İnsanın doğaya dönüşü: Çar Diyalog

Pinterest LinkedIn Tumblr +

İki yıl önce kurulan Cegerxwîn Gençlik ve Kültür Merkezi bünyesinde çalışmalarını yürüten Sanat Akademisi Tiyatro Bölümü öğrencileri, özel bir oyun ile izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Her yıl dönem sonu ve mezuniyet oyunları hazırlayan öğrenciler, bu yıl özel olarak Kemal Orgun’un yazıp yönettiği “Çar diyalog” adlı oyunu sahnelemeyi planlıyor. 14 Nisan’da Cegerxwîn Gençlik ve Kültür Merkezi Tiyatro Salonu’nda sahnelenecek olan oyunun, Amed (Diyarbakır) Tiyatro Günleri’nde de izlenebileceği belirtildi. Bu yıl ilk mezunlarını verecek olan Kültür Merkezi bünyesinde çalışmalarını yürüten Sanat Akademisi, her yıl öğrencilerle dönem projelerini mezun olan öğrenciler de mezuniyet projeleri hazırlıyor. Ayrıca öğrenciler, mezuniyet dönemi için “Havari” isimli bir oyunu da sahnelemeyi düşünüyor.

Bir yolcunun doğaya  yürüyüşü

“Çar Diyalog” oyunu, bir yolcunun doğaya dönüşünü konu alıyor. Oyunda, tarihten gelip tarihe giden bir yolcunun yoluna çıkan darağacı ile olan serüveni anlatılıyor. Oyunun provaları devam ederken, oyunun yönetmeni ve akademi eğitmenlerinden Kemal Orgun ile oyuncular Eser Çetin ve Onur Kepenek; oyun ve akademideki eğitimi anlattı. Akademinin iki yıl önce özgür yaşamın ve sanatın ilk taşlarını döşemek amacıyla kurulduğunu belirten Kemal Orgun, “Tiyatronun yanı sıra müzik, edebiyat, halk dansları alanında çalışmalarını yürüten bir akademi. Temel olarak sadece sanatı değil, özgür yaşamın kültürünü oluşturmak için de çalışmalar yapıyor” dedi. Alternatif bir eğitim sunduklarını belirten Orgun, anadilde eğitim verdiklerini söyledi.

Elemeci mantıkla yapılmıyor

Öğrencilerin eğitim gördükleri dallardan iki yıl sonra mezun olduğunu söyleyen Orgun, eğitim sürecini şu şekilde aktardı: “Seçmelerde öğrenciler seçiliyor, ama bunun öncesinde birkaç aylık kurslarımız oluyor. Tabi bu seçmeler, sistemin dayattığı elemeci mantıkla yapılmıyor. Seçmelerde bazı şartlar aranıyor öğrencilerde. Bu şartların başında bu işe saygılı olmak, bu emeğe saygılı olmak, bu yaşama saygılı olmak esastır. Eylül ayında seçmeler yapılıyor, ekim ayında ise dersler başlıyor. Bir akademi bir konservatuvar düzeyinde gittiği için buradaki çalışmalarda oldukça yoğun dersler görülüyor. Öğrenciler, uygarlık tarihi, sanat tarihi gibi öğrenim alanını ilgilendiren birçok ders alıyor.” Çar Diyalog oyununu çok önemsediklerini belirten Orgun, Amed Tiyatro Günleri’ ile birlikte imkanlar dahilinde farklı illerde de oyunu sergileyebileceklerini ifade etti.

Hayata başka bakıyorum

Akademi öğrencilerinden ve oyunda rol alan Eser Çetin ise, sanat eğitimin üzerinde yarattığı etkiden söz ederek; “Burada eğitime başlamadan önce hayata farklı bakıyordum, şimdi başka bakıyorum. İyi bir eğitim süreci geçirdik, bu bir aydınlanma süreciydi” diyor. “Akademinin kapıları sanatla ilgilenmek isteyen herkese açık” diyen Eser, akademide işçiden, esnafa, ev kadınına kadar birçok alandan insanın eğitim gördüğünü belirtiyor. Daha önce Amed’de böyle bir sanat okulu olmadığını ifade eden oyuncu Onur Kepenek ise; “Akademi her geçen yıl daha iyi bir seviyeye ulaşacaktır” diye belirtiyor.

Özgur Gündem

Paylaş.

Yanıtla