Meral Okay Hayatını Kaybetti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ünlü senarist ve oyuncu Meral Okay bu sabah 06.00’da evinde hayatını kaybetti.  Meral Okay bir süredir kanser nedeniyle tedavi görüyordu. Kötü haberi bu sabah Ali Sunal twitter sayfasından duyurdu. Ali Sunal sayfasına “Meral ablamı Meral Okay’ı kaybettik, başımız sağolsun.” yazdı.

CENAZE TÖRENİ YARIN

Meral Okay, yarın Bebek Camiinde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu mezarlığında defnedilecek.

MERAL OKAY’IN CENAZESİ EVİNDEN ALINDI

Sarıyer Baltalimanı’ndaki evinde bu sabah 53 yaşında hayatını kaybeden senarist Meral Okay’ın cenazesi yakınları tarafından ambulansa konularak Zincirlikuyu Mezarlığı Gasilhanesi’ne götürüldü. Sabah saatlerinde Okay’ın hayatını kaybettiği haberini alan dostları ve yakınları Baltalimanı’ndaki eve geldiler.

“TARİHİMİZLE BULUŞTURDU”

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, “Değerli düşünür, değerli yazar zaman zaman bizi ağlattı, güldürdü zaman zaman da bizi tarihle buluşturdu. Meral Okay hanımefendiyi hakkın rahmetine tevcih ettik. Evinden uğurladık. Allah rahmet eylesin, taksiratını affetsin. Önemli bir sanatçıydı, değerli bir düşünürdü. Son yıllarda yaptığı aktivitelerle çok önemli noktalara sürükledi bizi. Tarihimizle buluşturdu. Yarın öğle namazıyla birlikte Bebek Camii’nden kendisini Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedeceğiz. Allah rahmet eylesin” dedi.

“BU TANRININ BİR TESADÜFÜ OLSA GEREK”

Gazeteci Reha Muhtar ise, “O kuşak çok badireler atlatmış bir kuşaktır. Önce 80 öncesinde öldürüldü o kuşak cinayetlerle. Sonra darbelerde işkencelere tabii oldu. Biz aynı yıl doğmuştuk Meral ile o da Ankaralı’ydı bende öyle. Darbelerden, işkencelerden, ölümlerden sonra herkes kendisine kalanlar bir meslek sahibi olmaya çalıştılar. O mesleklerini en iyi şekilde yapmaya çalıştılar. Meral de senarist oldu ve en güzel senaryoları yazdı. Tam 12 Eylül’ün yargılandığı günlerde o kuşağın ayakta kalan en önemli temsilcilerinden birini de kaybettik. Bu tanrının bir tesadüfü olsa gerek. Elbetteki o süreç yargılanmalıdır. Ama ben arkadaşım adına şunu söylemek istiyorum 78 kuşağı çok üzüntüler yaşadı. O kuşak darbeler yargılanırken darbelerin mümesilleriyle o darbelere neden olan müsebiblerle beraber mağdur olmak istemezdi Meral. Onlarla birlikte mağdur olmak istemiyoruz” diye konuştu.

DSP Genel Başkanı Masum Türker’den vefat mesajı

Meray Okay’ı unutmayacaklarını belirten Türker, mesajında, “Türk insanın kalbinde önemli bir yer edinmiş ünlü senarist ve oyuncu Meral Okay’ı kaybetmiş bulunmaktan büyük üzüntü duyduk. Okay’a rahmet, ailesine, sanat camiasına ve sevenlerine başsağlığı, sabır diliyorum” ifadelerini kullandı. Okay’ın Türk toplumunun duyarlılıklarını yakaladığını ve onları büyük bir ustalıkla işlediğini ifade eden Türker, şunları kaydetti:

“İmza attığı eserleriyle kalbimizdeki yerini daima koruyacak ve sonsuza kadar yaşatacaktır. Türk insanın duygularını yüreğinde hisseden ve eserlerine yansıtan Meral Okay’ı unutmayacak, onu daima sevgi ve saygıyla anacağız.”


EŞİ DE KANSERE YENİLMİŞTİ

Bir Bulut Olsam, Yeditepe İstanbul, İkinci Bahar gibi TV dizilerinin yanı sıra Seni Seviyorum Rosa, Beynelmilel gibi sinema filmlerinde oynayan; Asmalı Konak, Bir Bulut Olsam, Muhteşem Yüzyıl gibi dizilerin senaryosuna da imza atan Meral Okay’ın aktör eşi Yaman Okay da 1993 yılında henüz 41 yaşındayken pankreas kanserine yenilmişti.

Ünlü senarist ve başarılı oyuncu Meral Okay, Yaman Okay’ın arkasından şunları yazmıştı:

Bir gün evi düzenlerken fark ettim. Bir de baktım ki, benden çok Yaman”ın eşyaları var… Küçük poşetlerle sızmıştı.

Aşk bir sızma halidir…

Yaman o kadar temiz bir adamdı ki ona kızamazdınız. Bir o kadar da yiğitti. Ben derdim ki; bu adam ne zaman yorulacak! Meğer acelesi varmış… Herşeyi o kadar yoğun, hızlı ve coşkulu yaşıyor ve yaşatıyordu ki büyüleyici bir şeydi bu. Ben köşeleri çok olan bir insandım. Yaman beni eğitti…

Aşk kendinden vazgeçme halidir, kendi benliğini ezmeden ”biz” olabilme halidir…

İnsan egosu denetlenmesi en güç şeydir. Bunu ancak aşk becerebilir, sadece aşk ile üstünden atlayabilirsiniz…

Biz birbirimize karşı çok saygılıydık… Eee bazen de sıkılırdık, hele üç beş aydır bir aradaysak birbirimizin gözüne bakardık, önce kim gidecek diye, böyle nefes molaları da verirdik…

Döndüğümüzde yepyeni bir enerji ve hasret bekliyor olurdu bizi… Aşk bazen de bir kıyamama halidir… Şunu çok açık yüreklilikle söyleyebilirim, o benden daha iyi bir insandı…

O kadar bebek, o kadar adam, o kadar temiz, onun kadar beklentisiz, onun kadar temiz yaşamayı öğrenmeye çalıştım. Buradan bir öğretmen öğrenci ilişkisi anlaşılmasın…O, o kadar ahlaklı ve temizdi ki, yaşam biçimi ve duruşu karşısında başka türlü olamazdınız. Onun yanında kirli kalamazdınız. Böyle bir şölen gibi, bir lunapark gibi sevdalık yaşayınca bu görkemi taşımayan her şey bir çadır tiyatrosu gibi geliyor insana…

Bu ateşle yanma hali o kadar derinden, için için yanıyor ki, dönüp bir başka ölümlüyü yakmaya içi elvermiyor insanın…Yaman’la her günümüz sevgililer günüydü…Eşine bu kadar çok çiçek getiren bir adamı daha analar doğurmamıştır…

Biz birçok defa sabah uyanıp birlikte gün doğumunu seyreder, ne bileyim çingene vapuruna binip sabah erken boğaz’ı turlardık. Bugün eksik olan ne? Bu topraklarda eksik aşk ve mutluluk kutsanmaz, ayrılık ve acı kutsanmıştır… Birlikteliklerdeki tutku kutsanmaz da, ayrılıklardaki tutku kutsanır hep…Yaralarıyla mutlu olmaya daha yatkın bir kültüre sahibiz biz..

‘EVET KANSERİM’

Sinema dünyasının sevilen ismi, “Muhteşem Yüzyıl”ın senaristi Meral Okay hastalığıyla ilgili ilk kez yakın dostu Selda Uskan’a konuşmuştu. İşte Uskan’ın duygusal bir şekilde kaleme aldığı o yazının çarpıcı bir bölümü:

KEMOTERAPİ GÖRÜYORUM AMA HERŞEY İYİ GİDİYOR

Temmuz’un ortalarıydı. Bir sabah telefonum çaldı, “Çok üzüldüm Meral hasta” dedi ortak bir dostumuz. Koca bir küfür etmişim. Hemen aradım ‘koca çınar’ı…”Evet, akciğer kanseriyim şekerim, kemoterapi görüyorum ama her şey iyi gidiyor” dedi. O kadar metanetliydi ki, kendi acizliğimden utandım bir an.

Zaten bunu apaçık yazmaya karar verişim de, onun bu tavrından aldığım cesaret… Bir de o kadar eminim ki, değil 400 senelik Osmanlı tarihi, dünyanın tüm tarihi hikayelerini dizi yapmadan bir yerlere gitmez benim bildiğim Meral. Eh bu da en azından 90’yaş demektir. Allah bin bereket versin.

MERAL OKAY KİMDİR?

Meral Okay, 20 Eylül 1959 tarihinde Ankara’da doğdu.  Beş yıl devlet memurluğu yapan Okay, bu süreçte Toprak Mahsülleri Ofisi’nin Dünya Bankası projelerinde ve TBMM’nin Atatürk’ün 100’üncü yaşı kutlamaları çerçevesinde kurulan bir komisyonunda yer aldı. 12 Eylül döneminde Türkiye İşçi Partisi üyesi ve işyeri temsilcisiydi. 1984 yılında sinema ve tiyatro oyuncusu Yaman Okay’la evlendi. Eşi 10 yıl sonra, henüz 41 yaşındayken kanserden yaşamını yitirdi. İstanbul’a taşınarak Günaydın gazetesinde çalışmaya başladı. Dergicilik, yayıncılık, yapımcılık, Sezen Aksu ile sahne çalışmaları yaptı, şarkı sözleri yazdı. İkinci Bahar dizisiyle ünlendi. Bir filmde yapımcılık denemesinde bulundu. 2011 yılında “Muhteşem Yüzyıl” dizisinin senaristliğini yaptı.

Gazeteport

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.