Yılın Tiyatro Ödüllerinin Sahipleri Belli Oldu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB)’nce verilen geleneksel yılın tiyatro ödüllerinin sahipleri belli oldu. “2011-2012 TEB Yılın Tiyatro Oyunu Ödülü”nü, evrensel sanatla güncel gündemi buluşturması, siyasal tiyatronun seçkin bir derlemesi olması, müziği, koreografisi ve oyunculuğuyla ulaştığı başarı nedeniyle Dostlar Tiyatrosu yapımı “Ben Bertolt Brecht” aldı.

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği adına yapılan yazılı açıklamada, üyelerin kararında 43 yıldır perde açan Dostlar Tiyatrosu’nun o günden bu yana ilkelerinden, tiyatro anlayışından taviz vermeden politik tiyatro yapmayı sürdürmesinin etkisinden söz edildi. Genco Erkal’ın, Brecht’in şiir ve öykülerinden uyarlayıp yönettiği “Ben Bertolt Brecht”in, müzikli kabarenin özellikle günümüz dünyası ve Türkiye’si ile özdeşleşmesi; başarılı müzik, koreografi, oyunculuk ve sahnelenişindeki yorumuyla ödüle hak kazandığı ifade edildi.

Türkiye Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin tüm üyelerinin kapalı oyla belirledikleri geleneksel ödül oylamasında Esra Bezen Bilgin ise “2011–2012 TEB Yılın Oyuncusu” ödülüne değer görüldü. Esra Bezen Bilgin, Talimhane Tiyatrosu yapımı Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince, Ama Şimdi İyi” oyunundaki üstün oyunculuk performansı, tutarlı ve başarılı oyunculuğuyla ödüle değer görüldü.

“2011-2012 TEB Onur Ödülü”nünse, uzun tiyatro geçmişinde kazandığı başarılar; oyuncu, yönetmen, eğitmen olarak tiyatronun çeşitli alanlarında titiz, tavizsiz çalışmaları; heyecanını yitirmeden yaşamının neredeyse her anını tiyatroya adamasıyla Erol Keskin’e verilmesi kararlaştırıldı. Erol Keskin’in ödül gerekçesinde, öncü tiyatro alanındaki özverili çalışmaları ve bir ilk olan İstanbul Şehir Tiyatroları bünyesindeki Tiyatro Araştırma Laboratuarı (TAL)’ında eğitim ve üretim çalışmalarındaki emek ve katkılarına da yer verildi.

Birliğin Ankara Temsilciliği de, aynı yöntemle yaptığı seçimlerde “2011-2012 TEB Ankara Temsilciliği Yılın Tiyatro Oyunu Ödülü”ne Ankara Devlet Tiyatrosu yapımı “Karıncalar” başlıklı oyunu değer gördü. Eskişehir Şehir Tiyatroları’ndan Basri Albayrak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’ndan Gökhan Aktemur, Ankara Devlet Tiyatrosu’ndan Umut Toprak’ın J.Steinbeck ve B.Vian’ın yapıtlarından birlikte oyunlaştırıp, birlikte sahneledikleri savaş karşıtı içerikli “Karıncalar”ın, yeni bir tiyatro dili arayışıyla ve üç ayrı kurumdan bir araya gelinerek sahnelenmiş olması, seçimin gerekçesi olarak açıklandı.

“2011-2012 TEB Ankara Temsilciliği Onur Ödülü” ise tiyatromuzun klasikleri arasına girmiş ödenekli, özel ve amatör tiyatroların oyun dağarlarında sürekli yer alan yapıtları ve oyun yazarlığı dersleriyle genç yeteneklerin yetiştirilmesi için yaptığı katkılar gerekçe gösterilerek Turgut Özakman’a verildi.

Ankara dışındaki tiyatrolardan çok az sayıda dönem oyunu turneyle geldiği ve bu nedenle Ankara dışından yeterince oyuncu izlenemediği gerekçesiyle “2011-2012 TEB Ankara Temsilciliği Yılın Oyuncu Ödülü” için bu yıl aday belirlenemedi.

Ödüller, İstanbul’da Mim Hotel salonlarında 7 Mayıs akşamı düzenlenecek özel bir törenle, Ankara’da ise bir oyun öncesi sahiplerini bulacak.

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.