Bileti Para ile Değil Gıda ile Alıyorlar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ekonomik krizin pençesindeki Yunanistan’ın Selanik kentinde tiyatro severler, devlet tiyatrosunda sergilenen oyunu izlemek için bileti parayla değil, gıda maddeleriyle alıyor.

Selanik’te, Kuzey Yunanistan Devlet Tiyatrosu’nun ekonomik kriz nedeniyle başlattığı kampanyada dün akşam İrlandalı oyun yazarı Enda Walsh’un “Chatroom” adlı oyununu izlemeye giden onlarca seyirci para yerine ellerinde un, şeker ve makarna dolu torbalarla bilet kuyruğunda sıraya girdiler.

Devlet tiyatrosunda mayıs ayı başına kadar beş farklı oyunda 20’den fazla gösterimde rol üstlenecek oyuncular ücretsiz sahne alacak. Tiyatro bileti fiyatları 5 ile 20 avro arasında değişiyor.

Kuzey Yunanistan Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Sotiris Hadzakis, gıda maddelerinin hayır kuruluşlarında kalan çocuklara ve kötü muamele görmüş kadınlara verileceğini söyledi.

Hadzakis, “Biz, kriz sırasında dayanışma ağı oluşturuyoruz, bu doğrudan demokrasi biçiminde işliyor. Bunu gelecek yıl da sürdürme niyetindeyiz, çünkü ne yazık ki kriz devam edecek gibi görünüyor” dedi.

Oyunda rol alan kadın oyuncu Marianna Avramaki de, “Elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Çocukların bu yiyeceklere büyük ihtiyaçları var” ifadesini kullandı.
Tiyatro severler dün oyunu izlemek için zeytin yağı, pirinç, bakliyat ve süt tozu getirirken, çamaşır tozu getirmeyi tercih eden seyirciler de oldu.

Tiyatroya makarna ve tahıl paketleriyle gelen 22 yaşındaki Irodotos Miltiadous, “Bu yiyecekler çok pahalı değil. Bu topluma yaymamız gereken bir tür girişim. Gözlerimizi açıp, etrafımızdaki insanlara bakmaya başlamalıyız” diye konuştu.

Oyunu izleyen 100 kişi arasında Selanik’e okul seyahatine gelmiş güneydeki Thebes kasabasından 40’dan fazla öğrenci bulunuyordu.

Reggina Mouharami adlı 16 yaşındaki öğrenci, “Bu, paramızı başka yerlere harcamaktan daha iyi” dedi.

Ağır borç yüküyle mücadele eden Yunanistan, emekli aylıkları ve ücretlerin kesilmesinin yanı sıra vergilerin artırılmasını kapsayan sert tasarruf önlemleri karşılığında Avro Bölgesi’ndeki ortakları ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) yüklü miktardaki kurtarma kredileriyle ayakta kalmaya çalışıyor.

Yunanistan, geçen yıl AB ve IMF’nin 110 milyar avro ve bu yıl da 130 milyar avro tutarındaki kurtarma paketlerini kabul etti.
Kesintiler ülkede ekonomik resesyonu derinleştirdi ve toplumsal dokuyu  yaraladı. İşsizliğin yüzde 21 ile rekor seviyeye ulaştığı ülkede binlerce Yunan
beslenmek için belediyelerin aşevlerinden ve kiliselerden yararlanıyor.

Çok sayıda Yunan vatandaşı, aslında Avrupa ülkelerine adım atmak umuduyla son yıllarda Asya ve Afrika’dan Yunanistan’a yasa dışı yollarla gelen yüzbinlerce kişiye ücretsiz sağlık hizmeti sunan hayır kurumlarına akın ediyor.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.