Sanatın Günceli Güncelin Sanatı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sanatın Günceli Güncelin Sanatı, 1980’deki askeri darbeden günümüze, Türkiye ve dünya sanatındaki değişimleri ve başlıca kavramlı tartışan metinlerden oluşuyor.

Yeni liberalizm, sanat ortamını nasıl etkileştirmiştir? Güncel, çağdaş ve postmodern sanat kavramları içerik olarak ayrı mı, benzer mi, yoksa aynı mıdır? Türkiye’deki güncel sanatçılar ne kadar günceldir? Başlıca sanatsal oluşumlar, gruplar nelerdir? Piyasa Öldürür mü, Güldürür mü? Sanat ve siyaset ilişkide özde nasıldır? Tarafsızlık mümkün müdür? Sanatta ulusal, etnik, sınıfsal ya da demokratik bakış kendini nasıl göstermektedir? Burjuvazi manevra ve değimle yeteneğini nasıl korumuştur? Kültürün oluşmasında, müzeler nasıl bir rol üstlenmiştir?

Özgün, kopya, taklit ve sahiplenme arasında kesin sınırlar var mıdır? Medya sanatı bir ortam mı yoksa yeni sanat türlerini kapsayan bir üst başlık mıdır? Araçlar devrimci mi yoksa yalnızca sorun çözücü müdür? Sanatta şiddetin sınırı nereye kadardır? Sanatçıların felsefeyle ilişkileri hangi boyuttadır? Çağdaş soytarılar mıdır?

1980 öncesine kadar burjuvazi modernizme sahip çıkarken, Marksistlerin çoğu saldırıyordu; şimdiki tam tersi yaklaşımın gerekçesi nedir? Gerçekçi eğilimlerin, modern ve postmodern sanattaki yeri nedir? Gerçekçilik neden yeniden yükseltilmiştir?

Bu kitap, tarihsel saptama ya da güncel yanıtları bir araya getirmekle yetinmiyor; aynı zamanda, okuru tartışmanın içine çekmeye, soru sormaya ve kendi yanıtlarını bulmaya çağırıyor.
(Tanıtım Bülteninden)

Yayına hazırlayan: Mehmet Yılmaz

Ütopya Yayınevi, 2012

Paylaş.

Yanıtla