Şehir Tiyatroları’nda Mart Ayında 1’i Yeni 42 Oyun

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Mart ayında 1’i yeni 42 oyunla seyirci karşısına çıkıyor.

Carlo Collodi’nin yazdığı Hakan Yavaş’ın yönettiği Pinokyo adlı yeni çocuk oyununun yanı sıra Mart ayında sahnelenecek oyunlar şöyle; Şark Dişçisi, Kargaşa (16+), Tehlikeli İlişkiler, Otobüs, Zırhlı Kurt (Kösem Sultan ile Avcı Mehmed), Yüzleşme, Ufak Bir Hata, Çığ, Aşk Halleri, Doğum Günü Partisi, Tarla Kuşuydu Juliet, Lüküs Hayat, İstanbul Efendisi, Arka Bahçe, Ateşli Sabır (Postacı), Günlük Müstehcen Sırlar (16+), Dullar, İntiharın Genel Provası, İstanbul Hatırası, Buluşma Yeri, Düşüş, Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum, Perşembenin Hanımları, Kadınlar. Şavaş. Komedi, Mutfak Söyleşileri (16+), Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Gönlümdeki Osman Hamdi Bey, Sevgili Doktor, Toros Canavarı, Kabare, Karagöz Balıkçı, Denizkızı, Benim Arkadaşım Yok, Cambazhane, Pırtlatan Bal, Çiçek Prenses, Uğurböceği, Boncuk, Boya Benek, Şahmeran, Fareli Köyün Kavalcısı….

Şark Dişçisi adlı müzikalde, tarihin belirsiz bir zamanından çıkıp gelen gezici bir tiyatro kumpanyası,19. yüzyıl Osmanlı mizah yazınının en önemli kalemlerinden olan Hagop Baronyan’ın eğlenceli komedisini; müzikli, danslı, şenlikli bir gösteriyle bugünün seyircisiyle buluşturuyor. İstanbul Ermenileri arasında geçen; birbirini aldatan eşlerin, kavuşamayan aşıkların hikâyesini konu alan oyun, izleyenleri bir arada güldüğümüz zamanları hatırlamaya davet ediyor.

Engin Alkan’ın yönettiği oyunun müzikleri Selim Atakan’a ait. 1-4 Mart 2012 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak oyunda; Selçuk Borak, Çağlar Çorumlu, Sevil Akı, Selin Türkmen, Ümit Daşdöğen, Sevinç Erbulak, Hüseyin Tuncel, Salih Bademci, Emrah Özertem, Tuğrul Arsever, Çiğdem Gürel, Senem Oluz, Özge O’Neill, Yasemin Güvenç, Reyhan Karasu, Murat Üzen, Serkan Bacak, Okan Patırer, Yılmaz Arda Alpkıray rol alıyor.

Kargaşa (16+)… Kırılmalar, kayıplar, rüyalar, çocukluğa duyulan özlem… Aşk, sevgi, seven bir kadından geriye kalanlar. Dünyanın herhangi bir yerinde olabilecek bir boşluğun ortasında ve eski bir evde yıllardır uyuyan hikâyenin gizlediği beş kadının dramı KARGAŞA ile açığa çıkıyor… Abdul Mounem Amayri’nin yazıp yönettiği oyunda; Nergis Çorakçı, Ezgi Sümer Yolcu, İrem Arslan Aydın, Zeynep Özyağcılar, Ece Özdikici rol alıyor. Oyun, 7-11 Mart 2012 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde; 27-31 Mart-1 Nisan 2012 tarihleri arasında ise Ümraniye Sahnesi’nde….

Tehlikeli İlişkiler, 18. yüzyıl sonlarında, dönemin Fransız aristokrasisine dair eleştiri sunuyor. Choderlos de Laclos tarafından yazılan eserde, tutkulu bir aşk hikâyesi ekseninde ikiyüzlü cemiyetin tüm değerlerden yoksun, yıkıcı görüntüsü çiziliyor.

Aleksandar Popovski’nin yönettiği oyunda; Şebnem Köstem, Levent Üzümcü, Selin İşcan, Tomris İncer, Esra Ronabar, Ece Özdikici, Cemal Ahhan Şener, İrem Arslan Aydın rol alıyor. Oyun, 14-25 Mart 2012 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde izlenebilir.

Otobüs… Çağdaş Bulgar yazınının önemli ismi Stanislav Stratiev’in toplumsal taşlaması olan oyun, ülkedeki değişimi farklı oyun kişilerinin üzerinden anlatıyor. Toplumsal yapının ve rejimin eleştirildiği oyunda, son durağı bilinmeyen bir otobüs yolculuğu, yolcuların kendi dünyaları ve yaşama bakışları açısından değerlendirilişi, kendi aralarında tartışmaları ele alınıyor.

Stanislav Stratiev’in yazdığı Arif Akkaya’nın yönettiği oyunda; Ahmet Özarslan, Mert Aykul, Mert Turak, Elyesa Çağlar Evkaya, İrem Erkaya, Burak Davutoğlu, Can Ertuğrul, Berrin Akdeniz Kortidis, Ergun Üğlü, Fahri Kıncır, Barış Çağatay Çakıroğlu rol alıyor. Oyun, 14-18 Mart 2012 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde; 27-31 Mart-1 Nisan 2012 tarihler arasında ise Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde…

Zırhlı Kurt (Kösem Sultan ile Avcı Mehmed)… Tarık Günersel’in 18 yılda yazdığı bu şiirsel piyesi Erol Keskin yönetti. “Darbe hazırlığı var!” der Kösem Sultan, oğlu İbrahim’e: “Tasfiye şart!” Oğlunu öldürtmeyi reddeden “Deli” İbrahim cellatları görünce inanamaz. Kösem Sultan “B Planı” olarak torunu Mehmed’i tahta geçirtir. IV. Mehmed “yaralı bir zırhlı kurt” olarak yaşar. Tecritte anılar ve hayallerle boğuşarak özgürleşmeye çalışır: “Dünya zindan idi, zindan dünya oldu.”

Kanaryalara ötme dersi veren vezir, Gülnuş Sultan, recmedilen kadın, Bizans İmparatoru Jüstinyen, dilsiz ve yaşlı bir cariye, Viyana Kuvvetleri Kumandanı… Bizimledir artık. Avrupa bilim ve teknolojide öne geçerken “Fen ve matematik öğrenmek haramdır,” diyenler vardır.

Kahveyi tehlikeli bulan Köprülü Mehmed Paşa “Barış insan tabiatını bozar,” der ve gerekçesini açıklar. İtalyan gezgin Pietro hayretler içindedir: “Sevgili Venedik Taciri, gel de bu ülkede Hayretî olma!” Murat Coşkuner, Aslı Öngören, İbrahim Gündoğan’ın rol aldığı oyun, 1-4 Mart 2012 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyredilebilir.

Yüzleşme… Deniz kıyısındaki istasyonda yolları kesişen yalnız insanlar… Bir yanda geçmişe dönük kırgınlıkları ve pişmanlıkları ile geçmişini irdeleyen Züleyha, diğer yanda tek derdi para olan, yaşamı basit sorularıyla anlamlandırmaya çalışan ve umudunu yitirmeyen Yadigâr… İki farklı kültürün insanları olmalarına rağmen, Yadigâr ile Züleyha arasında giderek bir iletişim kurulur ve bir süre sonra her ikisi de yaşadıkları içsel yolculuklarındaki büyük yüzleşmenin farkına varırlar.

Arslan Kacar’ın yazdığı oyunu Ali Karagöz yönetiyor. 7-11 Mart 2012 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde sahnelenecek oyunda Perihan Savaş, Arslan Kacar, Samet Hafızoğlu ve Orcan Dönmezer rol alıyor.

Ufak Bir Hata’da kendilerini bir yapbozun içinde bulan bir kadın ve bir adam, zaman sıçramalarıyla her defasında başka bir fotoğrafa dönüşen yapbozu çözmeye çalışırlar. Kadın ve adam, izleyiciye ironik bir dille sunulan yapbozun parçalarını, komiğin içinden geçerek bir araya getirirler. Katil kimdir? Katil gerçek midir? Gerçek nedir? Yapbozu oluşturan kimdir? Yapbozun bütün parçaları bir araya gelip soruların cevaplarını verebilecek midir? Filiz Adıgüzel’in yazdığı Berna Adıgüzel’in yönettiği oyun 14-18 Mart 2012 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyredilebilir. Oyunda; Selin Türkmen ve Tolga Coşkun rol alıyor.

Çığ, yalnızca bir doğa olayının anlatımına dayanmadığı gibi; adeta bir yaşam biçimine dönüşmüş sessizliğin etrafında gelişen, güçlü bir gerçeklik ile temelleniyor. Çevresi dağlarla çevrili bir yerde yaşayan insanlar yüksek sesle konuşamasalar, gönüllerince kahkaha atamasalar da sessizlik içinde esir oldukları yaşamlarını sürdürmeye çabalarlar.

Hayatın tüm coşkusunu hissedebilmeleri ve yaşayabilmeleri için sadece üç ayları vardır… Tuncer Cücenoğlu oyunun önsözünde “yalnızca bir doğa olayı değildir Çığ; belki de biz yarattık bu korkuyu beyinlerimizde” diyerek evrensele giden yolda özgür düşüncenin gücünü sorguluyor.

Kemal Başar’ın, Tuncer Cücenoğlu’nun 40. sanat yılında sahneye koyduğu oyunda; Erhan Abir, Alev Oraloğlu, Sevtap Çapan, Caner Çandarlı, Orhan Hızlı, Nergis Çorakçı, Berrin Akdeniz Kortidis, Zeki Yıldırım, Vildan Türkbaş, Hüsnü Demiralay, Göksel Arslan rol alıyor. Oyun, 21-25 Mart 2012 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde…

Aşk Halleri, Nezihe Meriç’in çeşitli öykülerinden Hülya Karakaş’ın uyarlayıp yönettiği bir oyun… Aşk savrulmaktır, savrulup kaybolmaktır. İhanette vardır içinde, çığlık da… Aşk için serseri bir mayın gibi patlamaz mı insan… Gülmek de aşka dairdir, ağlamak da… Gün gelir aşk için kapının paspası olursun, gün gelir göğsünü siper ederek direnirsin aşk yüreğine sokulunca.

Aşkın her haline, en yalın sözüyle Neşet Ertaş türküleri eşlik ediyor. 27-31 Mart-1 Nisan tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde sahnelenecek oyunda; Sevil Uluyol, Eftal Gülbudak, Caner Bilginer, Cemal Ahhan Şener, Nurdan Kalınağa, Burcu Çoban, Pınar Aygün, Nazan Yatgın, Ömer Barış Bakova rol alıyor.

Doğum Günü Partisi, Nobel ödüllü Harold Pinter’ın başyapıtı. Hem eğlence hem gerilim dolu bir oyun. Bir sahil kasabasında yaşayan karı-koca ve pansiyonlarının tek müşterisi olan bir genç adam… Dışarıdan gelen iki adam ve orada yaşayan bir genç kız. O gün doğum günü olmayan genç adam için, bir doğum günü partisi düzenlerler.

Ve korkunç eğlence başlar. Yıldıray Şahinler’in yönettiği oyunda Cem Davran, Bahtiyar Engin, Jülide Kural, Özge Borak, Mert Tanık, Yıldıray Şahinler rol alıyor. 1- 4 Mart 2012 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Tarla Kuşuydu Juliet’te, Shakespeare’in yüzyıllardır insanları gözyaşına boğan karakterleri Romeo ve Juliet, Ephraim Kishon’un yeni kurgusunda günlük yaşantı ve çığırından çıkmış bir evlilik içinde ele alınıyor. Oyun, 7-11 Mart 2012 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde seyircisini bekliyor. Engin Alkan’ın yönettiği oyunda Engin Alkan, Sevinç Erbulak, Çağlar Çorumlu, Murat Bavli rol alıyor.

Lüküs Hayat, Türk toplumunun Batı ile yüzleşmesi ve bu çerçevede yaşanan gülünçlükleri sahneye taşırken, bu durumun değişmezlerini 27 yıldır sahnede diri tutuyor. Ekrem Reşit Rey’in yazdığı oyunda küçük hırsızlıklarla geçinen Rıza ile Fıstık bir zengin evine girince kendilerini bir kıyafet balosunun ortasında bulurlar. Aslında bu ikilinin içine düştüğü yeni ortam, batılılaşma özentisinin ortasına düşmüş halktan insanların durumudur.

Haldun Dormen’in yönettiği oyunda; Zihni Göktay, Şenay Saçbüker, Savaş Barutçu, Ayşegül İşsever, Münir Kutluğ, Derya Kurtuluş, Cem Karakaya, Bestem Türen, Ali Karagöz, Deniz Evrenol, Uğur Arda Aydın, Hülya Arslan, İlhan Kilimci, Zümrüt Erkin, Tuğrul Arsever, Tolga Coşkun, Nur Saçbüker, Çağlar Polat, Yılmaz Arda Alpkıray, Doğan Şirin, İbrahim Ulutaş, Esra Ede, Nagehan Erbaşı, Merve Keleş rol alıyor. Operetin müzikleri ise ünlü besteci Cemal Reşit Rey imzasını taşıyor. Oyun 14-18 Mart 2012 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde izlenebilir.

İstanbul Efendisi’nde, kızına uygun bir damat adayı bulmak için, dönemin batıl inançlarına bel bağlayan bir babanın gülünç durumu anlatılıyor. Musahipzade Celâl’in yazdığı, Engin Alkan’ın yönettiği oyun 21-25 Mart 2012 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde… Oyunda; Engin Alkan, Zafer Kırşan, Volkan Ayhan, Hüseyin Tuncel, Ümit Daşdöğen, Çağlar Çorumlu, Emrah Özertem, Tuğrul Arsever, Cihan Kurtaran, Serkan Bacak, Murat Üzen, Sevil Akı, Berna Adıgüzel, Derya Çetinel, Sevinç Erbulak, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Çiğdem Gürel, Senem Oluz rol alıyor.

Arka Bahçe’de, yıllardır yığınlarca çöpün biriktiği bir arka bahçesi olan evde yaşayan yaşlı hanım, noeli yalnız geçirmek istememekte ve hizmetçisini gittikçe miktarını arttırdığı parayla yanında tutmaya çalışmaktadır. Kendini Amerikan Özgürlük Anıtı gibi hisseden kadın çöplerin ortadan kaldırılmasını istemektedir. Çünkü sanki yığınlar onu suçlamaktadır. Sistem sorgulamasının iyi örneklerinden olan oyun, güçlü dünyanın Arka Bahçe’sinde çöp muamelesi gören milletlerin varlığını dile getiriyor.

Bilgesu Erenus’un yazdığı Hüseyin Köroğlu’nun yönettiği oyunda; Güzin Özyağcılar, Şenay Saçbüker, Zümrüt Erkin, Özge Midilli, Mevlüt Demiryay, Deniz Evrenol, Nur Saçbüker, Berk Samur, Doğan Şirin, Melisa Demirhan rol alıyor. Oyun, 27-31 Mart-1 Nisan 2012 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde…

Ateşli Sabır (Postacı), Şili’li ozan Pablo Neruda’nın, Kara Ada’da (Isla Negra) yaşadığı günlerden bir kesiti anlatıyor. Neruda ile postacı Mario, Mario’nun sevgilisi (sonra karısı) Beatriz ve Beatriz’in annesi Rosa arasında yaşanan öykü, seyirciyi şiir, aşk, sürgün, doğa, özlem, sınıf kavgası ve faşizm gibi kavramlarla buluştururken, Şili’de Allende’nin iktidar olması, Neruda’ya Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi ve faşist Pinochet darbesi gibi tarihsel olaylara da tanıklık ediyor. 1994’te “Il Postino / Postacı” adıyla sinemaya da uyarlanan “Ateşli Sabır” beş dalda Oscar adayı oldu ve “En İyi Sinema Müziği” dalında Oscar’la buluştu.

Antonio Skármeta’nın yazdığı Ragıp Yavuz’un yönettiği oyun, 1-11 Mart 2012 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde… Oyunda; Levent Öktem, Mert Turak, Ayşegül İşsever, Derya Çetinel, Hamit Erentürk, Cihan Kurtaran, Derya Yıldırım, Derya Keykubat rol alıyor.

Günlük Müstehcen Sırlar (16+)… Baskıcı bir rejimin kurbanı olmuş yaralı bir toplumun birbirine hapsolmuş insanları… Şili’de bir kız okuluna yakın bir parkta, iki adam karşı karşıya gelir. İkisi de teşhirci kılığındadır.

Söz düellosu ile birbirlerinin kimliklerini deşifre etmek isterler. Diyalog ilerledikçe, öne çıkan egoları ve benimsedikleri felsefi teoriler çevresinde birbirlerine çeşitli kimlikler yüklerler. Marco Antonio de la Parra’nın yazdığı Yıldırım Fikret Urağ’ın yönettiği oyunda Erkan Sever ve Cengiz Tangör rol alıyor. Oyun, 14-18 Mart 2012 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde sahnelenecek.

Dullar, tüm hüznü ve neşesiyle dulluk durumunu ele alan, farklı yaşlarda dul kalan kadınlar hakkında komik ve grotesk, ama aynı zamanda trajik sahnelerle dolu bir revü. Alman yazar Fitzgerald Kusz’un 2004 yılında kaleme aldığı oyun, yüzyıllardır dramatik biçimde ele alınan dulluk durumunu, farklı bir açıdan mizahi bir bakışla sahneye taşıyor.

Gencinden yaşlısına kocasını yitiren kadınların yeni bir hayat kurma mücadelesindeki farklı tutumlarını hüzünlü ve komik biçimde sunuyor. Güzin Özyağcılar, Hale Akınlı, Süeda Çil, Neslihan Ayşe Öztürk, Hülya Karakaş’ın rol aldığı oyunu Hülya Karakaş yönetiyor. Oyun, 21-25 Mart 2012 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde seyredilebilir.

İntiharın Genel Provası’nda, intihar etmek isteyen bir mimar Tuna köprüsüne gelir. “Sanatsal bir ölüm” hayaliyle, sevgilisine son kez telefon edip aşkını vurgular. İntihar Eden Adam, köprüden tam atlayacağı sırada Balıkçı feryat edip onu durdurur: Köprü altına ağ yerleştirdiğinden adam buradan atlamamalıdır.

Derken adamın sevgilisi Kadın belirir, intihara engel olmaya çalışır. İntihar Eden Adam tam atlayacakken Kadın ile Balıkçı dans etmeye başlar. Bu sırada beyaz üniformasıyla Kaptan belirir. İntiharda kararlı olan adamın mesleğini öğrenince ona bir iş teklifi yapar. Duşan Kovaçeviç’in yazdığı oyunu M. Nurullah Tuncer yönetiyor. Bora Seçkin, Serhat Mustafa Kılıç, İbrahim Can, Bennu Yıldırımlar’ın rol aldığı oyun, 27-31 Mart-1 Nisan 2012 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde sahnelenecek.

İstanbul Hatırası’nda bir martının kanadında, bir dalganın kıvrımında İstanbul’da yaşanmış kırık bir aşk hikâyesi anlatılıyor. Tarık Şerbetçioğlu’nun yazıp yönettiği oyunda, mekân İstanbul, zaman yüzyıl, aşk her yerde… Meddah hikâyesini anlatmaya başladığında artık sadece söz vardır. Söz, Ali Amca’nın hikâyesine dönüşür. Zamanın imbiğinden süzülür. Gözlerimizin önüne serilir. 20. yüzyılın başlarında İstanbul’dayızdır artık. Yüzyılın başlangıç telaşı, dönüşümün eşiğinde bir imparatorluk, savaşlar, acılar, neşeler… Hepsi iç içe geçiyor.

Yürekler heyecanla çarpıyor, heyecanlar Direklerarası’nda alkışlara karışıyor. 1-4 Mart 2012 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak müzikli oyunda; Toron Karacaoğlu, İbrahim Şirin, Naci Taşdöğen, Tarık Şerbetçioğlu, Ergun Üğlü, Binnur Şerbetçioğlu, Rahmi Elhan, Selma Kutluğ, İskender Bağcılar, Gökhan Eğilmezbaş rol alıyor.

Buluşma Yeri… M. Nurullah Tuncer’in, Duşan Kovaçeviç oyunlarından üçleme projesindeki ilk oyunu “İntiharın Genel Provası” geçen sezon seyircimizle buluştu. Gerçeğin yaşarken ne olduğunu bilemeyiz.

O ölümlü olanda gizlidir, mesajını veren projenin ikinci oyunu “Buluşma Yeri”. Yönetmenin üçleme projesindeki son oyunu ise, yazarın 2010 yılında yazdığı, “Dar Ayakkabıyla Yaşamak”… Oyundaki şehrin insanları, öldükten sonra gittikleri “Buluşma Yeri”nde, hayattaki yakınlarının küçük hesapların peşinden koştuklarını görürler. Yaşarken gerçekleştiremedikleri hayallerini, burada gerçekleştirmeye çalışırlar.

Gerçeği ve hayatı anlamak için ölmek mi gerekir sorusunu sorduran bu oyun, Buluşma Yeri’ndekiler tarafından cevaplanır: “Burada her şeyi anladık, her şeyi ama çok geç…”Duşan Kovaçeviç’in yazdığı M. Nurullah Tuncer’in yönettiği oyunda; Sezai Aydın, Zümrüt Erkin, İbrahim Can, Müge Akyamaç, Selçuk Soğukçay, Bennu Yıldırımlar, U. Arda Aydın, Volkan Ayhan, Yalçın Gören, Hülya Arslan, Özge Kırış, Gürol Güngör, Bora Seçkin, Tankut Yıldız, İlhan Kilimci, Nihat Alpteki rol alıyor. Oyun 7-11 Mart 2012 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde…

Düşüş, ülkemiz tarihinde önemli bir sürece damgasını vuran İttihat ve Terakki’nin, 1908 yılından sonra yaşama ve yönetime egemen oluşunun sonuçlarını anlatırken, insanın toplumsal değişimler karşısındaki duruşunu eleştirel bir gözle, çok yönlü biçimde ele alıyor.

Nahid Sırrı Örik’in “Sultan Hamid Düşerken” adlı romanından Kemal Bekir’in yazdığı, Engin Gürmen’in yönettiği oyunda; Engin Gürmen, Haşmet Zeybek, Defne Gürmen Üstün, Toron Karacaoğlu, Oya Palay, Melike Altınbaran, Ali Karagöz, Erkan Sever, Rahmi Elhan, Yavuz Şeker, Murat Derya Kılıç, Özgür Dağ, Caner Çandarlı, Gökhan Eğilmezbaş, Samet Hafızoğlu, Engin Coşkun, Zeki Yıldırım, Emre Narcı, Ergun Üğlü, Murat Taşkent, Selçuk Soğukçay, Hakan Güner rol alıyor. Düşüş, 21-25 Mart 2012 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyredilebilir.

Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum’da; Libby Tucker, on altı yıldır görmediği babasının yanına geldiğinde nasıl karşılanacağını bilmiyordur. Hollywood’da senaryo yazarı olan babası Herbert Tucker, onun sinema artisti olma hayallerine yardım edecek midir? Bu karşılaşmayla başlayan geçmişin sorgulanmasına, babasının kız arkadaşı Steffy ile arasındaki sorunlar da eklenince gerilim artar. Genç bir kızın hayalleriyle, hayattan düş kırıklıklarından yorulmuş bir adamın birbirlerini nasıl etkilediğine ve birbirlerine nasıl ihtiyaç duyduklarına tanık olacaksınız.

Bu baba kız hikâyesinde içten içe sessiz sinemadan başlayarak sinemanın gelişimi, sorunları, insandaki yansımaları da işlenmekte. Oyun, 27-31 Mart-1 Nisan 2012 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde… Neil Simon’un yazdığı S. Bora Seçkin’in yönettiği oyunda; Bestem Türen, Derya Çetinel, Erhan Yazıcıoğlu rol alıyor.

Perşembenin Hanımları’nda geçmişlerinin gölgesinden kurtulamamış ve birlikte büyümüş üç kadının her Perşembe toplandıkları çay saatinde pişmanlıkları, geçmiş aşkları, yitirdikleri ve özlemleri anlatılıyor. 1-4 Mart 2012 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde; 9-10 Mart 2012 tarihlerinde Küçükçekmece Sefaköy KSM Sahnesi’nde sahnelenecek oyunu Loleh Bellon yazdı, Engin Gürmen yönetti. Oyunda; Ayşe Kökçü, Enes Mazak, Vildan Gürelman, Oya Palay, Cem Uras rol alıyor.

Kadınlar. Şavaş. Komedi’de, savaş sırasında kendisi gibi çamaşırhanede çalışan arkadaşı Klara ile birlikte, cepheye nişanlısını aramaya giden Rosa, askerler tarafından tacize uğramış ve en yakın arkadaşı tarafından bile “ahlaksız” ilan edilmesine neden olacak seçimler yapmıştır.

Zaman değişse de, kurallar değişmeyecek ve savaştan yıllar sonra; başka bir zamanda, başka bir hayatı süren iki çamaşırcı kadının hikâyesi Rosa ve Klara ile kesişecektir. Thomas Brasch’ın yazdığı oyun, ekip çalışması olarak yönetildi. Berna Adıgüzel ve Selin Türkmen’in rol aldığı oyun 7-11 Mart 2012 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde…

Mutfak Söyleşileri (16+)… “Gerçeküstü feminizm”in önde gelen eserlerini vermiş olan İzlandalı yazar Svava Jakobsdottir’ın (1930-2004) beş kısa öyküsünden, Vala Thorsdottir tarafından oluşturulmuş oyun, beş kadının hikâyesini anlatıyor.

Sıradan kadınların; sıradan saydıkları hayatlarının, aslında son derece sıra dışı olan öykülerini, kendine özgü bir mizahla dile getiren oyun, ana teması kadın olan absürd bir tiyatro klasiği… Vala Thorsdottir’in yazdığı Yeşim Koçak’ın yönettiği oyunda Aslıhan Kandemir, Buket Yanmaz Kubilay, Mert Tanık, Seda Fettahoğlu, Yasemin Güvenç, Yeşim Koçak rol alıyor. Oyun 14-18 Mart 2012 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde…

Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi, Ziya Osman Saba’nın 1940’lı yıllarda farklı zamanlarda yazılmış öykülerinin bir araya getirildiği “Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi” adlı kitabından aynı adla sahneye aktarıldı. Hilmi Zafer Şahin’in kolaj yaklaşımıyla sahneye aktardığı oyun, Can Doğan’ın rejisiyle, Ziya Osman Saba’nın İstanbul’a duyduğu özlemi, sevgiyi, daha ötesi saygıyı sahneye taşıyor.

Oyunda 1952 yılında Varlık Yayınları’ndan yayımlanan öyküler yazarın yazdıklarına sadık kalınarak ekleme yapılmaksızın sahneye aktarılırken diğer yanıyla da 60 yıl öncesinden geçmiş ve o günler bağlamında İstanbul, kaybolan ve yaşayan değerler yönünden anlatılıyor. Uğur Arda Aydın, Can Doğan-Samet Hafızoğlu’nun rol aldığı oyun, 21-25 Mart 2012 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde…

Gönlümdeki Osman Hamdi Bey, ölümünün 101. yılında, Batılı anlayışla figürlü resmin ilk temsilcisi, müzeci, arkeolog ve Sanayi-i Nefise Mektebi’nin kurucusu Osman Hamdi Bey’in hayatını sahneye taşıyor; ünlü ressamın hayatından önemli kesitler sunarken, onun hiç bilinmeyen yönlerini, sanatçı kişiliğini, aile yaşantısını, arkadaşlık ilişkilerini ve aşklarını anlatıyor.

Gülsün Siren Kınal’ın yazdığı, Engin Gürmen’in yönettiği oyun, 27-31 Mart-1 Nisan 2012 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor. Oyunda; Aslı Narcı, Ayşen Çetiner, Tolga Yeter, Engin Gürmen, Vildan Gürelman, Emre Narcı, Enes Mazak, Nurseli Tırışkan, Cem Uras, Ceysu Aygen, Özgür Dağ, Yağız Pala rol alıyor.

Sevgili Doktor… Birbirinden bağımsız sekiz kısa öyküden oluşan iki perdelik eserde; çeşitli sınıflardan kişilerin varoluşları, ilişkileri, çelişkileri ve hayatta kalma çabaları trajikomik durumlarla seyirciye aktarılıyor… Anton Çehov’dan Neil Simon’un uyarladığı oyunun yönetmeni Taner Barlas… Oyunda; Funda Postacı, Meriç Benlioğlu, Nagehan Erbaşı, Taner Barlas, Aziz Sarvan, Kubilay Penbeklioğlu, Yalçın Avşar rol alıyor. Oyun 1-11 Mart 2012 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde seyredilebilir.

Toros Canavarı, Türk mizahının ve ulusal tiyatromuzun usta ismi Aziz Nesin’in yazdığı Tarık Şerbetçioğlu’nun yönettiği bir oyun… Kurumları yozlaşmış, değerleri altüst olmuş toplum içinde, yaşadığı koşullara karşı çıkamayan çaresiz insanların acı, alaylı halleri, Aziz Nesin’in taşlama üslubuyla sahneye taşınıyor.

Aziz Nesin’in deyimiyle “izahı olmayan şeylerin mizahının yapıldığı” oyunda; Nuri Sayaner isimli mülayim bir memur emeklisi, ailesiyle birlikte monoton bir hayat sürmektedir. Aile bir taraftan geçim sıkıntısıyla diğer taraftan onları apartmandan atmak isteyen ev sahibiyle uğraşmaktadır.

Tahliye davasını kazanan Sayaner ailesinin sevinci çok uzun sürmez. 14-18 Mart 2012 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde oynanacak oyunda; Şevket Avşar, Binnur Şerbetçioğlu, Gökhan Eğilmezbaş, Ceylan Çete, Naci Taşdöğen, İskender Bağcılar, Murat Bavli, Rahmi Elhan, İbrahim Şirin, Tarık Şerbetçioğlu, Funda Köseoğlu, Berna Oğuzutku Demirer, Abdullah Topal, Tuğçe Açıkgöz rol alıyor.

Kabare (Cabaret), bir kabare aktristi ile Amerikalı bir yazarın kısa ömürlü aşkını ve onları kuşatan büyük toplumsal kaosu anlatıyor. Kült müzikaller sınıfında yer alan Kabare, 1972’de beyaz perdeye aktarıldığında 8 Oscar kazandı ve “Tüm Zamanların En İyi Yüz Filmi” listesine girdi.

Joe Masteroff’un yazdığı Yücel Erten’in yönettiği oyunun unutulmaz müziği John Kander imzasını taşıyor. Oyunda; Mert Turak, Özge Borak, Can Başak, Ergun Üğlü, Selma Kutluğ, Hakan Arlı, Nurdan Kalınağa, Tolga Coşkun, Eraslan Sağlam, Özge Midilli, Pelin Budak, Özge O’Neill, Pınar Aygün, Yasemin Güvenç, Deniz Evrenol, Arda Alpkıray, Doğan Şirin, Berk Samur rol alıyor. Oyun, 21-25 Mart 2012 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde…

Mart Ayında Çocuk Oyunları

İBB Şehir Tiyatroları Mart ayında yeni bir çocuk oyununu repertuarına katıyor. Carlo Collodi’nin yazdığı Hakan Yavaş’ın yönettiği Pinokyo adlı oyun 10-11 Mart 2012 tarihlerinde Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde; 17-18-24-25 Mart 2012 tarihlerinde ise Ümraniye Sahnesi’nde;

Özgür Atkın ve Ceren Hacımuratoğlu’nun birlikte yazdığı Özgür Atkın’ın yönettiği Karagöz Balıkçı, 3-4-10-11 Mart 2012 tarihlerinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde; 27 Mart 2012 tarihinde Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde; 31 Mart-1 Nisan 2012 tarihlerinde ise Ümraniye Sahnesi’nde; 15-16-17-18 Mart 2012 tarihlerinde, Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde;

Aylin Çalap’ın yazdığı Ebru Kara’nın yönettiği Denizkızı, 3-4-10-11-31 Mart-1 Nisan tarihlerinde ise Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde; 17-18 Mart 2012 tarihlerinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde;

Turgut Denizer’in yazıp yönettiği Benim Arkadaşım Yok, 8-9 Mart 2012 tarihlerinde Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde, 10-11 Mart 2012 tarihlerinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde, 22-23-24-25 Mart 2012 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde, 31 Mart-1 Nisan 2012 tarihlerinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde;

Seza Güneş’in yazıp yönettiği Cambazhane, 3-4 Mart 2012 tarihlerinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde; 10-11-17-18-24-25 Mart 2012 tarihlerinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde;

Aziz Nesin’in yazdığı Haşmet Zeybek’in yönettiği Pırtlatan Bal, 17-18 Mart 2012 tarihlerinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde; 27 Mart 2012 tarihinde ise Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde;

Hasan Erkek’in yazdığı Ece Okay’ın yönettiği Çiçek Prenses, 3-4 Mart 2012 tarihlerinde Ümraniye Sahnesi’nde; 10-11-24-25-31 Mart-1 Nisan 2012 tarihlerinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde;

Güneş Han’ın yazdığı Sibel Topaloğlu’nun yönettiği Boncuk, 1-2 Mart 2012 tarihlerinde Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde;

Yine Güneş Han’ın yazdığı Sibel Topaloğlu’nun yönettiği Uğur Böceği, 1-2 Mart 2012 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde;

Gökçe Okay Delagrange’ın yazdığı Ece Okay’ın yönettiği Boya Benek, 3-4 Mart 2012 tarihlerinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde, 13-19-20 Mart 2012 tarihlerinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde, 15-16-22-23-29-30 Mart 2012 tarihlerinde ise Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde;

Adrian C. Mitchell’in yazdığı, Gülsün Siren Kınal’ın oyunlaştırdığı ve Cem Karakaya’nın yönettiği Fareli Köyün Kavalcısı, 3-4 Mart 2012 tarihlerinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde, 10-11 Mart 2012 tarihlerinde Ümraniye Sahnesi’nde, 24-25-31 Mart -1 Nisan 2012 tarihlerinde ise Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde;

Gülşah Gülebenzer’in yazdığı, Semah Tuğsel’in yönettiği Şahmeran, 31 Mart-1 Nisan 2012 tarihlerinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde seyredilebilir.

Haberler

Paylaş.

Yanıtla