Amed Tiyatro Festivali Düzenleniyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 29 Nisan – 6 Mayıs tarihleri arasında 1. Amed Tiyatro Festivali’nin programını açıkladı. Tiyatrocular kostümleriyle birlikte katıldığı açıklamada Baydemir, İstanbul, Ankara, Duhok, Süleymaniye, Urumiye başta olmak üzere pek çok şehirden 16 tiyatro grubunun Diyarbakır’a geleceğini söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir Şehir Tiyatrosu ve kentteki tiyatrocuların kostümleri ile birlikte yer aldığı bir basın toplantısıyla 1. Amed Tiyatro Festivali’nin programını açıkladı. Bu bahar Diyarbakır’ı çok büyük ve bir o kadar da önemli bir sanatsal buluşmaya ev sahipliği yapacağını belirten Baydemir, 10 yıl boyunca düzenledikleri Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali’nin çok önemli işlevleri yerine getirdiğini bildirdi. Festivaller kapsamında düzenledikleri atölyeler, pek çok gencin kültür ve sanata olan ilgisini artırdığını ifade eden Baydemir, “Memnuniyetle ifade edebilirim ki gerek tiyatroda, gerek sinemada gerekse diğer alanlardan pek çok genç, bu festivaller ve atölyeler aracılığıyla sanatla buluştu” dedi.

Şimdi farklı zaman dilimlerinde kendi içinde derli toplu tiyatro, sinema, müzik gibi programlar planladıklarını ifade eden Baydemir bunlardan birinin de 1. Amed Tiyatro Festivali olacağını söyledi.

Anadilde tiyatro izleyici sayısını arttırdı

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun 2003 yılından bu yana kendi ana dilinde sanatsal üretim yaptığını bu üretimin tiyatro izleyicisi ve profili üzerinde de bir etkisi olduğunu anlatan Baydemir, TÜİK’in verilerine göre Türkiye genelinde tiyatro izleyicisi sayısı düşerken, Diyarbakır’da yüzde 50’lere varan oranda bir artış olduğunu kaydetti. Her yıl yaptıkları Drama ve Tiyatro Atölyeleri ile 8 yıldan bu yana düzenledikleri Liselerarası Tiyatro Şenliği’nin de nitelikli tiyatro izleyicisi oluşmasında büyük bir etkisi olduğunu söyledi.

Atölyelerin kentin genç nüfusun ihtiyacına artık yeterli gelmediğini daha uzun soluklu, disiplinli bir eğitime ihtiyaç duyulduğunu da anlatan Baydemir, “Bunun için de Aram Tigran Kent Konservatuvarı açtık ve bu eğitimleri şimdi Konservatuvar’da veriyoruz” diye konuştu.

16 tiyatro grubu Diyarbakır’da buluşacak

“29 Nisan -6 Mayıs tarihleri arasında 8 gün boyunca 1. Amed Tiyatro Festivali düzenleyeceğiz” diyen Baydemir, Şehir Tiyatrosunun festivali planlarken, kentte bulunan başta Dicle Fırat Kültür ve Sanat Merkezi, Cegerxwîn Kültür Sanat Merkezi olmak üzere bu alandaki ilgili herkesi sürece kattığını da ifade etti. Baydemir şöyle devam etti:

“Kentimiz Diyarbakır 8 gün boyunca Duhok’tan, Süleymaniye’ye, Urumiye’den İstanbul’a, Ankara’ya kadar pek çok şehirden 16 tiyatro grubu bir araya getirecek. Festival kapsamında 15 oyun Kürtçenin Kurmanci, Zazaki, Sorani lehçelerinde sahnelenecek, 2 oyun da Türkçe izleyicilerle buluşacak. Festival 29 Nisan’da İstanbul Mezopotamya Kültür Merkezi’nin Dans Topluluğu’nun ilk kez sahneleyeceği ‘Jenosît’ adlı dans performansı ile açılacak.”

Workshop’lar 23 Nisan’da başlıyor

Festivalden önce Diyarbakırlı ilgili gençlerin katılacağı “Kukla, Mask Yapım ve Uygulama ile Canlı Heykel Workshop’ları 23 Nisan Pazartesi günü başlayacağını duyuran Baydemir, kentin gençlerini bu workshoplara katılmaya davet etti.

Kürtçe Oyun Yarışması ödülleri de verilecek

Kurumsallaşmakta olan Kürt tiyatrosunun repertuar ihtiyacını karşılamak ve güncel, özgün Kürtçe metinler yazmaya teşvik etmek için iki yıldan bu yana çalışma içinde olduklarını bildiren Baydemir, 1918’de ilk Kürtçe tiyatro metni olarak bilinen Memê Alan’ın yazarı Evdirehîm Rehmî Hekarî onuruna Kürtçe Oyun Yazma Yarışması düzenlediklerini kaydetti. Geçen yılki yarışmada dereceye giren metinlerin Şehir Tiyatrosu Repertuar Kurulu tarafından değerlendirildiğini ve birincilik ödülüne layık görülen Qeyd adlı oyunun sahnelendiğini belirten Baydemir, “Yapılan çalışma boşa gitmedi, geçen yıl 22 oyun yarışmaya katıldı. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Kürtçe Oyun Yazma yarışmasına ilgi büyük oldu, 44 oyun yarışmaya gönderildi” dedi. Baydemir, 44 oyun içinde dereceye giren oyunları 29 Nisan Pazar günü akşam saat 20.00’de Tiyatro Festival Resepsiyonu’nda açıklayacaklarını ve ödülleri sahiplerine vereceklerini belirtti.

Alkışlar tiyatro için olacak

Baydemir Amed Tiyatro Festivali ile hem pek çok oyunun Diyarbakır’a geleceğini hem de farklı kentlerde çalışma yürüten tiyatrocuların bir araya geleceğini belirterek herkesi festivale aktif katılıma davet etti ve “Bu baharda tüm alkışlar tiyatro için olacak” dedi.

Baydemir, açıklamanın ardından “Benim kostümüm nerede?” diyerek bir kadın oyuncudan fötr şapka alarak basına poz verdi.

Diyarbakır Belediyesi

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.