Tahliye Olduğu Cezaevine Tiyatro Yönetmeni Olarak Döndü

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Cinayetten hüküm giyen giyen 2 çocuk annesi Rabia Aksin, tahliye olduktan sonra cezasını çektiği Adana’nın Kozan ilçesindeki cezaevine bu kez kendi yazdığı ve yönettiği oyunu sahnelemek için girdi.

Aksin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açıklamak istemediği bir nedenle kocasını öldürmek suçundan yargılandığını ve toplam 7 yıl 7 ay 10 gün cezaevinde kaldığını söyledi.

Cezasının 5 yılını Adana’nın Kozan ilçesindeki M Tipi Kapalı Cezaevinde geçirdiğini ve bu sürede bol bol kitap okuyarak kendisini geliştirdiğini anlatan Aksin, bu sürede 3 tiyatro oyunu ve 10 kabare yazdığını, bu oyunlarda rol alıp aynı zamanda yönettiğini ifade etti.

Aksin, aynı zamanda cezaevinde yağlı boya resim sergisi açtığını ve satılan tablolarının gelirini sokak çocukları yararına bağışladığını belirterek, “Hapishaneden tahliye edildikten sonra bir film yapım şirketinde işe başladım ve ‘Koca Seyit’ isimli belgesel filmde prodüksiyon amiri ve yönetmen yardımcısı olarak görev yaptım. Bu sürede yeteneklerimi daha da geliştirdim. En büyük hayallim sahnelediğimiz oyunun sinema filmini çekebilmek” dedi.

Bu sürede 3 oyun daha yazdığını anlatan Aksin, şöyle konuştu:

“İzmir’de NERAPE Kültür Sanat ve Tiyatro Organizasyon adı altında bir de şirket kurdum. Birçoğu deneyimli oyunculardan 10 kişilik bir tiyato ekibi oluşturdum. Daha sonra cezaevinde yazdığım, Kurtuluş Savaşı’nda bir kadının gösterdiği kahramanlığı anlatan ‘Zeliha Gelin’ isimli oyunu sahnelemek için çalışmalara başladım. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Kozan’da Belediye tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında oyunu sahnelemek üzere bir zamanlar benim de kaldığım cezaevine geldim. Cezamın infaz edildiği cezaevi sahnesine bu kez işini kurmuş, yazar, yönetmen ve hür bir kadın olarak geri döndüm.”

-Oyun ilgiyle izlendi-

Aksin’in yönetmenliğini yaptığı tiyatro oyunu ise cezaevindeki tutuklu ve hükümlüler tarafından ilgiyle izlendi.

“Zeliha Gelin” isimli oyunu izleyen hükümlü ve tutuklu kadınlardan bol bol alkış alan Aksin, hem yaşadıkları, hem de gördüğü ilgi nedeniyle duygulanarak gözyaşlarına hakim olamadı.

Aksin oyunun sonunda arkadaşları ile birlikte salondakileri selamladıktan sonra “Kozan Cezaevi benim için bir cezaevi değil, bir rehabilitasyon merkezi oldu. Benim bugün burada olmama, yine oyunu izleyen çok değerli insanların büyük katkısı var. Buradan bir enkaz yığını olarak da çıkabilirdim. Tutuklu ve hükümlülere ‘Allah kurtarsın’ diyorum. Burada olmanın ne demek olduğunu da çok iyi biliyorum” dedi.

Cumhuriyet Savcısı Mahmut Savaşçı da Aksin’in 2 yıl öncesine kadar bulunduğu cezaevinde sosyal etkinliklere katılması ve örnek kişiliği ile takdirlerini kazandığını söyledi.

Tahliye olduktan sonra sosyal hayatta gösterdiği başarı ve yaptığı tiyatro çalışmalarının kendilerini gururlandırdığını ifade eden Savaşçı, “Ceza infaz kurumlarının bir amacı cezaların infazını sağlamaksa en önemli diğer amacı da buradaki tutuklu ve hükümlü kardeşlerimizi dışardaki sosyal hayata hazırlamaktır. Onların dışarıdaki başarıları bizleri çok mutlu ediyor. Rabia’nın durumu tam bir azim ve başarı öyküsü” diye konuştu.

Kozan Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Tosun da Aksin ve tiyatro ekibini kutlayıp, tutuklu ve hükümlülerle sohbet etti.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.