyerek söze başlayan Levent Kırca ise, mevcut hükümet iktidara geldiğinde “aman, bir şey olmaz” diyenlerin bugün “artık çok geç” dediklerini; oysa ikisi arasında buluşmak gerektiğini esprili bir dille ifade etti ve dizileri kovalayan sanatçıları veya Beyaz, Okan Bayülgen gibi televizyonlarda program yapan isimleri para peşinde koşmayı bırakıp ülkenin peşinde koşmaya davet etti.

Yapılan konuşmalarda üzerinde durulan konular, Cumhuriyet değerlerinden ve laik toplumdan uzaklaşıldığı, AKM’nin kapalı kalma süreci, cezaevindeki gazeteciler, Silivri’deki mahkumlar, Sivas davasının Mart ayında zamanaşımına uğrayacak olması, Rosenbergler Ölmemeli’nin repertuardan kaldırılması oldu. Resmi söylemce “ileri demokrasi” olarak tanımlanan sürecin aslında “faşizm” olduğu ise salonda genel kabul gören noktalardan biriydi.

Toplantıya katılanlar arasında Erol Keskin, Bedri Baykam, Levent Kırca, Rutkay Aziz, Zeynep Oral, Enver Aysever, Ferhan Şensoy, Edip Akbayram, Kemal Kocatürk, Mehmet Güleryüz, Özdemir İnce, Ümit Zileli, Mustafa Köz, Tolga Savacı, Arif Keskiner, Nevzat Çelik, Sadık Gürbüz, Osman Şahin, Bilgesu Erenus, Orhan Kurtuldu, Mehmet Aksoy, Ersan Uysal, Ali Karagöz, Gülsen Tuncer, Yılmaz Onay, Güven Altuntaş, Eşber Yağmurdereli, Taşkın Aşan  gibi isimler vardı.

Geniş katılımlı bu ilk toplantının ardından Girişim’in çalışmalarına ne şekilde devam edeceği ilan edilmedi. Bildiri ise imzaya açık. Bildiriye şu adresten ulaşılabilir: (http://mimesis-dergi.org/sanatcilardan-basin-aciklamasi-reddediyoruz/)

Sezin Gündoğan / MİMESİS

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.