Bu Kötülüğü Tarih Affetmez

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Şehir Tiyatroları’nın genel sanat yönetmenleri bir araya gelerek ortak bir bildiriye imza attı. Turnede olan Kenan Işık da Başkan Topbaş’ın sanat danışmanlığından istifa ettiği haberini yolladı.

Hamit Akınlı: Benim söyleyecek bir şeyim yok, bu adamları kesmek lazım.

“Biz, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın yaşayan tüm genel sanat yönetmenleri, bu kötülüğe teslim olmayacağımızı bildiriyoruz.” İstanbul Şehir Tiyatroları’nın 10 genel sanat yönetmeni biraraya gelip bu ortak cümleyi çeşitli biçimlerde söylediler dün. Belki dünya görüşleri bakımından hiçbir ortak bildiride imzalarını göremezdik ama Belediye Meclisi’nden geçen yeni yönetmeliğe karşı omuz omuza vermişlerdi. Turnede olan Kenan Işık ise Kadir Topbaş’ın sanat danışmanlığından istifa ettiği haberini yollamıştı.

Hamit Akınlı’dan başlayarak kronolojik olarak herkes söz aldı. Finalde ise herkes ayağa kalkıp Muhsin Ertuğrul, 1914’teki Belediye Başkanı Cemil Topuzlu, tiyatronun kurumsallaştığı yıldaki Belediye Başkanı Muhittin Üstündağ ve ustalara saygı duruşunda bulundu.

Kim ne dedi?
Hamit Akınlı: Benim söyleyecek bir şeyim yok, bu adamları kesmek lazım.

Hayati Asılyazıcı: Şehir Tiyatrosu’na böyle karanlık bir perde hiç konulmamıştı. Biz buna direneceğiz, ben gelecek dönemde Şehir Tiyatroları’nı artık izlemeyeceğim ve halkımızı da boykota çağıracağım.

Gencay Gürün: Bu bir cinayet. Eminim ki sayın başkanımızla görüşmeler yapılabilir ve bundan geri dönüş olabilir. Böyle bir yükün altında kimse kalmak istemez.

Erol Keskin: Birtakım emredici kişiler “Tiyatroyu böyle değil şöyle yapacaksın”, diye ortaya çıkarlarsa, bu mesleğimize karşı düşmanca bir davranıştır, bu düşmanlık kabul edilecek bir şey değildir.

Taner Barlas: Bu sanata ve sanatçıya karşı yapılan en büyük saygısızlıktır. Bütün aydın, sanatçı arkadaşlarımızın yanımızda olduğunu biliyoruz, ancak birlikte olursak böyle bir karanlığı yok etme şansına sahibiz.

Şükrü Türen: Bir mesleğe sadece meslektaşlar zarar verebilir. Bu süreç adım adım nasıl gelişti ve bu makus sona ulaştı, biz bunları mutlaka ölçüp tartacağız. Ama bu bir gecede olmadı, bunu biliyoruz.

Nurullah Tuncer: Şehir Tiyatroları’na girdiğim zaman bir düstur vardı: Tiyatroyu tiyatrocular yönetir. Bugün bürokratların yapmış olduğu yönetmelikle karşı karşıyayız. Bu demek oluyor ki bundan sonra tiyatroyu bürokratlar yönetecek. Katılmak mümkün değil.

Mazlum Kiper: Ayşenil Şamlıoğlu’nu ben getirmedim, kim getirdi? Belediye. Kenan Işık’ı danışman, Abdullah Kaplan’ı müdür olarak getiren Kadir Topbaş. Nasıl bu insanlarla istişarede bulunmadan bir yönetmelik hazırlanır ve bu çaktırmadan geçirilir?

Orhan Alkaya: Tarihin affetmeyeceği bir kötülükle karşı karşıya kalan biz Şehir Tiyatrolular da bu yönetmeliği hiçbir zaman kabul etmeyeceğiz. Öncelikle İstanbul seyircisine bir söz veriyoruz: Buradan çıkacağız. Darülbedai’den aldığımız bu mirası, kendini ne zannettiklerini bilmediğim birilerine teslim etmeyeceğiz.

Ayşenil Şamlıoğlu: Bu mesleğe 40 yıl hizmet verdim ve bu kadar değer verdiğim Darülbedai’yi üç yıl arkadaşlarımla birlikte yürütme onurunu taşıdım. İnanıyorum ki bu yanlıştan bir şekilde dönülecek. O güne kadar bu sıkıntıyı hep birlikte omuzlayacağız.

Asu Maro

Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.