Belediyeden, ‘Tiyatro Yasağı’ İddiasına Yalanlama

Pinterest LinkedIn Tumblr +

[Erzurum Yakutiye Belediyesi’nin yazılı açıklamasını Haberler.com portali vasıtasıyla  aktarıyoruz. Nedim Saban’la yapacağımız görüşmeyi de en kısa zamanda okurlarımızla paylaşacağız.]

Tiyatrocu Nedim Saban’ın ‘Erzurum’da Oyun yasağı’ açıklaması, merkez Yakutiye Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklama ile yalanlandı.

Açıklamada, bugün bazı haber sitelerinde yer alan ‘Tiyatrokare’ ve Nedim Saban tarafından yapılan açıklamalarda Erzurum’un adının geçmesini üzüntü ile öğrendikleri belirtildi. Tiyatrokare adına Kamuran İnselel adındaki bir kadının belediyeye gelerek, Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen tiyatro Oyunu için turneye çıktıklarını, Oyunu belirli bir ücret karşılığında Erzurum’da da oynamak istediklerini belirttiği kaydedildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi

Kamuran İnselel, Oyunun turne çerçevesinde Nisan sonunda Erzurum’da olacağını, 500 kişilik bir salon, Oyuncuların konaklama ve yolculuk masraflarının karşılanması ve belirli bir ücret karşılığında Oyunu sergileme talebinde bulundu. Belediye olarak, kapalı spor salonumuzun bulunmadığını, Yakutiye Kent Meydanı’nda açık havada Oyunun sergilenebileceğini söyledik. Kendileri açık havada Oyunun oynamayacağını belirttiler. Biz özellikle Tiyatrokare’nin çocuk Oyununu talep ederek, Yakutiye Kent Meydanı’nda çocuklara yönelik etkinlikte görmek istediğimizi belirttik. 23 Nisan’ın yaklaştığını da düşünerek, topluluklarının çocuk Oyununu Yakutiye Kent Meydanında oynamaları önerisinde bulunduk. Sayın İnselel, tarih olarak turne dışına çıkılamayacağını belirtmişlerdir. Çocuk Oyunu veya diğer Oyunların açık havada oynanamayacağını bize bildirmiştir. Belediye olarak bizim yasak koyma veya izin verip vermeme konumumuz ve yetkimiz bulunmamaktadır. Tiyatrokare yöneticilerinin Erzurum’un ismini karalamaya dönük açıklamaları gerçek anlamda bizi üzmüştür. Böyle şeylere ihtiyaç duyuyor olmaları üzüntü vericidir.

SABAN NE DEMİŞTİ?

Tiyatrokare’nin kurucusu Nedim Saban, Emile Ajar’ın aynı adlı romanından uyarlanan ‘Onca Yoksulluk Varken’ Oyununu Erzurum’da sahneleyemediğini iddia etmişti. Fransa’nın Arap mahallelerinden birinde, anneleri fahişelik yapan çocuklara evini açan bir Musevi kadının öyküsünü konu alan Oyunun, belediye engeline takıldığını iddia eden Saban açıklamasında, Sonunda bu da oldu, bir Oyun dekoru nedeniyle baskı gördü. Yani dekor sansürlendi. Halen Anadolu’da Oyunculardan sabıka kaydı soran bir düzen var. Oyun metinleri isteniyor. Yıllardır Anadolu’da Oyuncular fişleniyor iddiasında bulunmuştu.

Haberler

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.