Tiyatro Dünyası Yeni Bir Festival Kazanıyor!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis / Haber – Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali 1 Kapsamında Seçilen Oyunları Fransız Yönetmen Emmanuel Daumas Sahneleyecek!

2011 Aralık ayının başından itibaren Yeni Metin Yeni Tiyatro başlığı altında atölye çalışmalarına katılan 22 yeni oyun yazarının oyunları arasından seçilen 9 kısa oyun, Fransız yönetmen Emmanuel Daumas ve Türk yönetmenler tarafından sahnelenip 28 ve 29 Nisan’da Kadir Has SAHNE’de seyirciyle buluşacak.

Altıncı yılına giren Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi, bu sene Aralık 2011 ve Nisan 2012 arasında 3 aşamalı olarak gerçekleşti. Oyun yazımı atölyesi çağrısına cevap verenler arasından seçilen 22 katılımcı, Aralık ayının başından itibaren proje kapsamında Yeşim Özsoy Gülan önderliğinde Mark Levitas, Okan Urun, Sibel Arslan Yeşilay ve Beliz Güçbilmez ile çalışmaya başladı. Proje kapsamında davetli yabancı yazarlar da (Rémi De Vos / Fransa – Aralık, Linda McLean / İskoçya – Ocak, Enzo Cormann / Fransa – Şubat, Sergi Belbel / İspanya  – Mart) proje katılımcıları ile iki ila yedi günlük çalışma günleri gerçekleştirdi. Atölyeler sırasında katılımcıların geliştirecekleri kısa oyunlar için yoğunlaşacakları tema, ‘felaket’ olarak belirlendi.

Dört aylık atölye sürecinde geliştirilen metinler arasından Nisan başında YMYT ekibi tarafından seçilecek olan 3 kısa oyun, Comédie-Française, Rond-Point gibi önemli sahnelerde oyun sahneleyen Fransız yönetmen Emmanuel Daumas ve Türk yönetmenler tarafından sahnelenip ‘Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali 1’ kapsamında seyirciyle buluşacak. 28 ve 29 Nisan tarihlerinde Kadir Has SAHNE’de gerçekleşecek olan bu mini festivalde geliştirilen diğer kısa oyunları da okuma tiyatrosu olarak izlemek mümkün olacak. Festivale yurt dışından gözlemci olarak çağdaş tiyatro çevirisi ve sahnelenmesi alanında yoğunlaşan Maison Antoine Vitez (Fransa), Husetstheater (Danimarka), Troisième Bureau (Fransa) ve Atelier de Lyon (Fransa) temsilcileri izleyici olarak katılacak.

2006 yılından beri Ve Diğer Şeyler Topluluğu tarafından düzenlenen Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi, bu sene İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü’nün de desteğiyle ilk defa Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali 1 düzenleyerek tiyatro dünyasına yeni bir festival armağan ediyor.  28-29 Nisan tarihlerinde bütün gün sürecek festivalde oyun okumaları, kısa oyunlar ve söyleşileri izlemek mümkün olacak. Etkinliğe tüm günlük ve tek oyunluk biletler alarak katılmak mümkün olacak.

Emmanuel Daumas Hakkında:

Marsilya Konservatuarı’nın ardından Lyon’daki ENSATT tiyatro okulunun oyunculuk bölümünü bitiren Emmanuel Daumas uzun yıllardır hem yönetmenlik, hem de oyunculuk yapmaktadır. Paul Claudel, Jean Genet, Copi, Moliere, Marivaux, Kroetz oyunlarının yanı sıra bir Virginia Woolf (Dalgalar) uyarlamasını da sahneye taşımıştır. Daumas özellikle 2010’da Paris’teki ünlü Rond-Point Tiyatrosu’nda sahneye koyduğu Michel Fau oyunu ve 2011’de Comédie-Française’in daveti üzerine  sahneye uyarladığı Marguerite Duras’ın “Yaz Yağmuru” ile yönetmenlik kariyerinde yeni bir döneme girmiştir.

Yönetmenliğin yanı sıra yürüttüğü oyunculuk kariyerinde  Laurent Pelly (Victor Hugo, Strindberg, Goldoni), Dominique Valadié (Dupin), Claudia Stavisky (Shakespeare) yönetmenlerle çalışmış, farklı şehirlerde önemli tiyatro sahnelerine çıkmıştır.

Etkinlik Bilgileri:

Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali 1

Tarih: 28 Nisan Cumartesi ve 29 Nisan Pazar
Yer: Kadir Has SAHNE

Adres Bilgileri: Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü, Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü, CBlok 1.Kat – Cibali / İstanbul

Bilgi için:

yenimetinyenitiyatro.blogspot.com
www.vedigerseyler.com
galataperform@gmail.com
www.galataperform.com
Adres: Büyük Hendek Cad. no:21/1 Galata Kuledibi, Beyoğlu, İstanbul
+90 212 243 99 91

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.