Sezonun Sonuna Gelirken Önerdiğim Yirmi Oyun

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Yaşam Kaya

2011-2012 tiyatro sezonu sonlara doğru yaklaşırken geçtiğimiz sezon olduğu gibi yine birbirinden çarpıcı tiyatro oyunlarını izledik. Seyircilerin genel anlamda tiyatro salonlarını boş bırakmadıklarını görüyoruz. Türkiye Tiyatrosu’nda hızla artan grup sayıları, Avrupa Tiyatrosu’ nun seçkin eserlerinin sahnelerde boy göstermesini sağladı. Eleştirmen olarak 140’ a yakın oyun izlerken önümüzdeki günlerde yeni oyunları izlemeyi sürdüreceğim. Genç oyuncuların ‘in yer face’ olarak nitelendirilebilecek oyunlarla sahnelerde sağladığı başarılar ilerleyen yıllarda muhteşem oyuncuların tiyatro sahnelerinde olacağının en büyük işareti. İstanbul Devlet Tiyatroları beş sezon önceki çıkışını yakalamaya çalışması, Şehir Tiyatroları’ nda yaşanılan karışıklıkların ve kargaşanın bitmek bilmemesi yine bu sezonun önemli detayları.

İstanbul’da bir yıl içinde kabataslak 250 oyun prömiyer yaparken ortalama 30’a yakın grup ilk kez perdelerini açıyor. 20 milyonluk bir şehre göre analiz yaptığımız zaman sayının son derece az olduğunu anlarız. Fakat kendi adıma söylüyorum, izlediğim oyunlara baktıkça İngiltere’de oyun izleyen bir eleştirmen olarak yapılan işlerin çok kaliteli olduğunu belirtmeliyim.

Bu yıl tiyatro sezonu önemli olaylara da gebe oldu. Afife Jale Tiyatro Ödülleri geçtiğimiz sene yarattığı hayal kırıklıklarını en aza indirmek için biz eleştirmenlerle bir toplantı gerçekleştirdi. Sanırım gelecek sezondan itibaren ‘black box’ sahnelerde tiyatro yapan genç gruplar Afife Jale jürisi tarafından takip edilecek. Kürtçe tiyatro yapan DestAr Tiyatro’nun Disko 5 No’lu adlı oyununun, Türkçe tiyatro yapan gruplarla beraber değerlendirilip, (benim de içinde bulunduğum jürinin kararıyla) www.ntnmsnbc.com tarafından yılın oyunu seçilmesi ülke tiyatrosuna adına bir milat. Tiyatronun içine kümelenmiş, gitmemekte inat eden ‘beyaz Türk’ güruhu basında yarattığımız psikolojik baskılara dayanamayarak ‘Kürtçe Tiyatro’ yapan grupları da izlemeye başladı. Kalıplaşmış ulusalcı, milliyetçi yapı bu sayede kırılmalar yaşamaya başladı.

Sözü çok uzatmadan bu sene kesinlikle izlenmesini önerdiğim 20 oyunu sizlerle paylaşıyorum.

1. Tiyatro Yan Etki – Yalnız Batı
2. DestAr Tiyatro – Disko 5 No’lu
3. The Club – Kelebek
4. Tiyatro 0.2 – Disosya Harikalar Dünyası
5. BuluTiyatro – Tetikçi
6. İstanbul Devlet Tiyatroları – Aşkın Sıradanlığı
7. Tiyatro Oyunbaz – Ekmek Parası
8. İstanbul Şehir Tiyatroları – Şark Dişçisi
9. Tiyatro Hal – A4
10. Tiyatro Kumpanyası – Can
11. Oyun Deposu – Aptal, Sıradan ve Suçlu
12. Oyun Atölyesi – Don Juan’ ın Gecesi
13. Tiyatro Perest – Anlaşılmaz Konuşmalar
14. Tiyatro Karnaval – Bu Filmi Görmüştüm
15. Sadri Alışık Tiyatrosu – Keşanlı Ali Destanı
16. Talimhane Tiyatrosu – Pippa
17. Tiyatro Barbone – İki Dünya Oteli
18. Merve Engin – Sinekler Sevişirken
19. Gnlev – Yüksek Derece
20. Tiyatro Gerçek – Üstü Kalsın
Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Yaşam Kaya

Yanıtla