Anadilde Oyun İzlemek Bir Başka

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kürt kültürü üzerindeki asimilasyon politikalarına karşı Bölge’de halkın kendi öz örgütlülüğüyle yarattığı kültürel kurumlar, önemli etkinlikler organize etmeye devam ediyor. Bölge’de yaygın konuşulan Kürt dili üzerinden devam eden etkinlikler çerçevesinde Amed (Diyarbakır) Büyükşehir Tiyatrosu (DBŞT) oyuncuları, “Papûcên Min Ên Xweşik (Benim Güzel Pabuçlarım)” adlı Kürtçe çocuk oyunu ile Mem û Zin Kültür Sanat Merkezi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Teatra Bırca Belek, “Xal û Xwarzi” adlı oyunu sahneledi. Özellikle dilin gelecekteki yaşatıcısı olan Kürt çocuklarına ilişkin yürütülen etkinlikler asimilasyon politikalarının etkisini boşa çıkarma konusunda temel bir işleve sahip. DBŞT oyuncuları Dersu Yavuz Altun’un yazdığı, Mehmet Musaoğlu’nun yönettiği “Papûcên Min  Ên Xweşik”i izlemeye, Büyükşehir Belediyesi Çocuk Şube Müdürlüğü, Göç Der ve Bağlar Eğitim Destek Evi’nden yaklaşık 400 çocuk geldi.

Palyaçolar teknolojiyi yendi

Bölge’de Kürt dilinin gelişimine sağladığı katkıların yanında sosyal mesajlarında yer aldığı oyunlarda, çocuklar kendi anadillerinde duygu ve düşünceleri iyi ifade etme yetilerini de kazanıyor. “Papûcên Min Ên Xweşik” oyunu da duyguların gittikçe köreltildiği ve yerini makineleşmenin aldığı gerçeğini anlatıyor. Oyunun konusu kısaca şöyle: Yeni düzen gereği, çalıştığı sirkin patronu palyaçonun pabuçlarını alıp onu işten kovar ve onun yerine bir robot işe alır. Bu yeni düzende artık palyaçoların çocukları eğlendirmediği düşünülmektedir. Onun yerine bilgisayar oyunları ve atari salonları tercih edilir. Palyaço karşılaştığı kişilere, teknolojinin öldürmeye çalıştığı doğa ve insan sevgisini kazandırmaya çalışır. Şiddetli bir yağmur robotları çalışamaz hale getirdiğinden palyaço tekrar işe alınmak istenir. Böylece insan emeği ve sevgisi teknolojiyi alt eder.

Xal û Xwarzi’ Şirnex’teydi

Cizîr’de Mem û Zin Kültür Sanat Merkezi bünyesinde faaliyet gösteren Teatra Bırca Belek grubunun “Xal û Xwarzi” adlı tiyatro oyunu Şirnex Belediyesi Düğün Salonu’nda sahnelendi. Kürtçe oynanan oyunu çok sayıda yurttaş izledi. “Xal û Xwarzi” gündelik yaşamda yapılan konuşmalarda kullanılan bir deyimi ele alıyor. Gösterimde canlandırılan,  Xal ve Xwarzi, Cizîr ilçesinde yaşayan iki insanın sabahtan akşama kadar bir takım planlar kurmalarını ama bir türlü hayata geçirememelerini işliyor. Oyunu izleyen Şirnex belediye başkan yardımcısı A. Hamit İke tiyatro sonrası kısa bir açıklama yaptı. İke, “Bu tiyatro oyunu sistem partilerinin halkımız üzerinde oynadığı oyunları gün yüzüne çıkardığından tiyatro ekibine, Cizîr Belediyesi’ne ve Mem û Zin Kültür ve Sanat Merkezi’ne teşekkür ediyoruz” dedi.

Özgür Gündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.