Taksim’de 27 Mart Coşkusu: Işıklar Sönmesin Perdeler Kapatılmasın

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / Tiyatro Oyuncuları Derneği’nin yaptığı çağrı üzerine 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nü kutlamak üzere, tiyatro sanatçıları ve tiyatro severler taksimde buluştu. TO-DER binasında buluşan kalabalık alkışlar eşliğinde Galatasaray Meydanı’na yürüdü ve yönetim kurulu adına Altan Gördüm’ün kaleme aldığı basın bildirisi okundu. 27 Mart’ta Tüm Oyuncular El Ele başlığını taşıyan bildiride ülkemizde tiyatronun yeni bir dönemeçten geçtiğine, 80’lerin baskıcı koşullarında çok sesliliğini ve çok renkliliğini kaybetmeye başlayan tiyatronun son dönemde yeni bir yükseliş içinde olduğuna vurgu yapıldı. Artan özel tiyatro sayıları ve alternatif tiyatro arayışları ve mekanları ile yükselişte olan tiyatro ortamı sevindirici olmakla beraber ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik, politik koşullar, günden güne artan baskı ortamı bir o kadar kaygı uyandırıcıdır denerek bu koşulların üstesinden gelebilmek ve tiyatro sanatının yakalamış olduğu yükseliş ivmesine daha fazla katkıda bulunmak için tüm tiyatrocular bir arada durmaya davet edildi.

Bildiri okunmasının ardından kalabalık “İnadına Sanat İnadına Tiyatro”, “Işıklar Sönmesin Perdeler Kapatılmasın”, “Yükselt Yükselt Sanatın Sesini Yükselt” gibi sloganlar eşliğinde Taksim meydanına yürüdü. Yürüyüş boyunca perküsyon aletleri ile gruba eşlik eden Ritm Art grubu ritmleri ve kalabalığa söylettikleri şarkılar ile yürüyüşün oldukça canlı geçmesini sağladı. Maskkara Tiyatrosu’nun hazırladığı kısa dans gösterisi ve yürüyüş sonunda gerçekleşen Hacivat-Karagöz gösterisi de yürüyüşü renklendiren unsurlar oldu.

Yaklaşık yüz elli kişinin katıldığı yürüyüşü, TO-DER yönetim kurulu üyelerinden Nurhan Uslu “Derneğimizde daha fazla üyemiz var ama katılım bu şekilde oldu. Herhalde ülkede sanata ne kadar değer veriliyorsa oyuncularımız da bu kadar veriyor, gene de ilk olmasına ve kısa sürede organize edilmesine rağmen iyi bir katılım var.” diye değerlendirdi ve “Bugün bizim günümüz ve bugün sokaklarda olmamız gerektiğine inandığımız için böyle bir yürüyüş düzenledik. TO-DER olarak ilk defa böyle bir yürüyüş düzenlediğimiz için mutluyuz.” dedi.

TO-DER’in yeni yönetim kurulu üyelerinden Şirin Öten dernek olarak bundan sonra tiyatro adına yapmak istediklerini anlatırken İstanbul’daki tiyatro ortamına dair olumlu değerlendirmelerde bulundu: “TO-DER yönetim kurulu olarak son dönemde kötümser konuşmalara biraz uzak duruyoruz. Bizce bir kaç senedir tiyatro örgütlenmesi adına da özel tiyatro girişimleri adına da ciddi adımlar atılıyor. Türkiye’de yeni bri renklilik var. Ortamın kötümserlik yerine umut ile beslenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Şu an tiyatro medresesi, alternatif tiyatrolar grubu gibi bir çok örgütlenme girişimi var. Kendiliğinden özel tiyatrolar arasında bir örgütlenme söz konusu. TO-DER de tüm oyuncuları kapsayacak ve birlikte hareket edebilmelerini sağlayacak 88’den beri faliyet yapan bir dernek ama maalesef her sivil toplum kuruluşu gibi talihsizlikler yaşamış. Şimdi çok daha genç ve şeffaf bir yönetim kadromuz var dolayısıyla bu kadro ile gelişen ve yenileşen tiyatro anlayışını da kavrayan ve destekleyen bir şeyler yapmak istiyoruz. Bugün güzel bir gün o anlamda, pek çok renk var burada bu da ilerisi için bize umut veriyor. İleride tüm buradaki insanlarla beraber şenlikler, festivaller yapmak istiyoruz çünkü 24 senelik derneğin bir takım ödenekler bulma konusunda imkanları var ve Türkiye’de tiyatroya katkı sunmak için pek çok desteğe ihtiyacımız var, özellikle de özel tiyatrolardan.”

Nihal Albayrak / MİMESİS

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.