Canlı Yayında Şehir Tiyatroları Tartışması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şehir Tiyatroları’nda yaptığı yeni düzenleme ve ardından sanat dünyasının isyan etmesiyle başlayan tartışma TV 8 ekranlarında devam etti. Gökmen Karadağ’ın hazırladığı Haber Aktif, konuyu ünlü oyuncu ve Şehir Tiyatroları rejisörü Engin Alkan ile masaya yatırdı.

Engin, yönetmeliğe sert eleştiriler yöneltirken muhafazakar bir yaşam tarzı dayatması ve resmi ideolojinin sözcülüğüyle görevlendirilmek istendiklerini söyledi.

İşte Engin Alkan yeni yönmetliğe yönelttiği çarpıcı eleştiriler:

BU YÖNETMELİK BİR DARBEDİR

“Şehir tiyatroları Osmanlı’nın Cumhuriyet’e devrettiği çok köklü bir kurum. Ancak tarihinde ilk defa bir oldu bittiyle adeta bir darbeyle karşı karşıya. Şehir tiyatroları belediyeye bağlı bir kurumdur ama belediye sadece idari konularda insiyatif kullanır, bir çeşit yapımcı gibi çalışır. Ancak son zamanlarda idari bürokratların yetkileri giderek genişledi ve son olarak zaten bir iki başlılık vardı.”

ŞEHİR TİYATROLARI ADIM ADIM BU NOKTAYA GELDİ

“Adım adım bu noktaya gelindi. Bir de muhafazakar sanat diye bir tartışma başladı eş zamanlı olarak. Belediye şimdi diyor ki siz artık kenara çekilin bizim dediğimizi yapacaksınız. Sadece repartuarı belirlemiyorlar. Çok daha geniş yetkilere sahip oluyorlar. Hangi oyun oynanacak, kim yönetecek, kim oynayacak hepsine karar veriyorlar. Belediye bürokratlarının ağırlıkta olduğu ve atamayla yürüyen bir sistem geldi. Şehir sanatçılarının katılımı olmadan nasıl bir demokrasiden söz edebilirsiniz? Şehir Tiyatroları bir partinin hatta resmi ideolojinin sözcülüğünü yapan bir kuruma dönüştürülmek isteniyor.”

SEN YÜZDE 52 OY ALSAN DA TİYATRO YÜZDE 48’İ DE GÖZETMELEDİR

“Şehir Tiyatrosu’nun sahibi İstanbul halkıdır. Vergi ödeyenlere karşı sorumludur. Sadece tek bir yaşam tarzının değil herkesin dünyasını dikkate almak zorundadır. Yüzde 52 oy da alsanız yüzde 48 de vardır Şehir Tiaytroları o yüzde 48’i de gözetmek zorundadır.”

MUHAFAZAKAR SANAT ADI ALTINDA MUHAFAZAKAR YAŞAM TARZI DAYATILIYOR

“Muhafazakar sanat denirken kastedilen ve amaçlanan şey muhafazakar yaşam tarzıdır. Sanatımı bir parti propagandasına dönüştürmek herşeyden çok sanatıma zarar verir.”

MİLLİ GAZETE YAZARINDAN DÜZENLEMEYE TAM DESTEK!

Programa telefonla katılan Milli Gazete yazarı Mustafa Miyasoğlu ise yeni yapılan düzenlemeye tam destek verdi. Miyasloğlu, yeni düzenlemeyle Şehir Tiyatroları’nın sosyal sorumluluğuna uygun bir üretim içine gireceğini savundu:

“ŞEHİR TİYATROLARI BU MÜDAHALEYİ HAK ETTİ”

“Şehir Tiyatroları, kendilerini Kenter Tiyatrosu gibi özgür değildir, kendi kafasına göre takılamaz. Mesela cinsel fanteziler ya da avangarf bazı öykülerden uzak durmak zorundadır. Çünkü, kamu bütçesinden desteklenmektedir ve sosyal bir sorumluğu vardır, bunu yeteneği ile sanatıyla yerine getirir. Tiyatroda özgürlük kadar sosyal sorumluluk da vardır. Maalesef Şehir Tiyatroları sosyal sorumluluğunu yerine getirmediği için haklı olarak bu müdahaleye maruz kalmıştır…”

Haberler

Paylaş.

Yanıtla