Anadilde Tiyatro Festivali Başladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Diyarbakır’da 2003 yılından beri Kürtçe ve Zazaca oyunlar sergileyen Belediye Şehir Tiyatrosu, İran ve Kuzey Irak tiyatro grupların katılımı ile 1. Amed Tiyatro Festivali düzenledi.

29 Nisan 6 Mayıs tarihleri arasında yapılacak olan sanatsal etkinliğe Türkiye’deki şehir ve özel tiyatro oyunları yanı sıra İran’ın Urumiye, Kuzey Irak’ın Duhok, Süleymaniye’den toplam 16 tiyatro grubu katılıyor.

Baydemir: Tarihi Bir Gün

Jenosit adlı dans performansının prömiyeri ve KürtçeOyun Metni Yarışması’nın ödül töreniyle başlayan festivalin açılış konuşmasını yapan Baydemir, yurt dışından gelen tiyatroculara teşekkür etti. 1. Amed Tiyatro Festivali’nin açılışının tarihi bir gün olduğunu belirten Baydemir,10 yıldan bu yana Diyarbakır’da Kültür ve Sanat Festivali yapıldığını ve bu dönemde adeta bir Rönesans yaşandığını söyledi. Baydemir, “Şükürler olsun ki festivaller amacına ulaşmıştır. Aram Tigran Kent Konservatuarı bu festivallerin bir ürünüdür. Tiyatroda perde karanlığı siyahı, kara bulutları delerse o zaman sanat halkın sanatıdır” diye konuştu.

Baydemir daha sonra Kürtçe tiyatro oyun metin yarışmasında birinci olan Kuzey Irak Bölgesel Kürt Parlamentosu Süleymaniye milletvekili yazar Dilşad Husen’e plaket verdi. Festival kapsamında 15 oyun Kürtçenin Kurmanci, Zazaki, Sorani lehçelerinde sahnelenecek, iki oyun da Türkçe olarak izleyicilerle buluşacak.

Haber Turk

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.