‘Gul Bê Strî Nabin’ Oyunu Seyirciyle Buluştu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Gürcistanlı Kürt oyuncu Şaliko Bekes’in oynayıp yönettiği tiyatro oyunu “Gul bê strî nabin” (Gül dikensiz olmaz) Cumartesi akşamı Lunaçarski salonunda Moskova’lı izleyicilerle buluştu.

Temama Rustem ve Hasane İsmail’in oynadığı tiyatro oyunu, konusunu günlük hayattan, sosyal olaylardan alıyor. Oyun, birbirine ilgi duyan ve seven Naze ile Tital’ın sınıfsal farklılıklara ve yaşamın zorluklarına karşı komik itirazlarını anlatıyor.

Bu tiyatroda oyunun kahramanları sıradan insanlar. Kürtlerin kentsel yaşam ve ilişiklerinden bir kestin sunulduğu oyun, kentsel olmasına rağmen töre komedyası izlerini taşırken, Kürtçesi’yle dinlendiriciydi.

Ruhsal iletişimde estetik ve ahlaki bir eğitim olarak görülen tiyatroda, Kürtlerin antik ve zengin ulusal gelenekleri ve kendilerine özgü gerçekçilik içinde ele alındığında adeta büyüleyici bir etki yaratıyordu.

Yönetmen yazar ve oyuncu Bekes, Kürtlerin kendilerine ait tiyatro ve sinema oyunlarına sahip çıkmaları gerektiğini, zira zaten çok az olan bu girişimler için kişisel çabaların yetmediğini belirtiyor.

Bekes’in kendi kurduğu Medya Tiyatro Grubu ile 2009 yılında “Peye Kaçaxa Rastiye” oyunu ile büyük beğeni toplamıştı. Bu oyunda Rus yazar Povyanski’nin “Doktor ve dizim”, Gürcü yazar Tengiz Çantlaze’nin “Soyadı” ve Şaliko Bekes’in “Uçak” , “Kzı evlendiriyorlar” ,”Ben ve Şair” gibi oyunları minyatürleştirerek satir ve komedi tarzında sahneye konulmuştu.

Fıratnews

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.